Figyelem! 2012-ben Magyarországon a NAV megtehei, hogy nem adja vissza egy magánszemély számítógépét annak teljes adattartalmával együtt azzal az ürüggyel, hogy lejárt rajta egy 7 130 Ft-os program legálisan feltelepített próbaverziója.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint ugyanis a notebookom – mivel azon egy WinRAR 40 napos próbaverziója 3 nappal lejárt (!!!) – bűncselekmény elkövetésének eszköze (szerzői jog megsértése vétség), és ezért bűnjel, ami nem visszaadható.

 

 

A NAV nem adja vissza a notebookom.

 

Ugyan a Bíróság jogerős végzésében azt részemre 2012. május 24-én visszaadni rendelte, de ez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt „nem érdekli”, hiszen a számítógépen megtalálható volt a WinRAR 40 napos próbaverziója, ami a lefoglalás napján 3 nappal lejárt. Állításuk szerint ezzel a számítógépem bűncselekmény elkövetésének eszközévé vált, így nem adhatják vissza.

 

A nyilvánosság az utóbbi időben többször is megmutatta erejét. Megmutatta azt, hogy a mi generációnk ezzel az eszközzel valamilyen formában képes kontrollálni a köztisztviselők, hatóságok túlkapásait és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a „mutyizást”, a hatóságok törvénytelen működését. Azt, hogy mi magunknak és a gyerekeinknek egy tisztességes országot akarunk, ahol a hatóság nem az a valami, amitől félni kell, hanem az, ami az emberek életét biztonságosabbá teszi.

 

Természetesen programozóként, alkotóként tisztában vagyok a szerzői jogok fontosságával, éppen ezért is volt, hogy az egyetlen szerintük illegális dolog, amit a számítógépemen találtak, az a 3 nappal lejárt WinRAR próbaverziója volt (az egy másik kérdés, hogy szerintem ez sem illegális dolog). Több millió forint értékű jogtiszta szoftverrel rendelkeztem.

 

Azt gondolom, hogy ha a NAV Bűnügyi Igazgatósága erre hivatkozva 2012-ben elveheti a számítógépem, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ma Magyarországon bárkinek a számítógépét elvehetik, ha akarják. Valljuk be őszintén, egy lejárt próbaverzió mindenkinek a gépén van. Ez pontosan olyan, mintha valakinek az autóját elkoboznák azért, mert nem kötötte be a biztonsági övét. Ha pedig másban is felsejlik az, hogy ez csak „ürügy” és esetleg más állhat a dolog mögött, akkor viszont azért felháborító. De a probléma ebben az esetben is fennáll: ha nálam ürügy lehet, akkor másnál is.

 

Kérlek benneteket, hogy amennyiben van erről véleményetek, írjátok meg, kommenteljetek és ha lehet, minél több emberhez juttassátok el ezt a cikket. Lehet, hogy csak az én illúzióm, de azt gondolom, hogy a mai világban a nyilvánosság erejével értelmes mederbe lehet terelni az ilyen hatósági túlkapásokat.

 

Ha ezt szó nélkül hagyjuk, akkor ilyen okokra hivatkozva bárkinek, aki blogot ír, elvehetik a notebookját (ráadásul azt a bíróság jogerős végzésére sem adják vissza).

 

A bíróság jogerős végzését itt megtekinthetitek:

vegzes.JPG

Terveim között szerepel a NAV osztályvezetőjével ezügyben folytatott telefonbeszélgetés - melynek rögzítéséről a hívott felet a beszélgetés elején tájékoztattam - publikálása is, amelyben közli, hogy őt ez a végzés nem érdekli, és lerakja a telefont, azonban ebben az ügyben még egyeztetnem kell a jogászokkal.

 

Kérem a kedves olvasóim és az esetlegesen szolidaritást vállaló bloggertársaim, hogy osszák meg ezt a cikket, hátha ezzel elejét tudjuk venni, hogy más is így járjon.

 

Köszönettel,

Horváth Zoltán

Szerző: rohejorszaga  2012.06.03. 15:02 439 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://rohejorszaga.blog.hu/api/trackback/id/tr414562818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lefoglalásról 2012.07.19. 13:24:44

Nem véletlenül fogok írni a lefoglalásról, egy folyamatban lévő ügy kapcsán gondoltam úgy, hogy érdemes néhány gondolatot megosztani ezen kényszerintézkedésről. Az ügyről a bejegyzés elején annyit érdemes tudni – akit érdekel a teljes történet, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szerelő 2012.06.03. 17:21:31

Terrorállam, a sok birka meg csak tűri!

Palcso 2012.06.03. 17:29:18

Mi köze van a NAV-nak a szerzői jogsértésekhez? Ha a rendőrségnél volt a laptop, akkor miért nem ők járnak el az ügyben?

tobias2 2012.06.03. 17:34:24

Ez a cikk így nem százas. Azt is kérem, írja meg, milyen körülmények között vették el a számítógépet.

Eddig se Ferihegyen, se a közúti határátkelőkön senkit nem érdekelt, van-e nálam számítógép és mi van rajta.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:35:47

@Palcso: Szerzői jogi kérdésekben a NAV az illetékes. De jól látod, sem engem, sem a bíróságot nem értesítették erről.

ROTFL Manó 2012.06.03. 17:37:37

@rohejorszaga: De tényleg, az nem derült ki, hogy eredetileg miért került a rendőrökhöz a laptok?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:37:40

@tobias2: egy másik nyomozás kapcsán került a rendőrséghez, annak lezárultával ők küldték meg a NAV-nak, mivel szerzői jogot sértő tartalmat találtak rajta. (WinRAR) De se engem, se a bíróságot nem értesítették.
Igazat adok Önnek abban, hogy ebben valami nem kerek. Remélem ki fog derülni, hogy mi áll ennek a hátterében.

makk_ász 2012.06.03. 17:39:57

Jeszy-t nem látták a környéken bóklászni ?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:40:08

@ROTFL Manó: egy másik nyomozás kapcsán. Valahogy úgy került a NAV-hoz, hogy arról senki nem tudott, ott pedig nem adják vissza, hiszen a náluk emiatt az állítólagos szerzői jogsérelem miatt "bűncselekmény elkövetésének eszköze".
Hangsúlyozom, hogy a számítógépen az egyetlen ilyen tétel a WinRAR 40 napos próbaverziója, ami 3 nappal lejárt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.06.03. 17:45:10

Blogot bárhonnan, bármilyen gépről belépve lehet írni. Amúgy pedig, ha valamit el akarnak kobozni, ahhoz nem kell nekik indok. Hagytuk, hogy így legyen...

SPQR300 2012.06.03. 17:46:24

Ez abszurd, egy lejárt próbaverzió teljesen legális. Nehezen hiszem el, hogy ilyen tényleg megtörténhet.

Blogger Géza 2012.06.03. 17:47:08

Tényleg elég zavaros ez az egész, de mintha a bíróság a rendőrséget utasította volna, hogy adja vissza a laptopot, mivel a beszkennelt papír alapján ők vették el. (Abból sejtve, hogy ők kezelték.) Nem tudni, miért is vették el. Lehet, hogy ettől függetlenül van (már) egy másik eljárás, ami a NAV-hoz tartozik, és az ügyben még az eljárás nem jutott el olyan messzire, hogy kiadják a kezükből a bizonyítékot.

Ez az egész kicsit a homár és praxis posztok egyoldalú információmegosztására emlékeztet.

Nem tudom, ha pl egy gyilkosságot a konyhakésemmel követek el, mikor adják azt nekem vissza... Hiába írom, hogy otthon húst szeretnék szeletelni, nem biztos, hogy ez bárkit is meghat, amíg jogerősen le nem zárult az ügy.

SPQR300 2012.06.03. 17:47:43

Ez nem lehet, hogy csak a könyv reklámja? Én a magam részéről nem hiszem el.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:49:06

@SPQR300: én írtam már a WinRAR-nak is ezügyben állásfoglalást kérve tőlük, én sem gondoltam, hogy valami probléma lehet ebből. Gondolom hétfőn majd válaszolnak.

Szerintem egy trial azért trial, hogy kipróbálhasd. És ha lejár, akkor vagy működik tovább - de akkor olyanra tervezték -, vagy nem működik és ennyi. Teljesen le vagyok döbbenve egyébként.

Arról a jogi nonszenszről, ami ezügyben kialakult, már nem is beszélve. (Hogy került oda, miért nem szóltak, miért nem adták vissza a bírói végzésre, stb.)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:52:05

@Blogger Géza: elképzelhető, hogy a rendőrség felelőssége a dolog, hiszen nem vették ki annak az ügynek a bűnjeljegyzékéből.

Ha tele lett volna másolt programokkal vagy valami, akkor megérteném, hogy hát igen, ott kell tartaniuk addig, amíg ki nem derül, hogy mi van. Egy nyomorult lejárt próbaverzió miatt viszont... egyrészt jogszerűtlen ilyen formájában, másrészt túlkapás szerintem.

Blogger Géza 2012.06.03. 17:54:41

@rohejorszaga: Nem gondolod te kicsit túl fontosnak magad? Miért kellene a NAV-nak értesítenie a bíróságot azért, mert vizsgálatot folytat ellened? Te meg csak tudod, hogy folyik ellened, mert itt írogatsz róla.

jujube 2012.06.03. 17:54:44

Sajnos nálunk már minden megtörténhet, de nem mindenkivel. Vannak bizonyos emberek, akiktől biztosan nem vennék el a gépüket, bármit is találnának rajta. Az ilyen esetekről mindig Tiborc jut eszembe. Én is Tiborc családjába tartozom az országunkban élő kb. 9.500.000 társammal együtt.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 17:59:41

@Blogger Géza: úgy kerülhetett volna át a NAV-hoz legálisan, ha a rendőrség megszünteti a lefoglalását, a NAV pedig elrendeli.
Ezt pedig - mivel az eredeti ügy bírói szakban van és a bíró rendelkezik a lefoglalt tárgyak sorsa felett - kizárólag a bíró teheti meg. Ezért kellett volna a bíróságnak tudnia róla, ha értesítették volna. De a bíróság még mindig abban a hitben volt, hogy a rendőrségen van a gép.

Ha pedig a te dolgaid lefoglalásának kapcsán bármilyen változás van, arról téged értesíteni kell, függetlenül attól, hogy milyen fontos vagy, hiszen a tiéd.

A probléma itt kettős: az ok, amiért ott van (a WinRAR) nem áll arányban a lefoglalással, illetve nem is lehetne ott maga a gép.

A NAV érvelése, hogy a gép bűncselekmény elkövetésének eszköze szerzői jog megsértésének vétsége kapcsán. Lejárt rajta a WinRAR.

Blogger Géza 2012.06.03. 18:01:19

@rohejorszaga: Nem vagyok benne biztos, hogy túlkapás lenne (az ügy szempontjából szerintem közömbös, hogy egy vagy 200 problémás program van, nem hiszem, hogy ez bármiféle határidőt vagy eljárási szabályt módosítana), de a NAV-ot is kötik mindenféle határidők, ha nem tartja be, akkor már lehet ilyenről beszélni. Meg kell tudni mikor indult az eljárás, és mikor fejeződik be. No persze ha fellebbezel, akkor ugye...

A dolog érdemi részében nem tudok állást foglalni, de emlékeim szerint a próbaverziók elején be kell kattintani, hogy tudomásul veszed, hogy meddig használhatod, és utána törölni kell vagy megvenni. Nem használok tömörítőt, de te megnézted már, mit kattintottál be?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:03:50

@Blogger Géza: elképzelhető, hogy ami történt, törvényes. Ezt én sem vitatom. De ilyen alapon bárki gépét el lehet törvényesen venni. Szerintem az arányok miatt mindenképpen túlkapás.

z 2012.06.03. 18:05:45

@rohejorszaga:

Én is megnéztem, azt írja ki a winrar, hogy 40 nap után le kell törölnöd a gépedről, vagy újat beszerezni.

De! A license agreement azt írja:

"2. The software is distributed as try before you buy. This means that anyone may use the software during a test period of a maximum of 40 days at no charge. Following this test period, the user must purchase a license to continue using the software."

"To continue using the software." - ezen van a hangsúly. Magyarul ha nincs arra bizonyíték, hogy te HASZNÁLTAD is a lejárt verziót, úgy te nem szegtél szerződést, hiszen letöltötted, amit szabadon megtehetsz, használtad, utána viszont fenn maradt a gépeden, amit nem tilt semmi, olyan pont nincs, hogy el kell távolítani. Csak használni nem szabad, magyarul ráklikkelni az x-re, aztán mégis csomagolni.

Ha helyesen értelmezzük a szerződés szövegét, te csak ekkor követsz el bűncselekményt. Mutassák meg, mire használtad a lejárat utáni három napban, ezt őrzi egy lista a programban.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:07:48

@z: elképzelhetőnek tartom, hogy tényleg törvénytelen mondjuk a gépen tartani lejárt WinRAR-t.
(Bár szerintem is inkább a használaton van a hangsúly, és én meg egyszer használtam, amikor letöltöttem)

De oké, kötelezzenek arra, hogy megvegyem. 7 120 Ft. Azt elfogadnám, azt mondanám, hogy besz*ptam, de ez van. Elvenni a gépet emiatt viszont kissé erős... még ha tényleg meg is szegi a licsnse agreementet.

szép új világ... 2012.06.03. 18:08:29

Ha a könyvtári könyv három napja lejárt, akkor lefoglalhatja a rendőrség?

Ismét egy ostoba és cinikus túlkapás, és nem mentség, hogy már egészen megszokott.

hajrá, drukkolok.

szép új világ... 2012.06.03. 18:09:31

ó és a beszélgetést tessék feltenni ASAP, akár ha valakinek befújja a szél a postaládájába, és felteszi egy megosztóra, ide meg belinkeli...

Blogger Géza 2012.06.03. 18:10:34

@rohejorszaga: Én értem, hogy az adott cselekmény elkövetője szerint amit tett, az mindig csak egy pitiáner dolog ("Csak" egy kicsit vertem meg Veronikát, "csak" 30cal mentem többel, "csak" egyszer szúrtam meg, csak egy "problémás" program volt), de hát a szabályok nem így működnek.

Azt nem tudom eldönteni, hogy szabályos volt-e az átadás a rendőrség meg a NAV között, de belőled ugye kinézem, ha meg visszakapod a géped és letörlöd, utána azt mondod (vagy az ügyvéded), hát nem is volt rajta, a más ügyben felvett másolat meg valami eljárásjogi hülye szabály miatt nem használható... (lásd pl lehallgatások)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:11:11

@szép új világ...: keresek valami megoldást rá, mert az lenne az igazi. Nem is a történtek törvényessége vagy nem törvényessége a hangsúly, hanem a túlkapás és a cinikus hozzáállás.

Fira Heffner 2012.06.03. 18:11:36

Az nem lehetne megoldás, hogy írsz egy mailt a winrar-nak a problémáddal, és hátha ők tudnak erre valami jogi megoldást? mert nem hiszem h a 3 nappal lejárt próba verzió az bűn lenne. Ha a winrar nem akarná h 40 nap után használni lehessen a progiját, akkor nem csak egy figyelmeztető panel ugrana fel, hanem full blokkolná a progit. De ez nem így van.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:13:05

@Blogger Géza: szakértői vélemény készült róla, és egyébként se tagadtam, hogy rajta volt. Max. kifizetem az árát. 7e Ft. De szerintem egyébként z írhatta meg jól, az lehet a dolog mögött, hogy használtam-e a WinRAR-t az alatt a 3 nap alatt, talán ezt vizsgálják rajta.

De basszus. Akkor inkább megveszem és kész. Programozó vagyok, a géppel dolgozom. Az okozott kár nem áll arányban az egész súlyával.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:14:08

@Fira Heffner: megtettem szombaton, gondolom hétfőn válaszolnak.

Link Elek 2012.06.03. 18:14:43

a kivandorlas az egyetlen megoldas, ez az orszag velejeig rohadt.

z 2012.06.03. 18:15:23

@rohejorszaga:

De ezek szerint nem szegtél törvényt. Elolvastam az egész license agreementet, most. Nincs "elképzelhetőnek tartom", egyszerűen NINCS ilyen benne, harmadszori olvasásra sem. Nézd meg.

Olyan van benne, hogy tilos tovább használni, ha lejárt, ha erre utaló nyom van a programban, akkor tényleg törvényt szegtél, amúgy NEM.

És ha te tényleg csak akkor használtad, amikor szabad volt, akkor tiszta vagy. Semmi nem kötelez rá, hogy töröld, legalábbis aszerint, amire ráklikkelsz, mikor feltelepíted.
Erre szerintem nem ártana felhívni az ő figyelmüket is.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:17:17

@z: igen, én próbáltam. De anélkül, hogy megsértenék bárkit is, az a nyomozó, aki ilyen "súlyú" ügyet kap, nyilván nem a legértelmesebb fajta...

Blogger Géza 2012.06.03. 18:17:58

@rohejorszaga: De nem örökre vették el a géped. És lehet pont azt vizsgálják, találnak-e nyomot arra, hogy használtad-e a kérdéses időszakban. Ha úgy néz ki, hogy nem, lehet, visszakapod és vége az ügynek.

Sajnos a hatósági eljárások miatti lefoglalások sok bosszúságot okoznak (másnak pl autóját foglalják le, ami jóval több kellemetlenséget okozhat), de erre más megoldás nincs, csak hogy legyenek ésszerű határidők.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:20:18

@Blogger Géza: igen. Vagy mondjuk egy mediációs eljárás, hogy fizessem ki aztán jól van. Tényleg sokkal nagyobb kárt okoz, mint az egésznek a súlya.

Ez szerintem egy jó példa arra, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a törvények néha nem logikusak, és talán a NAV-nak is mérlegelnie kellene az arányosságot.

Nevem Earl 2012.06.03. 18:26:21

Kisjeszenszky már a NAV-nál melózik? :)

fchris82 2012.06.03. 18:26:53

@Blogger Géza: Tök mindegy mi az előzmény, az indoklás egyszerűen nem állja meg a helyét. Az előző ügy lezárásra került. A szerzői jogsértés hivatalból üldözendő, ezért gondolom a rendőrség hivatalból végzett ilyen irányú ellenőrzést. Mivel az ügyintézőt náluk max csak azért veszik elő, ha futni hagy egy kalózt, egyébként is jól mutat a statisztikában, hogy fogtak még egy halat, ezért anélkül, hogy bármi valós jogalapja lenne, "biztos ami biztos" alapon szépen elindította a folyamatot. "Ezzel olyan nagyot nem tévedhetek, egyébként sem lesz számomra semmi következménye, ha tévedek, látszólag meg dolgoztam..." Ja, meg abból a megfontolásból, hogy "ezzel nem lehet mellé nyúlni, tuti minden privát laptopon vannak szerzői jogsértések, olyan nincs, hogy nem". Szóval elindult egy új szál, kb úgy indult egy gyilkossági nyomozás, hogy történt egy disznóvágás, a szerencsétlen rendőr meg képtelen felismerni egy valódi hullát, ezért most lefoglalták az egész házat disznóstul, szerencsétlen állat meg várja, hogy felboncolják a SOTE-n, ahonnan meg persze majd hónapok múlva megüzenik, "ez csak egy disznó, nem egy megcsonkolt ember", de persze addigra meg szerencsétlen család már dobhatja ki a disznót + utánajárás + stb, stb... Egy rakás kiesett idő és pénz, amit soha, senki nem fog kárpótolni, mert az ostoba rendszer úgy van kiépítve, hogy ha hibázik az ügyintéző, nem játszik az állásával mondjuk. Még csak egy "bocsi"-t sem fognak küldeni.

komplikato 2012.06.03. 18:27:02

Remélem a T. szerzőnek annyi esze volt, hogy a meglévő és készülő összes anyagot elmentette az összes létező adathordozóra és/vagy virtuális meghajtóra és/vagy felhőbe.

Megjegyezném, hogy jártam már nem egy cégnél ahol az egyébként CSAK jogtiszta szoftveres gépeke MINDEGYIKÉN ott figyelt a Total Commander pár száz napja lejárt próbaverziója, ott a próbaidő 21 nap és nem vennék rá mérget. Szerintem egy random rendőrőrsön találnék tucatnyi ilyet. Az nem számít, mi? :D

2012.06.03. 18:28:12

valószinüleg engem azonnal felnégyelnének, ha belepillantanának a gépembe....

z 2012.06.03. 18:29:12

@rohejorszaga:

Az tökmindegy, ő mennyire értelmes. Ha kell, hússzor el kell magyarázni, írni mindenkinek, és nem azt kérni, hogy adják vissza mert kell, hanem bemásolni a nyomorult agreementet és elmondani újra meg újra, hogy jogtalanul vették el, mert eszerint te nem sértettél törvényt.
Nem csak neki kell erre felhívni a figyelmét, hanem a felettesének is.

Kell esetleg egy újságíró ismerős, aki megkeresi őket azzal hogy XY vagyok az XY magazintól és tudomásunkra jutott, hogy lefoglaltak egy számítógépet és törvénysértéssel vádolták annak tulajdonosát, miközben nem is sértett törvényt.
Szeretnék tájékozódni arról, hogy a hatályos jogszabályok szerint mi hatalmazza fel önöket arra, hogy ilyet tegyenek.

Én csináltam már ilyet, rögtön beszélt velem a jogi osztálytól az igazgatón át mindenki, sőt, kaptam szép 10 oldalas leveleket, 2 munkanapon belül.
Magánemberként persze rám tették a telefont.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:29:38

@komplikato: az összes hangfelvételt mentettem több küldöldi szerverre. És várom az adóellenőrzésem. :)))

De ez akkor is elvi kérdés.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:30:50

@z: ez fog történni. Az összes mérvadó online média jelentkezett, hogy feldolgozzák majd az ügyet. Szerintem nekik átadhatók a hangfelvételek is, ha ők közzéteszik, azzal az ő jogászaiknak kell valamit kezdeni.

vazzup 2012.06.03. 18:36:06

@Blogger Géza: látszik, hogy fogalmad sincs arról, hogy egyesek a számítógépeket nem elcseszett politikai blogok alá való fidesz-fényezésre használják, hanem a _munkájukhoz_, ez azt is jelenti egyben, hogy az adott gép jogtalan vagy voltaképpen valahol jogosan lefoglalása sincs arányban az elkövetet bűnnel, lévén ez esetben napi többtízezer forint kár keletkezhet.

---

Én tuti beperelném a bagázst, vagy legalábbis beszélnék egy jó üdvéddel, mert ez nonszensz. Ha munkaeszköz, akkor igenis be kell vasalni rajtuk az elmaradt bevételt, kamatostul. Akkor meg pláne, ha kiderül, hogy jogtalan volt a lefoglalás.

jssyjrm 2012.06.03. 18:37:09

A bírósági végzés arról, hogy adják vissza a laptopot gondosan be lett scannelve, de az indoklás, hogy a 3 nappal lejárt WinRAR miatt nem adják vissza még csak pontosan idézve sincs.

Tuti kamu. Valami más van a t. posztíró füle mögött.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:38:04

@vazzup: a hangfelvételen elhangzik egy olyan, hogy hiába reménykedek kártérítésben, egyik holló nem vájja ki a másik szemét.

Én persze meg fogom próbálni, mert minden egyes nappal, amíg birtokon kívül tartanak, kárt okoznak.

komplikato 2012.06.03. 18:38:39

Most eszembe jutott amikor a hatalmas IQ-val és "szakértelemmel" áldott hatóságok az atlatszo.hu külső, ámde HW kódolt merevlemezét próbálták átnézni, de mivel nyilván nem tudták, ezért szépen elszúrták, gyakorlatilag szétfeszegették ugye. Az meg olyan, hogy úgy van összeragasztva ha szétszeded kinyiffanjon az egyedi kódoló, hiszen minden hülye meg tudná nézni, ha nem. Persze aztán néztek az idióták a kártérítési igénynél miért került annyiba. Ennyit a hatóságokról.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:40:21

@komplikato: igen, az a baj, hogy ha kártérítés is lesz belőle, nem az fog fizetni, aki ezért felelős, hanem az állam - azaz mi, mert a mi adónkból történik.

z 2012.06.03. 18:41:16

@rohejorszaga:

Nagyon helyes. Csak fontos nekik is elmondani, hogy a license agreementből induljanak ki (mármint, hogy nem követtél el semmit), mert ez így sokkal súlyosabb, mint azon lamentálni, hogy elvették és nem adják vissza (mert az alól megint ki lehet bújni azzal, hogy bűnjel, idő kell hozzá, sztenderd eljárás stb.).

Az alól viszont nem, hogy szivatnak és bűnözőként kezelnek olyasmi miatt, amiről fél perc alatt kideríthető, hogy nem törvényellenes.

komplikato 2012.06.03. 18:41:36

@jssyjrm: "Tuti kamu. Valami más van a t. posztíró füle mögött."

Erre mérget is vehetsz! Ez a blog az ...

jssyjrm 2012.06.03. 18:42:10

@rohejorszaga: Mi lenne ha azt is beszkennelnéd / bekopiznád ha email?

Blogger Géza 2012.06.03. 18:42:21

@fchris82: Vagy pedig az van, mint Al Capone esetében: komoly bűncselekményért nem tudták soha rábizonyítani, ezért végül adócsalásért ment börtönbe.

jssyjrm 2012.06.03. 18:43:19

Meg azt is leírnatnád / rakhatnál be linket a posztra ahol leírod, hogy hogy került a hatóságokhoz..

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:43:42

@komplikato: hát, a blog feszeget érdekes kérdéseket. De azt gondolom, hogy ezeket a kérdéseket lehet és kell is feszegetni.

Lehet ellene érvelni, vagy bármi - de egy ilyen piti indokkal elvenni a gépem. Gyakorlatilag 10 napja a kezemben kellene legyen a jogerős bírói végzés szerint. 10 napja naponta kár ér egy ilyen dolog miatt. Ez a röhej.

sanyix 2012.06.03. 18:44:10

teljesen hihető, ugyanis ebben a szar országban a szabályok és a törvények csak az állampolgárra vonatkozhatnak. A rendőrség de főleg az adóhatóság törvényen felül áll. Persze van szabályzatuk, de csak papíron. Leszarják, bárkit bármikor megszivathatnak találnak rá módot, és nem tudsz ellene tenni SEMMIT, max ha vannak ismerőseid, vagy szerencséd, a médiában hypeoltatni az ügyet, mert arra azért szoktak reagálni.

Blogger Géza 2012.06.03. 18:44:45

@vazzup: Kapaszkodj meg, én is használok munkámhoz laptopot, és kapaszkodj meg: hasonló esetben megoldanám ideiglenesen a pótlását.

Kandabula 2012.06.03. 18:46:53

Mégse nem nagyom értem. Ha - mondjuk - én 30 napra kapok kipróbálásra egy autót (cipőt, fogkefét, lakást, gitárt, WC-ülőkét, CD-lemezt, kötélhágcsót) és azt elfelejtem visszavinni, ahhoz mi köze bármely hatóságnak? Itten nem a köztem és az illető odaadó közötti ügyletről van szó? Nem az illető odaadónak kéne "vonyítania" a hatóság helyett? Vagy az már "vonyított"? (Egyébként az interneten meglehetősen sok, behatárolt időtartamú, próbára felajánlott szoftver található. Talán ez az ügy figyelmeztetés arra nézve, hogy vigyázni kell ezekkel, bár én eddig csak utólagos, sunyi fizetési felszólításokról hallottam, olyanról nem, hogy bármely hatóság bele ütötte volna az orrát. Tán azzal is már ők törődnek, hogy fizetem-e rendesen a közös költséget?)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:49:12

@jssyjrm: @Blogger Géza: az ezzel kapcsolatos bizonyítékaim megküldtem a médiának egyébként.

Én egyszerűen nem merem bevállalni a hangfelvételek publikálását, még ha törvényesen készültek is (hiszen a telefonbeszélgetés elején elmondtam, hogy rögzítem).

Így is számítok retorziókra, de szerintem a téma fontosabb kérdést feszeget.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:49:55

@Blogger Géza: annyiban igazad lehet, hogy az eredeti ügy az nagyon nem áll meg a lábán.

Kandabula 2012.06.03. 18:51:40

@Kandabula: vagy van itt valami, amiről nem tudunk. Nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy "van másiiiik!".

Vulgo 2012.06.03. 18:52:13

Erre valo a truecrypt. Jelszavat meg nem vagy koteles megmondani, mert eppen "emlekezetkiesesed" van. Ha nagyon akarjak ami rajtavan, akkor menjenek az NSA-hoz, hogy adjak ki a mesterkulcsot. De operatort vigyenek mert megneznem :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 18:53:11

@Kandabula: egy biztos, hogy most kapott az ügy egy médialöketet, és a java még csak most jön. Szerintem egy héten belül lesznek válaszok. Vagy igaziak, vagy kreáltak, de válaszok és szerintem megoldás is.

Blogger Géza 2012.06.03. 18:53:47

@rohejorszaga: Ezt valóban jól teszed, hiszen pl ha én beszélek a bankommal, és azt rögzítik, az még nem azt jelenti, hogy ők azt kiposztolhatnák országnak-világnak.

2012.06.03. 18:58:06

Ha már "Kedves Vezetőinknek" sem kell betartani a vörös csillagos bírósági döntést, akkor más is elkezdhet "betartani"?

vazzup 2012.06.03. 19:00:43

@Blogger Géza: egyrészt az ideiglenes pótlás nem jelent semmit, hiszen csak a kártérítés összegét növelheti, hiszen pénzbe kerül. És? Ettől még a munkaeszköz nem kerül vissza, tehát a kártérítési igény fennáll.

Másrészt a hangfelvétellel kapcsolatban azért ne tégy párhuzamot egy _közintézmény_, jelen esetben hatóság és egy magáncég, jelen esetben bank közé. Nem ugyanaz a kettő, nem is ugyanaz a sportág.

markov 2012.06.03. 19:01:22

Inkább olyan, mintha azért koboznák el az autódat, mert nem tankoltad tele. A próbaverziók azért próbaverziók, mert a lejárat után nem működnek (normális esetben).

Abszurdisztán.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:03:29

@vazzup: nekem nem is a gép az érték, hanem a rajta lévő adatok. Szoftverek, és egyéb szellemi alkotások (pl. a könyv).

Hiába van most egy kölcsön laptopom, azon nincs rajta 10 évnyi munkám. Sajnos a mentéseim sem 100%-osak.

Blogger Géza 2012.06.03. 19:06:23

@vazzup: Nem hiszem, hogy bármiféle kártérítési igény fennáll, ha csak be nem bizonyítják, hogy az jogszerűtlen cselekmény következtében állt elő. Mondjuk az eljárás teljesen alaptalan, vagy a határidőket be nem tartó volt. Egyikre sem látok jelenleg semmi jelet.

Attól, hogy más sportág, könnyen lehet, hogy ugyanúgy nem lehet egyik esetben sem doppingolni.

cso zsi 2012.06.03. 19:08:23

@Nevem Earl: Lehet, mindenesetre a jogkörük megvan a dologra: www.hamisitasellen.hu/hu/system/files/Szilagyi_Roland.pdf

@beszoptuk: Anno bitvadász koromban mondogattam, hogy van vagy 300 év letöltendő a polcomon. Pár még most is ott van, de nem hiszem hogy akár a lemez olvasható, akár futnának azok a programok.

@rohejorszaga: Pont a Winrar? Ezer más program lehet az emberek gépén úgy, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy el kéne távolítani. A Winrar az egyik, amit tuti nem találnának meg a gépemen, mert kb 12 éve volt utoljára feltelepítve, azóta meg (számomra) jobb progik is megjelentek, valóban ingyenes használattal.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:11:07

@cso zsi: programozó vagyok, ráadásul az összes Microsoft termék legális volt a gépen Microsoft developer partnerség miatt.

Pont a Winrar... pont ezen verem én is a fejem a falba... és 3 nappal járt csak le.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:13:37

@Blogger Géza: ahogy a bírói végzésben is benne van, a rajta lévő összes adat szakértő által lementésre került. Tehát semmi nem indokolja, hogy maguknál tartsák, ráadásul most őszintén... az arányosság... még ha milliós programok lettek volna rajta, azt mondom oké... de így?

csodaszerva 2012.06.03. 19:16:11

Végrehajtást kell elrendelni a vámhivatal ellen, hehehe. Egyébként meg senkitől, aki nem a világ legjobb léti társadalmaiban él, nem várom el, hogy többmilliós szoftvercsomag legyen a gépén. Számos program, ami nélkül versenyképtelen vagy gazdagabb országok lakosaival szemben, nem érhető el a szegényebbnek, ergo használd a feltörtet, ha ily igazságtalan a világ.

komplikato 2012.06.03. 19:17:11

@sanyix: " ugyanis ebben a szar országban a szabályok és a törvények csak az állampolgárra vonatkozhatnak."

Kivéve ha milliárdos vagy vagy celeb, vagy ezek rokona, haverja, szomszédja, iskolatársa.

Blogger Géza 2012.06.03. 19:18:50

@rohejorszaga: "csak egyszer szúrtam, és még csak meg sem hótt..." :)

Lehet, hogy ha egy feddhetetlen állampolgár lennél, elnéznék, de ha épp egy eljárás van ellened, amit (szerinted) jó eséllyel megúszol, ráadásul az eljárás során is úgy adod elő magad, ahogy itt, nos, akkor el tudom képzelni, hogy mindent megtesznek, hogy valami másért rád húzzák a vizes lepedőt.

Ez szerintem a világon mindenütt így megy.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:21:59

@Blogger Géza: olyan dolog kapcsán indult meg az eljárás, aminek a megtörténtét okirati bizonyítékok cáfolják, már az elejétől fogva.
Nyilván ez baromi ciki volt a nyomozónak és nagyon dühítő lehetett, de ha végezte volna a dolgát, akkor nem történt volna ez. Igen, nyilván benne van, hogy akkor most ezzel szivatnak. Persze. De ilyet akkor se.

És büntetlen előéletű vagyok a mai napig, állami díszoklevelet kaptam, OSZTV 2. helyezett voltam programozóként. Szerintem nincs az előéletemmel semmi baj.
Az viszont lehet, hogy a stílusom és az életvitelem szúrta a nyomozó szemét.

komplikato 2012.06.03. 19:22:01

@csodaszerva: Mondjuk egy Adobe csomag is alsó hangon 800K, ha valaki meg olyan úri huncutságokkal dolgozik mint CAD vagy egyéb bonyolult, drága és moduláris szoftverrel dolgozik, akkor még tízmilliós értékek is összejöhetnek.

Frau Rindfleisch 2012.06.03. 19:28:11

A próbaverziók általában úgy vannak megszerkesztve, hogy a próbaidő lejárta után már nem is enged belemenni.

lobaszopiatej 2012.06.03. 19:30:41

Linuxot kell feltenni, az alá a szoftverek zöme ingyenes, és az alól dogozni.
Játékra meg jó egy asztali windoz amit nem baj ha elvisznek, netezni úgysem szabad windozon mert beférgesedik, de ezt egy programozó tudhatná.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:33:53

@lobaszopiatej: a linux, a windows vagy a mac az igazából vallási kérdés szerintem... :)

Célja válogatja, hogy melyik mire jó. Servernek pl. sosem használnék Windowst, ebben egyetértek :)

EasyFriend 2012.06.03. 19:34:29

1. A posztolónak: ha visszakapod a gépet (amit remélek), javaslom a 7-Zip használatát...

2. Azért ne hasonlítsuk már a gépet egy konyhakéshez. Húst szeletelni lehet másik késsel is, de egy számítógéppel dolgozó embernek jó eséllyel pótolhatatlan fájljai, levelezése lehet a gépen. Technikailag megoldható (lenne), hogy a winchestereket leklónozzák (vannak erre törvényszékileg is bizonyító erejű módszerek), aztán a cuccot visszaadják a gazdájának. Őszintén szólva én azokban az ügyekben sem értem, hogy miért nem ezt csinálják, ahol tényleg elkövetett valamit a gép gazdája (mondjuk nagyban warezolt). Attól még mi joguk a hardvert lefoglalni? Persze gondolom a sok fafejű bűnüldöző még a szoftvert se tudja megkülönböztetni a hardvertől.
Az egyetlen kifogás, amit el tudok fogadni, hogy a klónozásnak költségei vannak. Erre azt tudom mondani, akkor csak opcionálisan ajánlják fel a gép tulajdonosának, azzal a kikötéssel, hogy ha később bűnösnek nyilvánítják, akkor ki kell fizetnie a költségeit. Ha ő így kéri, akkor menjen, ha nem, ne.

3. Teljesen igaza van a posztolónak, ha ezt így jogszerűen megtehetik, az azt jelenti, hogy ma Magyarországon bárkitől bármilyen mondva csinált indokkal lefoglalhatják a gépét (az eljárás végéig, ami nálunk a ködbe veszően távoli jövőt jelenti). És nemcsak az adataidat nem pótolhatja senki, a munkaeszközöd közben ott amortizálódik, neked újat kell venni, ha dolgozni akarsz, és szemlátomást az adataid vizsgálata sem korlátozódik csak az adott ügyre, amiben eljárást indítottak, szóval nemigen maradnak titkaid többé. Mindenesetre, kedves posztoló, amint megteheted, javaslom ennek a pöcegödörnek a mielőbbi elhagyását.

BitPork 2012.06.03. 19:35:04

Nem értem a postolót.
A végzést megtámadta a NAV? Volt neki egyáltalán, fellebbezési lehetősége?

Ha nem akkor bizony mulasztás miatt panaszt kell tenni, és a parasztot pedig magánemberként fel kell jelenteni szándékos károkozás miatt.

Blogger Géza 2012.06.03. 19:35:26

@rohejorszaga: Valóban, a stílusod ezerszer jobban érdekli, mint az okleveled. :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:36:59

@EasyFriend: a bírósági végzésben is benne van, hogy a gépen található összes adat lementésre került már. Tehát a klónozás már megtörtént. Ezért is nem értem. Illetve sajnos értem (szivatás), de nem értek vele egyet.

@BitPork: mindkettő megtörtént, jelenleg jogtalanul van náluk több jogász szerint.

tiburi 2012.06.03. 19:38:01

Bakker, összeszarom magam, el sem hiszem...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 19:41:06

@Blogger Géza: igen, és ha belegondolsz, ez szomorú. Én a törvény azon mondatát, hogy
"a nyomozó hatóság az igazság minél teljesebb körű felderítésére törekszik" úgy értelmeztem, hogy a nyomozó hatóság az igazság minél teljesebb körű felderítésére törekszik.

Nyilván a nyomozóval való konfliktus az ő ettől eltérő értelmezéséből ered.

LiberAll 2012.06.03. 19:43:02

Ha a NAV-os az én gépemet akarná elvenni, akkor hulla lenne... S ennyi, az a hibád, hogy nem verted mindet agyon ott rögtön.

hower 2012.06.03. 19:49:32

Valahol azt olvastam nemrég, hogy a 30 alatti korosztályból minden második ember elhagyná ezt az országot.

Napok óta töröm a fejem, hogy vajon miért is jutottak erre a következtetésre, hiszen ez egy annyira élhető ország, hogy egy lejárt winRAR miatt csak a munkád veszik el, az életed például (még) megmarad.

Nem értem én ezeket a fiatalokat!

merre 2012.06.03. 19:52:45

Hogy került a képbe a NAV, és hogyan került hozzájuk a számítógép?
Mert ez egy teljesen érthetetlen ügy.

BitPork 2012.06.03. 19:54:36

@rohejorszaga: Azért kicsit elhamarkodott voltam.
A rendőrség hivatalból indíthat ügyet, de ha nem történt meg a vélelmezett elkövető (v.ö.: gyanúsított) vagy annak jogi képviselőjének az értesítése, akkor a születendő eredményt eljárási hibával lehet támadni. Sajnos ettől nem gyorsul a hw útja hazafelé.
Ha van ügyvéded már, akkor javaslom a bírói végzéssel jelenj meg az elkobzást végző szervnél, és amennyiben nem tudnak hivatalos (és átvett) dokumentumot mutatni a laptopokkal kapcsolatban, akkor - az előre megírt - kártérítési feljelentést lobogtatva adjatok nekik 24 órát. Ha addig nem születik vmi akkor nyugodtan lehet a kártérítési igényedhez csatolni a megélhetésed utolsó fillérjét + amit nem szégyellsz. (Már ha jól értettem hogy programozó vagy, és neked ezek kellenek a megélhetéshez.) Javallom h valamelyik megbízóddal kötött nagy összegű határidős szerződést is csatold.

fchris82 2012.06.03. 20:07:21

@Blogger Géza: Hehe, rendben, meggyőztél :D :D :D Azért lássuk be, az én elméletem, mely szerint hülyék a közszférában dolgozok, valószínűleg közelebb áll a valósághoz. :D

lorantka_a_gall 2012.06.03. 20:16:42

@szép új világ...:

"Ha a könyvtári könyv három napja lejárt, akkor lefoglalhatja a rendőrség?"

Szerintem a jelenlegi helyzet analógiájára a lejárt könyv esetén elkobozzák a házad.

Lajosforras 2012.06.03. 20:16:55

ott szerepel a végzésen: végrehajtható. hát akkor hajtasd végre.:) önálló bírósági végrehajtó ráengedve az osztályvezető úrra,oszt jónapot. vitatkozzon azzal.:)

Netuddki. 2012.06.03. 20:20:31

1. Izé, most nem azért de az ügyvéded mit mondott az esetről?

2. Elég nehéz elképzelni, hogy a NAV egy külföldi vállalat érdekeit képviselné az állampolgárral szemben. Nem is ez a dolga, még akkor sem ha ez pont Magyarország.

3. Már csak azért sem illetékes a NAV mert egy forintot nem fizettél a szoftverért, tehát ÁFA fizetési kötelezettséged sem keletkezhetett. Amit amúgy is visszaigényeltél volna.
Addig meg max. a Winrar perelhetne ha jogosulatlanul használtad a szoftverét. Vagy a magyar kis parazita szervezetük.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 20:22:45

@kovi1970: jogi lépéseket is teszek amellett, hogy nyilvánosságra hoztam a sztorit. Teljesen nonszensz egyébként jogilag, náluk sem lehetne perpill.

a NAV azért illetékes, mert a szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények hozzá tartoznak.

komplikato 2012.06.03. 20:23:06

@lobaszopiatej: Ez elég rossz válasz, az illetőnek NEM az a problémája, hogy nem tudta volna kifizetni a WinRAR árát. Ráadásul ingyenes program hegyek Windows alá is vannak.

komplikato 2012.06.03. 20:27:33

@EasyFriend: Azért a WinRAR sok szempontból (64 bit használata, többszálúság, titkosítás) az egyik legjobb tömörítő program, simán kiszorította az anno mindenki által használt WinZip-et. Kár, hogy a fő fejlesztője pár éve alkohol mérgezésben meghalt ...

sokadszorra 2012.06.03. 20:34:18

@SPQR300: A lejárt próbaverzió NEM legális, olvasd el szépen a felhasználási feltételeket.

Netuddki. 2012.06.03. 20:37:53

@rohejorszaga: Ahhoz előbb talán meg kellett volna valósulnia a szerzői joggal kapcsolatos bűncselekménynek. Pl. a Winrart úgy árulod mintha Te csináltad volna.
Amit leírtál az kb. a sima bolti lopással egyenértékű. Már ha van károsult. Nem vagyok jogász, de az ügyvéded ezt biztosan jobban tudja.

Amúgy itt sajnos bármi elképzelhető. Hallottunk már olyat, hogy a radarzavaró kapcsán valakire valami számítógépes rendszerbe történő beavatkozást akartak ráhúzni. Nem is jött be a "szervnek"...

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe n. 2012.06.03. 20:38:17

Remélem az összes szemét hazaárulót lecsukják akinek lejárt winrar van a gépén

Netuddki. 2012.06.03. 20:44:05

@kovi1970: Mármint trafipax zavarásra gondoltam.

Ettől függetlenül a véleményem az, hogy a magyar állampolgárok adójából finanszírozott, magyar hatóságoknak nem a feladatuk külföldi vállalatok érdekeit képviselni. És főleg nem feladatuk mindezt önszorgalomból tenni...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 20:45:58

@kovi1970: igen, ez egy másik aspektusa a dolgoknak: csak a szakértői vélemény elkészítése százezres nagyságrendű bűnügyi költséggel járt...

baltazar72 2012.06.03. 20:58:42

Az nem lehet, hogy az általunk ismeretlen előző ügy alatt járt le a licensz? Mintha azt írta volna a posztoló, hogy más miatt került a hatóság kezébe. Akkor nem is tudta volna letörölni!
Nem ismerjük az előzményeket. AlCapone is más ügyön bukott, nem többtucat gyilkosságon.

pudliho 2012.06.03. 20:58:43

winrar ?
gondolom volt a gépen ace-mega-codec-pack is XD

Jó persze mindenki azt használ amit akar de azért van már egy pár meglehetősen jó ingyenes alternatíva tömörítésre, nem az ezredfordulón vagyunk már hogy winrar meg ace, meg néró... sourceforge ftw!

agyameldobom42 2012.06.03. 21:00:40

Hasznaljon mindenki 7zip -et inkabb.

Ismertem egy ceget, ahova nem volt szabad bevinni se windowst es egyeb penzes szoftvert, mert egy csomo licensz-szerzodes szerint a gyarto vagy megbizoja ellenorizheti a gepeket amire telepitve van. Ok meg csodbe mennek, ha mas is hozzajut a termekuk forraskodjahoz.

Mondjuk a posztolon valoszinuleg ez sem segitett volna, mert akkor meg nem lett volna rajta sapka, vagy az adott leltari szamu lefogalt targy nem talalhato a raktarban, vagy serulten erkezett...

Es ha most addig pattog mig visszarinyalja valamelyik NAVos gyereketol azt a szaros laptopot amit az mar megkapott ballagasra, akkor jon az adoellenorzes. Aztan az osszes letezo hatosag az allategeszsegugytol a tuzrendeszetig szemlet tart a lakasan, legyen otthon a reggel nyolc es este hat kozott kulonben birsag az eljaras akadalyozasaart.

A hatralevo ket evre kulfoldre kellene mennie.

finalNmbr 2012.06.03. 21:01:42

Sikeres programozó aki winrart használ..

Amúgy biztos ez is Orbán Viktor műve, a kis gheci..

taecleau 2012.06.03. 21:01:50

amerikában azt a tinigyereket cca. 30 mp3 lemásolásáért büntették vagy 50 millióra, vagy mennyire. Majd itt is ez lesz. 7000 forintos program, szorozva százzal, szorozva a három nap, az annyi mint mennyi is? Még örülhetsz ha a vacak laptopodat beszámítják pár tízezerért, felette meg fizethetsz.

komplikato 2012.06.03. 21:04:22

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe n.: Biztos ezért csuktak le egy halom rendőri vezetőt is, mármint WinRAR miatt :D

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:05:13

@baltazar72: nem, a lefoglalás előtt 3 nappal járt le.

@agyameldobom42: én ezen az éven már túl vagyok :)) pontosabban már benne. Ez is a része szerintem.

Itt jegyezném meg, hogy az eljárás során 6 ember gépét foglalták le, és csak az enyémre kérték a szakértőt, hogy nézze meg, milyen illegális szoftverek vannak a gépen. De ez külön sztori már.

Gyűrött Papír 2012.06.03. 21:05:20

@Blogger Géza: A magam részéről azt tudom megerősíteni, hogy ha valakinél nyomozás folytán egy excel fájlban felfedezik a címedet, akkor utánadmennek és jobb esetben tanu leszel, rosszabb esetben tanuként kihallgatnak, majd meggyanusítanak és házkutatnak. Innentől ld. fentiek. Hogy most mi volt az előzmény nem tudom, de visznek mindent laptop, gép, mp3 diktafon. Ami árammal megy...és találnak. Vicces, hogy nem is kell ott és akkor igaznak lennie. A végén az ügyésznek nem kell kiállnia a nyílvánosság elé mea culpát járni. Esetemben ~600eFt költséget az államnak kellett állnia, mert a nyomozóhatóságot minden érdekelte, csak a tények nem. Messzire mentem, rdekel, hogy itt mi lesz.

Parajpuding 2012.06.03. 21:08:07

Nézd, a nav-nak és a rendőrségnek is kell valamit felmutatni - hogy dolgozgatnak -, mert az igazán nagy halak (vagy akárcsak nagyobbacska halak) esetében vagy meg vannak véve kilóra, vagy egyszerűen bokáig f*ssák magukat. Ilyen szellemi, erkölcsi, szakmai szintnél legfeljebb pitiáner ügyek felderítése, a kisember vegzálása és jogtipró eljárás várható el.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:08:36

@Gyűrött Papír: nagyon igazad van.

Az én alapügyemben is hemzsegnek a rendőri jelentés hamisítások, stb. De ez egy másik poszt témája lesz majd.

A probléma az, hogy az átlagember nem megy utána. Az én ügyem már Strassbourgban van. Én utánamegyek. Sajnos nem olyan a nyomozó hatóság, mint amilyennek lennie kéne. Ezen csak így lehet változtatni, hiszen vannak tisztességesen dolgozók is ott. Azok is megvetik szerintem az ilyen "húzzuk rá valahogy, vagy ha nem megy, sz*passuk meg" gondolkodású kollégáikat.

utazz (törölt) 2012.06.03. 21:10:37

Nem ártott volna egy IT biztonsági szakértővel konzultálni ..., ugyanis a NAV T. képviselőjének bizonyítania kellett volna, hogy a programot a lejárat után használták. (Jelen jogszabályok szerint ugyanis tárolható, csak nem indítható el!!!) Nem látom a becsatolt független szakértő bizonyító okiratát, ennek hiányában nincs bűncselekmény és nincs elkobzás sem. Én gyűjteném a számlákat és eseményeket, hogy az elkobzott gépek pótlása mibe került, és a Strasbourgig bíróságig lihegnék ...

WinRAR 2012.06.03. 21:14:14

Sziasztok!

Sok szoftver között a WinRAR-t is a cégem képviseli Magyarországon.

Megdöbbenve olvasom az egész esetet, de némelyik hozzászólást is.

Ami a tényeket illeti:
A leírt esetben valóban jogsértés történt, de az eljárás igencsak furcsa, sok éves praxisomban ilyen még nem volt.
Hosszan próbálok emlékezni, de olyan még nem volt, hogy ilyen "súlyos" jogsértésért elkobozták volna a gépet.
Sokkal sokkal súlyosabb esetben, milliós nagyságrendű tört szoftver használatnál sem ez a szokásos út.
Letörlik a gépet, és visszadják.

Általában napi 3-5 levél érkezik hozzánk WinRAR és Total Commander jogsértések ügyében. Jellemzően más okból tartanak házkutatás, és ha már ott vannak, a számítógépeket is elviszik.
Az esetek 95%-ban a terheltek kérik a közvetítői eljárás lefolytatását, ami ügye a polgári út, nincs büntetett előélet, csak korrekt kártérítés, és kész.
Sajnos ez évente kb 3 (!) esetben sikerül, a többi esetben priusz, és a kártérítés az államot illeti.
Mielőtt felhördülnétek, mi azt kérjük, hogy fizesse ki a használt szoftver árát, és ezért megkapja annak jogtiszta példányát.

A bíróságok, és a NAV munkáját semmivel sem tudjuk befolyásolni, mi mint sértett szerepelünk az ügyben, nyilatkozhatunk kártérítési igényünkről, és kész.

Drukkolok Neked, hogy mihamarabb visszakapd a gépedet!

Wikileaks Hungary 2012.06.03. 21:19:38

Kérlek másold be azt jegyzőkönyvet is, mely az ügy kezdetekor, a gép lefoglalásakor készült. Kezdjük onnan a történetet.

NER huszár (törölt) 2012.06.03. 21:20:34

ez még szolid ügy. nálam egyik nyáron csengetett a postás, és gyanúsítotti idézést hozott zaklatás miatt.

kihallgatásomon megtudtam, hogy 13 hónappal korábban az én nevemen lévő intenet-előfizetésről valaki azt merte egy blogkommentbe írni egy közszereplőről, hogy "le kéne lőni".

a rendőrség következő év januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. ügyészség fellebbezett, és gombhoz a kabátot módján kerestek egy jogszabályt, ami alapján el lehetne járni. ez lett a "zaklatás - életet, testi épséget veszélyeztető esemény bekövetkezte látszatának keltésével megvalósítva". értitek? bekövetkezte látszatának a keltése. tehát ha anyád azt mondja, hogy ne menj ki viharba, mert beléd basz a villám, az zaklatás.

én csak ekkor tudtam meg, hogy egyátalán eljárás folyik ellenem 13 hónapja.

ügyészség szerint a "le kéne lőni" kaliberű komment életveszélyes fenyegetés és élet ellenes cselekményre való felszólítás. feltételes, óhajtó módról nem hallottak, nyelvtanhoz közük nincs.

lényeg a lényeg, nem tanúként hallgattak meg először, nem kérdezték meg, hogy XY úr a maga nevén lévő internetelőfizetést hányan és kik használhatták 13 hónappal korábban, neeem. egyből gyanúsított lettem, mert az, hogy én vagyok az előfizető, az elég ahhoz, hogy ez elkövetéssel is engem vádoljanak meg. hogy esetleg a lakásban albérlők laknak? hogy én akkor ott sem tartózkodtam? kit érdekel.

kihallgatáson:
-hány számítógép található a lakásában
-vagy négy
-úristen!!!mi azt hittük csak 1 lesz.
-és ha 1 van, akkor csak én ülhettem ott 13 hónappal korábban? ez vmi axióma?
amúgy kódolatlan wifi routerrel van megosztva a net, mindez lakótelepi környezetben.
-mi az a router? - kérdezett vissza az alezredes...

lefényképeztek,rabosítottak. én voltam az egyetlen fehérember a rendőrökön kívül...

ezután megszólal: most pedig kimegyünk egy kis házkutatásra.
végzésben - "számítástechnikai eszközök lefoglalásától bizonyíték fellelése valószínűsíthető"

hiába mondtam el, hogy a jelenlegi számítógépek nem is voltak a tulajdonunkban akkor, más albérlők laktak ott, nem számított. lefoglalták őket, mert a rendőr, aki azt se tudja, mi az a router, valószínűsítette, hogy egy 13 hónappal korábban született blogkommentnek nyoma lesz a gépen...

természetesen az igazságügyi szakértő nem találta meg, de ez 90ezer Ft-ba került az adófizetőknek.

végül bizonyíték hiányában szüntették meg az eljárást.

a zaklatás tényállása az, hogy a sértett személy magánszférájába hatolsz be, és őt tartósan, rendszeresen háborgatod. ez hogy valósul meg azáltal, hogy valaki EGYSZER ír egy nyilvános blogra (amihez az illetőnek semmi köze, valszeg nem is olvassa soha) egy olyan kommentett feltételes módban, hogy le kéne lőni őt, azt sztem senki sem érti...

az ügy minden mozzanata egy vicc volt.

jah: a blog tulajdonosát ki akarták hallgatni tanúként, de nem sikerült beazonosítani, bár a neve adott volt.

nos a név elég egyedi, ritka, két vezetéknévből áll, és egy másodvonalbeli újságíróé.
matáv tudakozóba beírva a nevet egyetlen találat ad, és az pontosan ez a drága újságíró :) cím, telefonszám.
nekem 10másodperc volt, a rendőrségnek nem sikerült...

az ügyvédem, aki korábban az eljáró rendőrök kollégája volt meg is jegyezte: ezt ugye fentről nyomják, mert ez nonszensz. volt kolléga csak beleegyezően hallgatott.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 21:23:17

Valamit nem értek.
Hogyan került a hatóság kezébe a gép? Mert ahhoz, hogy egy gépet elkobozzanak, igen komoly procedúra vezet.
Nos?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:25:07

Kedves WinRAR!

Mindenekelőtt nagyon köszönöm a hozzászólásod. Gondolom az az eddigiekből is kiderült, hogy nem a szoftverek jogtisztaságának szükségessége, illetve annak vitatása miatt született ez a post. Mindössze a számomra okozott kár jóval jelentősebb, mint az érték - és ezzel természetesen nem a szoftverüket szeretném lebecsülni, hanem az ára nem áll arányban azzal, hogy a gépemet lefoglalták.

Őszintén megmondom, hogy fogalmam sem volt arról, hogy ha lejár a termék és a gépemen van, azzal jogsértést követek el. Remélem az a tény, hogy ez volt az egyetlen "kétes" eredetű szoftver a gépemen, súlyt ad ezen szavaimnak.

Ezzel együtt ha úgy van, én lettem volna az első, aki azt mondja, hogy inkább megveszem a szoftvert, még akkor is, ha nem veszik el miatta a gépem. Így pedig pláne.

Őszintén megmondom, hogy én úgy álltam a kérdéshez, hogy hát, ha a bíróság úgy dönt, akkor persze, megveszem - ha kell akár ott helyben, kp. Az eszembe sem jutott, hogy ezért elvehetik a munkaeszközöm.

Tehát ismételten kiemelem, hogy a problémám nem a termék megvásárlása (amennyiben küldesz nekem elérhetőséget, fel is veszem veled a kapcsolatot ezügyben) - hanem a hatóság magatartása és az általuk ezzel okozott kár.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.06.03. 21:27:03

Mi az, hogy 2012-ben egy bírósági határozat nem érdekli az alsóbb, végrehajtó szervet?
Állítólag ez jogállam. Egyre inkább látszik, hogy csak állítólag!

xsasha 2012.06.03. 21:29:13

Egyáltalán mit keresett a bíróság előtt a laptop, és miért foglalta le a rendőrség?

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 21:29:23

@rohejorszaga: Ismételten kérdem, hogy a fészks fenébe került a hatóság kezébe a gép? Milyen (jog)címen? Kommandósok törtek rád a lakásban és elkobozták? Vagy, hogyan?

NER huszár (törölt) 2012.06.03. 21:30:56

@NER huszár: jah vagy 98 éve volt egy pentium1-es gép az ágyneműtartóban elfekvőben. megkérdeztem, nem akarják elvinni, hátha arról írtam :DD
és láss csodát, el akarták :D

jegyzőkönyvben ez így nézett ki: "gyanúsított felszólításra az ágyneműtartóból előadta a BANNER típusú számítógépet". azért banner, mert a régi baby AT házon volt egy Banner feliratú matrica :DDD

igazságügyi szakértő megvizsgálta azt is: "mivel a gépben nem található sem hálózati adapter, sem modem, sem WIFI kártya, így azzal az internetre nem csatlakozhatott".

egy másik gépemet átvizsgálták, de még a törölt file-ok és a szabad területen sem volt nyoma a 13 hónappal korábbi blogkommentnek.

innen menni kell.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:34:18

@samugy63: házkutatást tartottak, és mindent elvittek. Még a Uriah Heep CD-imet is. Másik ügy kapcsán egyébként, körülbelül olyan vicces a sztori, mint amit NER huszár leír, és tényleg olyan "profizmussal" hajtják végre.

Semmi komoly procedúra nem kell egy gép lefoglalásához. Jogcím se nagyon kell.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.03. 21:37:39

hajrámagyar...

a bürokrata teljesítette feladatát, nem lehet belekötni, ő minden megtett, nem vonható felelősségre, jól csinálta, biztonságban van

Wikileaks Hungary 2012.06.03. 21:38:43

szia...ne küldj dokumentumokat, csupán a lefoglalási jegyzőkönyvet másold ide!..azt, ami akkor készült, amikor lefoglalták a gépedet...

lobaszopiatej 2012.06.03. 21:38:45

@komplikato: Igaz. Annyi csak, hogy pl. unrar / rar szoftver ALAPBÓL van egy linuxos disztróban, ezért nem kell ilyen lófasz mini-szoftverekért fizetni (ill. licencekkel bohóczkodni) amikből ezer félét használ egy normál user, sőt alapból feltelepülnek.
Hátránya hogy az ügyfeleket is rá kell bírni hogy Linux-kompatibilisek legyenek.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 21:40:15

@rohejorszaga: Már értem. de azért ugye azt te is belátod, hogy hátkutatást nem szokás csak úgy ukk-mukk-fukk az egyszerű kispolgárnál tartani. Azért ahhoz elég nyomós indok kell, bírósági pöcsétes papír, meg ilyenek. Az persze szar ügy, hogy ha mondjuk a túl fiatal lányokat szereti valaki és a padlódeszka alatt még a stikában tartott AK-47-est is megtalálják.
De azért az ország lakosságának jelentős része, beleértve a nem egészen legális szoftverhasználókat is, nem kell rettegjen, hogy a TEK éjjel rátöri az ajtót. Még egy ilyen "diktatúrában" sem. :/
Jó volna már azért a helyén kezelni a dolgokat, mert az rendben, hogy mondjuk Németországban jobban működik a jogállam, de kérdem én, ki meri összehasonlítani az EU tag Magyarországot Ukrajnával vagy Belorussziával? Ugye, nem..?

Az ilyen blogposztok sajnos sok ködöt gerjesztenek úgy, hogy az igazi tények nincsenek mögé téve.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:40:27

@Wikileaks Hungary: oké, 10 perc kb. Csak kiszedem belőle a személyes adatokat.

redsea 2012.06.03. 21:40:45

Vihar a biliben?! Nem hinném, hogy a szerzőt egy gép lefoglalása földhöz vágná. Főleg, ha előbb-utóbb vissza is fogja kapni azt.
Azt meg el kell fogadni, hogy a hatóságoknál, mint bármilyen más területen is, előfordulnak irigy, balfasz, hozzá nem értő dolgozók, akik a jogszabályi keretek sajátos értelmezésével mindent megtesznek a normális állampolgárok ellehetetlenitéséért. Akkor is, ha a posztolónak nincs olyan ellensége, aki nyomást gyakrolna a hatóságokra.
Jó megoldás nincs. Érdemes hagyni az egészet, tudjátok van egy olyan mondás, hogyha lesüllyedsz a hülyék szintjére, legyőznek a rutinjukkal. Itt pontosan ez történik.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:41:47

@samugy63: nem kell hozzá bírósági pöcsétes papír. Az csak az amerikai filmekben van.

Elég, ha felmerül a gyanú veled kapcsolatban bármire (akár arra is, hogy parkolási bírságot nem akarsz kifizetni). Senki nem nézi, automatikusan írják alá a határozatot.

Netuddki. 2012.06.03. 21:42:28

@NER huszár: "innen menni kell."

Inkább húzzon innen az összes megélhetési "politikus" és csürhéje...

NER huszár (törölt) 2012.06.03. 21:43:38

@rohejorszaga: ott az én esetem is...
jöttek és vitték.

agyameldobom42 2012.06.03. 21:44:38

WinRAR forgalmazo raerosit a 7zip reklamra :-)

Annak ellenere, hogy mar oten masoltak ide az EULA vonatkozo reszet (igaz, kulfoldiul) amiben benne van hogy a lejarat utani hasznalat az, ami licenszszerzodes-sertes lett volna.

Az atlag Mariska szamitogephasznalok hany szazaleka kepes egyaltalan uninstalalni barmit a sajat geperol?
Hamarabb torlik le a kernelt hogy tobb memoria maradjon szabadon :-)
Ebbol penzt lehuzni geciseg es meg a sajat EULA-nak is ellentmond.

Ugyhogy 7zip.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 21:46:44

@rohejorszaga: Neked nem kicsit van üldözési mániád. Rendben, hogy mondjuk a mai Alkotmány vagy jónéhány törvény nem igazán korrektül van megfogalmazva, de, hogy piti ügyekért nem fognak milliós kiadással járó rohamot indítani valaki ellen, az biztos. Ugyanis a jelenlegi vezetés nagyon is hatékony és nem hülye, ha pénzbehajtásról van szó. Egy TEK örmester fegyvere sokszázezer/millió forint, nem azért vették neki, hogy parkolási birságot hajtson be vele.
Ja, és házkutatáshoz bizony nem elég a rendőrségi pöcsétes papír.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:47:22

@NER huszár: én láttam olyan baleseti jegyzőkönyvet, hogy leírták, hogy
"Horváth Rudolf típusú kamion" - biztosítóknak is dolgoztunk, és ott mutogatták, hogy milyen értelmes a hatóság. :)

@redsea: ez nem a pénzről szól. Elvekről szól. És arról, hogy ha nem teszünk semmit, akkor minden így fog maradni.

@samugy63: az összehasonlítás csak azon múlik, hogy milyen országban akarsz élni. Én normálisban, ahol nem kell azzal kalkulálnom, hogy a nyomozó hülye/hozzá nem értő/irigy/frusztrált az ő fizetése miatt. Nem én tehetek róla, hogy ő mennyit keres.

Mondom, törvények.

Exploiter 2012.06.03. 21:51:45

@redsea:

Nem éppen vihar a biliben.
Én is fejlesztő vagyok, ha valaki lefoglalná a gépem, most lehet, hogy épp buknék egy szép nagy összeget.
Hiába vannak mentések máshol, a fejlesztői gépen szoktak lenni azok a környezetek, amiknek a pótlása igen sok időbe kerülhet.
Valószínűleg szénné perelném az egész bandát károkozásért, kamatostól úgyhogy a postolónak csak hajrá.

LuciFerko 2012.06.03. 21:56:14

Ha nem titok, milyen ügyben foglalták le a gépedet?

komplikato 2012.06.03. 21:57:58

@endike: Kivéve ha van karma. :D
De akkor nagyon sz*r lesz neki.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 21:57:59

@Wikileaks Hungary: rohejorszaga.blog.hu/media/image/lefoglalas.JPG

@Exploiter: ezt is fogom tenni. Az a baj, hogy sokan nem teszik meg. Én megteszem.

WinRAR 2012.06.03. 22:01:07

@rohejorszaga:

sales@keszo.hu, Veress Gábor, megbeszéljük!

prfact 2012.06.03. 22:04:31

@rohejorszaga: Jópár éve dolgoztam egy osztrák utazási iroda magyar fióktelepénél. Ott történet meg, hogy az osztrák anyacég tulajdonosait az osztrák hatóságok letartóztatták. Az összes számítógépüket, amiket az utazásszervezéshez használtak elvitték a cégtől. Ezeken voltak a már megrendelt és kifizertett utak szállodai foglalásainak részletei és az éttermi rendelések voucherei. Néhány hónapig előzetesben tartották a tulajdonosokat, kiderült, hogy embercsempészettel vádolják őket. Aztán ejtették a vádat, a gépeket visszaadták, de merevlemez nélkül. A céget a bedőléstől csak az mentette meg, hogy a magyar fióktelepen részben megvoltak az információk, így innen tudták koordinálni az utakat. Mindez egy jogállamban történt. Úgy tudom kártérítésről szó sem esett, a vádlottak örülhettek, hogy szabadok. A magyar hatóságoknak is vannak dolgai, de nincs ez másként a sógoráknál sem, maximum erről nem írnak az ottani blogokban.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.06.03. 22:06:16

Pont ez a célja a kormánynak, hogy hírül vigyék ezt az esetet. Meg akarják félemlíteni a bloggereket és az olvasókat is. Így működik a maffia. Még ha nem is tudtak neked nagy kárt okozni, a védelmi pénz jelen esetben a hallgatás. És ha nem hallgatsz, jaj lesz neked, nekünk. Ez az üzenet.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:09:30

@LuciFerko: gazdasági ügy. De az egy másik post témája lesz :))

lobaszopiatej 2012.06.03. 22:10:16

@rohejorszaga: linuxról dolgozok régóta (laptopon van) de mind1, inkább az a baj hogy munkafüggő és sok tanulás kell hozzá, de sok bajtól szabadít meg (pl. ettől) anélkül hogy feltelepüljön alapból valami agyon hype-olt fizetős szoftver. Egyébként én is a 7zip-et szoktam feltenni windozra.

Remélem lepereled az államot az okozott károdért illetve nyilvánosságra hozod a felbujtót!

komplikato 2012.06.03. 22:11:40

Tényleg mi van ha veszel egy WinRAR licencet? Vagy rögtön egy 10 gépeset? :D

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:13:19

@lobaszopiatej: az lesz egyébként. Igazolható károm keletkezett és keletkezik minden nappal.

@komplikato: veszek egyet. Már csak azért is. :)

WinRAR 2012.06.03. 22:13:40

@komplikato:
Ebben az ügyben semmi jelentősége, halottnak a csók.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 22:15:43

Eszembe jut egy régi vicc.

Cigány kifogja az aranyhalat, mire az rimánkodni kezd, hogy "Te cigány, én 3 kívánságodat teljesítem, ha visszadobsz."
Gondolkodik a Gázsi, hogy hát olyan kicsi is meg csenevész is a halacska, sokat nem veszíthet. Visszadobja.
Aztán az est beáltával elindul hazafelé, de ahogy meglátja a rozoga Trabicseket, gondolja, hogy hejjjj be jó lenen, ha egy Merci lenne... És akkor hopp, az öregpapundekli helyén ímhol egy vadiúj S klásszé...!
Aztán ahogy közeledik a putrihoz, gondolja, hogy hejjj, be jó lenne egy igazi szép nagy ház, sok szobával, aranyfüstös kerétéssel, és imhó ott terem, kacsalábon forgó palota!
Rohan ám ki a vén cigányasszony, kiabál, lengeti kezét lábát, hát gondlja a Gázsi, hogy hejj, be jó volna egy igazi kis 14 éves menyecske, nem ez a lógómellű vénasszony. És akkor... nézzenek, oda, hát nem ott szalad szembe az a feszesbőrű gyereklyány..?!

Hát Isten törjön kettőbe bíró úr, ha nem így történt, szóról szóra..!

:)))

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:16:22

@prfact: érdekes amit leírtál. Azonban azért küzdjenek az osztrákok. A mi hatóságunkért viszont nekünk kell. :)

LittleIdiot 2012.06.03. 22:18:41

Hello,

teljesen mindegy milyen ügyben foglaltál le a notebookot, ha azt bíróság jogerősen visszaadni rendelni, akkor azt vissza kell adni. Gondolom ügyvéd van, bíróság végzését végre kell hajtatni. Ott van a végzésben, hogy jogerős és VÉGREHAJTHATÓ.

Winrar: 3 nappal lejárt próbaverzió, oké nem szabad; de az hogy a gépeden ott van az nem azt jelenti, hogy azt te jogellenesen használod. Gondolom ez egy menet közben keletkezett másik ügy.

Telefonon nem beszélgetünk szervekkel, személyesen -ha nem muszáj másként- csak informálisan. KIZÁRÓLAG ÍRÁSBAN. Pláne az ügyvéded. De gyorsan.

@NER huszár: sokszor jobb, ha gyanusítottként indul az ember. "Sima" tanúnak gyk. semmi joga nincs az eljárás során, gyanusítottnak meg van. (Pl.: megtagadhatja a vallomástételt, míg a tanú nem.)

NER huszár (törölt) 2012.06.03. 22:20:27

@samugy63: dehogynem. én esetemben azt az engem kihallgató alezredes felettese xy ezredes rendelte el. már előre kész volt.

előre el volt döntve, hogy én mint az előfizető voltam a 13 hónnapal korábbi blogkomment szerzője, és meg lehet engem gyanúsítani. feltételezték, hogy 1 számítógép kapcsolódik a netre, és azelőtt sem családtag, sem ismerős, sem barát nem ülhetett. mivel a router és WIFI fogalmakat nem ismerték, az fel sem merült bennük, hogy esetleg úgy 100-150 ember jöhet még szóba.

ez olyan, mintha hullát találnak a lakásodban, és a rendőrség mindenféle vizsgálat, nyomozás nélkül téged a tulajdonost gyanúsít meg a gyilkossággal.
nem hallgatnak ki tanúként, hogy egyátalán ott tartózkodtál-e, ott laksz-e életvitelszerűen, nem kérdezik meg kiknek volt oda bejárása stb, hanem te vagy tulajdonos, te vagy a gyilkos.

Magyarország bizonyos szempontból olyan, mint az 50-es években. mindennaposak a koncepciós perek/eljárások,és ez minden ígéret ellenére sem változott a kormányváltással. sőt!

rodeo36 2012.06.03. 22:21:47

@A szerelő:
azért azt szeretném tudni, hogy a NAV honnan tudhatta, hogy neki azon a gépén van egy lejárt szoftware-je,
WINRAR akármi ami média másolásra és soxorosításra alkalmas?
és azt nem, hogy egy lejárt szoftware csak a helyet foglalja mert nem műxik, hacsak nem aktiválják fizetés után, kamu hír vagy mindenki hülye

vagy a delinkvensnek van valami már a füle megett és már másolt adófizetés és jogdíj fizetés nélkül és ez most lett ürügy?

szóval gennyes egy ügy...a NAV majd visszaadja pár hét múltán és kiröhögi, hogy perelje be őket azt meg elhúzzák 1000 évre Zagyvakakadúi bíróságon

NER huszár (törölt) 2012.06.03. 22:25:50

@samugy63: rendőr kifogja az aranyhalat.
azt mondja neki.
-te rndőr, ha visszadobsz, lehet 1 kívánságod, én teljesítem.
rendőr gondolkodik, vakargatja a fejét, de nem szól.
aranyhal már nagyon türelmetlen, rá is szól a rendőrre - na mondjad már rendőr, hogy mit kívánsz!
mire az rávágja kaján vigyorral -jónapot kívánok! jogosítványt, forgalmi engedélyt...

[megmondoember] 2012.06.03. 22:26:05

@WinRAR: "Az esetek 95%-ban a terheltek kérik a közvetítői eljárás lefolytatását, ami ügye a polgári út, nincs büntetett előélet, csak korrekt kártérítés, és kész. Sajnos ez évente kb 3 (!) esetben sikerül, a többi esetben priusz, és a kártérítés az államot illeti."
Ez biztos hülyeség, mert a szerzői jogok megsértése közvádas bűncselekmény, ami azt jelenti, hogy a károsult jogtulajdonos vagy képviselője feljelentésének hiányában is "hivatalból" meg kell indítani a nyomzást, illetve az eljárás ezzel összefüggésben a jogtulajdonos és képviselője által sem állítható le pl. a feljelentés visszavonásával.

Tehát az teljesen kizárt dolog, hogy a forgalmazó céggel történő bármiféle egyezkedés miatt megúszná bárki a büntetőeljárás végigvitelét. Ez csakis úgy lehetne, ha a forgalmazó maga is törvényt sértene és pl. a lefoglalás előtti időszakra gyorsan visszahamisítanának egy licencvásárlást az illegális felhasználó számára - ami azonban nyilván nem állhat a forgalmazó érdekében.

Persze már az is eleve hihetetlen és kamuszagu, hogy csak a normál licenc kifizetését kérnék. Ha ez így működne, akkor senki nem venne meg semmilyen szoftvert, hiszen - a büntetőügy állítólagos, ám szintén hasonlóan hihetetlen megúszását is beleszámítva - a legrosszabb ami történhetne vele, hogy ki kell fizetnie a szoftvert és kész. Plusz retorzió és büntetés hiányában ennek azonban semmi értelme nem lenne, és nem ösztönözne a jogkövető magatartásra és a szoftver megvásárlására a lebukás előtt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.03. 22:26:06

@WinRAR: na ez az, az altalaban mas okok miatt tartott hazkutatas.....
valahol az eb ott van elhantolva
tudjuk a regi storyt al caponerol...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:26:23

@rodeo36: a winrar nem alkalmas média sokszorosításra, egy tömörítő program és szerintem amúgy a te gépeden is van.

A rendőrség - jófejségből - mikor már azért felsejlett, hogy hát mégsem vagyok én úgy istenigazából bűnös, kért egy szakértőt, hogy nézze meg milyen illegális szoftverek vannak a gépen. Ennyi az egész.

Az már másik kérdés, hogy engem értesíteni kellett volna, hogy a gépemet átvitték a NAV-hoz, vagy a bíróságot vagy ilyesmi. De az már a jogi szál, az másik vonalon fut.

anyósnyelv 2012.06.03. 22:28:35

@Blogger Géza: itt nem erről szól a fáma. Negligálják a bíróság döntését...
Kilóg a lóláb: akadályozni a működtetését.

Jahj123 2012.06.03. 22:28:38

Szeretném felvenni a kapcsolatot az érintettel. Eléggé szívemre vettem a dolgot, és tudnék segíteni a terjesztésben. Rendelkezem jó látogatottságú weboldallal és elég nagy baráti körrel.Küldj emailt a gametesters2@gmail.com -ra.

tede 2012.06.03. 22:29:32

Nem követtem a történetet. Miért foglalták le a gépet egyáltalán? Azért az nem tipikus, hogy csak úgy lefoglalnak egy gépet.

2012.06.03. 22:32:09

Együttérzésem. Néhány éve még röhögtem az "abszurdisztán" kifejezésen, mára úgy gondolom nincsen tökéletesebb kifejezés, és megnevezés országukra. És ne legyenek illúzióink, hardcore diktatúrában élünk, persze mézesmázos szép, de lényegében aki egy kicsit ellenszegül, az hamar megszivatják. De még mindig összeteheted a kezed, hogy nem a TEK jött ki, és nem koholtak valami államellenes cselekményt.

1956, fekete autó... egy szép régi ismerős kor ránkköszönt. Kicsit máshogy, kicsit másképp, de a lényege ugyanaz.

[megmondoember] 2012.06.03. 22:33:54

@rodeo36: Hát, igen, piszok gyanús a sztori. Valószínűbbnek tűnik nekem is, hogy a posztolónak fennálló adótartozása van, vagy valami büntetés lóg neki ki a levegőben, és a NAV azért tartja vissza az eszközt. Ti. hogy ha a posztoló nem hajlandó fizetni, akkor részben azon hajtság végre a büntetést. Így valóban logikus, hogy a hatóság nem akarja visszaadni az eszközt.

Holdkóros Tónyó 2012.06.03. 22:34:14

Ebből az következik, hogy jobban megéri mindent illegálisan használni, és semmit nem megvenni. Ha mindenképp elveszik a gépem, akkor minek törjem magam a szabályok betartásával?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:35:26

@[megmondoember]: te biztos NAV-os vagy :-) Nem lehet adótartozásom, ha nem éltem itthon több éve. De ha lenne, és amiatt lefoglalnák, akkor amiatt kellene lefoglalniuk. Nem mondvacsinált okkal.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:37:59

@[megmondoember]: pontosítok, nem itthon adóztam. Nem itthoni a bejelentett munkahelyem.

The Great Destroyer 2012.06.03. 22:41:05

Nekem a nav a hímtagomat és a potenciámat akarta lefoglalni, mivel az általam optimálisnak tartott 2 kiskrapek mellé nem szeretnék harmadikat, szóval kényszerítenének, hogy vadidegen nőket ejtsek teherbe. Nagyjából ennyire reális a poszt tartalma. A lejárt liszensz nem problem, ha legálisan van fent, akkor úgysem lehet használni normálisan. Ha ármány/cselszövevény/kaki úgy alakítja az ember életét, hogy illegál tartalmak vannak a gépén, akkor is bűnjelként csak az adathordozót (vincseszter) tarthatja meg a hatóság, mivel magyarországon a gépek akkor sem képeznek jogilag egységet, ha közel bonthatatlan a konfiguráció.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:41:22

@[megmondoember]: ráadásul a bíróság VISSZAADNI RENDELI. Ki egy NAV-os ahhoz, hogy egy bírót felülbíráljon?:)

yotta 2012.06.03. 22:42:20

Álláspontom szerint a "próbaverzió" fogalom azt a lehetőséget jelenti a felhasználó számára, hogy kipróbálva a szoftvert, ha tetszik megveszi )fizet érte), ha pedig nem, akkor hagyja a fenébe és nincs semmi. Ha a próbaverzió üzemeltetője nem köti ki, hogy a vásárlástól való elállás esetén a próbaverziót le kell törölni, akkor a NAV bekaphatja!
Nincs valami más sara véletlenül a posztolónak?
üdv.

hazug fidesznyik (törölt) 2012.06.03. 22:42:33

Először is mindenki gondolkodjon, mielőtt legközelebb szavazna, mert annak ellenére, hogy ebben az országban mindenki kurva okos, mégis olyan pártra szavaztak, ahol 22 éve ugyanaz a csóka a teljhatalmú keresztapa. Ez ugyebár, egyáltalán nem feltűnő egyeseknek...
Nos, ha valaki úgy érzi, hogy esélyes egy narancs gestapo vizitre, tartson otthon egy kamu gépet, mert ezek a hülyék azért veszik el, mert nem értenek hozzá, majd odabent megnézik...
Legjobb módszer viszont az önmegsemmisítő Hauser-laptop (A. Schwarzengger), egy programozónak legyen már ilyen gépe...
:)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:43:06

@The Great Destroyer: pont ez az, hogy abszurd. Sem jogilag, sem racionálisan nem lehetne ilyen.

Nyilván tudom bizonyítani az állításaim, különben nézegethetném magam sajtóperben :)

Tgr 2012.06.03. 22:43:29

Bocs ha ismétlek valakit, nincs időm végigolvasni a kommenteket, és hátha hasznos.

1. A WinRar licenc: www.win-rar.com/index.php?id=24&kb=1&kb_article_id=27
Ez sehol nem mondja, hogy 40 nap után törölnöd kell, csak azt, hogy nem használhatod. Ha nem tudják bizonyítani, hogy használtad, nem áll fenn a szerzői jogsértés.
(A helyedben kérnék erről a WinRar-osoktól valami állásfoglalást, hogy nem tekintik bűncselekménynek, hogy nem törölted. Mivel az üzleti modelljük arra épül, hogy a program használható marad, csak nyaggat, nincs okuk nem segíteni, a NAV meg elég hülye helyzetbe kerül, ha a jogtulajdonos szándéka ellenében próbálja annak az érdekeit képviselni.)

2. Ha fennáll a szerzői jogsértés, akkor sem automatikusan vétség. A Btk ezt mondja a szerzői jogról (mást is, de az nem releváns):
"Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti"

Tehát ahhoz, hogy vétségnek minősüljön a lejárt WinRar megőrzése, a jogsértésen túl bizonyítani kell, hogy a) vagyoni hátrányt okoztál vagy b) jogtalan előnyhöz jutottál. Ha nem használtad, mióta lejárt, akkor egyik sem áll fent.

(Fenntartásokkal kezelendő, nem vagyok jogász, csak műkedvelő.)

KenSentMe 2012.06.03. 22:44:32

Hát, le vagyok nyűgözve..

Igazából még mindig nem hittem el teljesen, hogy ez a valóság dokumentálva, ez egy közismert marketingfogás sok esetben, a kitalált történetet valóságnak beállítani, a Cardiffi óriástól a Paranormal Activity c. filmig sokan csinálták ezt, és nyilván ez a winraros sztori is lehetne fikció, hogy átugorja a szerző az index.hu blogketrecének ingerküszöbét.. ami egyébként sikerült is, természetesen grautlálok hozzá.

Viszont azt kell mondanom, hogy a plot eleje, ez a zseniális programozó + gesztusfelismerő rendszerek + nemzetközi összeesküvések és konspirációk ez tényleg valami kurva zseniális, ha a folytatásban is van ennyi benzin, akkor ezt meg lehetne írni A listás hollywood-i filmnek, karcos párbeszédekkel, akciókkal, minden szir-szarral .. most ez így egy ilyen csiszolatlan, nyersgyémánt ezzel a sok lábszagú, harmadosztályú dialógussal (jó, azért nem hatodosztályú, mondjuk harmadosztályú), olyan kiábrándító, amikor az ember pörgetné a fejében a filmet, erre előbukkan valami esetlen és oda nem illő mondat, egy csókolomjózsikás reakció.. a szöveg szinte könyörög egy profi dramaturg után. Persze ha ez egyszer kijön könyvben (esetleg angolul?), úgyis lesz valaki, aki megírja a forgatókönyvet normálisan..

Mindegy, engem az első két fejezet lenyűgözött, ha lesz időm, átbogarászom az egészet, kommenteket írok majd máshova is, az elveszett fejezeteket meg le lehet gépelni újra, hidd el, újraírva minden csak mégjobb lesz.

boxeralso 2012.06.03. 22:46:10

kedves Horváth Zoltán!

az írásod olyan mértékbenkicsapja a biztosítékot hogy igazából remélem hogy egy vaskos hazugság az egész, ami egyébként borzasztó lenne hiszen azzal megvezettél volna egy egész országot, nagy a felelősséged ez nem játék. kérlek egy pár kérdést tisztázz:
persze ha korábban már írtál erről akkor egyszerűen csak linkeld
pontosan milyen státuszú vagy? egyéni vállalkozó alkalmazutt, cég ... stb...
volt e valami előzménye hogy ellenőrzést kaptál?
milyen formában történt az ellenőrzés és a lefoglalás? (pontos leírásra lenne szükség pl: délelőtt 10 óra körül két ember kopogtatott az ajtómon. kézfogással bemutatkoztunk egymásnak majd elmondták hogy NAV ellenőrzésre jöttek amiről egyébként korábban nem szóltak... ilyesmi, nem nagy dolog. sok minden tisztázódna az ügy kapcsán egy ilyen leírással.
előre is köszönet

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:46:13

@Wikileaks Hungary: @The Great Destroyer: sőt, a bizonyítékok már egy külföldi serverre is el vannak mentve.

Nem vagyok hülye, hogy linkre haragítsak magamra egy NAV-ot :) ÉS jelenleg nincs más ügyem velük. Na, 3-4 hét múlva meglátjuk, gondolom már keresik a módját :)

hazug fidesznyik (törölt) 2012.06.03. 22:46:16

@rohejorszaga: "Ki egy NAV-os ahhoz, hogy egy bírót felülbíráljon?"

Ő a Pártunk és államunk megbízottja, parancsot teljesít. Ja, mi az a "bíró"?
Itt minden hatalom a népé.

anyósnyelv 2012.06.03. 22:46:58

@redsea: az egy gép rögtön kettő!

Proligarcha 2012.06.03. 22:48:21

@[megmondoember]: éppenséggel te írtál éktelen nagy hülyeséget, szezon és fazon.

Büntetőeljárás során - anyagi káros bűncselekménynél, mint ez is - gyanúsítottként tesz egy beismerő vallomást az érintett, kérheti a közvetítői eljárást, ha a sértett - ld. cég képviselője - beleegyezik akkor nincs vádemelés és egyéb, hanem lerendezik az anyagiakat és csók.

A poszthoz pedig: baromi egyszerű a dolog, csak hát tudni kellene értelmezni.

A rendőrség valami miatt lefoglalta a laptopot és a vinyót, lefolytatták az eljárást, bírósági szakban a bíró kiadni rendelte a bűnjelet, eddig tiszta sor. DE mivel - gondolom szakértői vélemény alapján - rátaláltak a winraros történetre, így, mivel az erre vonatkozó bűncselekmény nyomozását a NAV végzi, megküldték nekik a cuccokat, akik KÜLÖN eljárásban foglalkoznak a winrarral.

Az, hogy az egyik eljárásban a bíró kiadni rendelte, attól még egy attól totál különbözőben rohadtul nem kötelesek kiadni a cuccaidat.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 22:48:22

@rohejorszaga: Egyre job... :/
áruld már el, hogy de mégis milyen "mondvacsinált okkal" foglalták le azt a gépet...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:49:02

@boxeralso: jövő héten meg fognak jelenni a sajtóban a részletek.

Nem írom le ezredjére, de sajnos igaz a sztori. Jó lenne, ha nem lenne igaz. És bizonyítani is tudom. Sajnos.

redsea 2012.06.03. 22:52:35

Fog változni a magyar rendszer attól, hogy ezt pár ezren elolvassák?
A hivatalos szervek alkalmazottai el vannak foglalva az egyéni problémáikkal és örülnek az ilyen ügyeknek, amiket nem kell elsikálniuk, hanem betarthatnak a szerencsétleneknek.
Úgy van megalkotva a rendszer, hogyha a szerencsétlen a végén nyer a hivatalokkal szemben, a hibázó állami alkalmazott a legritkább esetben szív miatta és a kártérítést sem neki kell fizetnie. Innentől kezdve nem feltétlenül érdekük, hogy csak kikezdhetetlen bizonyítékokkal alátámasztott ügyeket vigyenek végig, hiszen a "jutalmat" a sikeres lezárás után megkapják.
Az egyszeri állampolgár szempontjából évről évre egyre rosszabb lesz a rendszer és jelenleg nem látszik felsőbb szándék ennek a megváltoztatására.
Az elméleti vitát a licenszekről meg arról, hogy a hatóság mit tehet és mit nem hagyjuk meg azoknak a szerencséseknek, akiknek még nem volt részük hatósági intézkedésben. A többiek úgyis tudják, hogy az elmélet és a gyakorlat néha köszönő viszonyban sincs egymással.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.03. 22:52:39

Mivel most már az MNB-t kivéve mindenhol rokonok ülnek, ezért én nem sok esélyt látok bármire os. Ne tegyünk keresztbe ork bánnak, mert a fityisz nem tanul és nem felejt!

komplikato 2012.06.03. 22:52:43

@VRbagoly: Csak jelzem, hogy a blog igazából már nem itt és nem index.hu érdekeltségi körökben leledzik. Itt csak a válasz volt rá miért nem folytatódik a másik (végeleges?) blog, amibe talán nem pofáznak bele magukat hatósági közegnek képzelő arcok.

lobaszopiatej 2012.06.03. 22:52:56

Függetlenül attól hogy kamu-e a sztori, @WinRAR hozzászólásait érdemes végigböngészni, azt felteszem valódi hiszen a hírnevükről van szó.

Itt az a kérdés hogy bizonyítod hogy nem használtad? Kié a bizonyítási teher?
Mindkét esetben ingoványos.
Ha a WinRAR log-olja mikor használtad, az pedig már adatvédelmi kérdéseket vet fel (de a kicsomagolt fájlok megléte nem bizonyít semmit).
Ha neked kellene bizonyítani hogy nem használtad, az meg gyakorlatilag lehetetlen.
Szóval érdekes, kíváncsi vagyok mi jön ki.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:53:41

@Proligarcha: "rátaláltak a WinRAR-ra" - mintha valami véres kard lenne. :)

Nem hiszem, hogy ez így minden papirozás és engem értesítés nélkül legális lenne, illetve ki kellett volna venni a rendőrség bűnjeljegyzékéből, de még ha törvényes is: basszus, 1 WinRAR... szóval érted.

samugy63 (törölt) 2012.06.03. 22:54:12

@rohejorszaga: Hagyjuk... :(
Az a baj, hogy nem érted, hogy éppen annak a hitelét rombolod, amiért kiállni igyekszel. Rosszabb eszközökkel ráadásul, mint amivel az általad megfélemlítőnek nevezett hatalom operál.
Nagyon kontraproduktív az, amit itt felvezetni próbálsz. Tények nélkül legalábbis az.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:56:09

@redsea: szeretném hinni, hogy ha ettől változik, akkor mindenki követi a példát és akkor változni fog sok helyen.

A komment többi részével pedig egyetértek. Sajnos igazad van a hatóság gyakorlatát illetően.

Környezettudatos 2012.06.03. 22:59:10

Szeretném megkérdezni, hogy a NAV mit keresett a gépeden? Kérhetnek szoftver leltárt, de ezt szépen egy pdf-ben odaadod és viszlát!

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 22:59:23

@VRbagoly: ennek a dolognak semmi köze a könyvhöz. Az már amúgy is egy másik blogon folytatódik.

komplikato 2012.06.03. 23:02:23

@Környezettudatos: Mint ha többször leírta volna, hogy a rendőrség egy másik ügyben nyomozva elkérte a gépet és mivel találtak rajta egy nem jogtiszta szoftvert, ment is a NAV-hoz. Mert oda tartozik már a szoftver és termék hamisítás.

2012.06.03. 23:02:35

Winra EULA.:
"http://www.freevistafiles.com/license/RARLAB+WinRAR.html"

Nos, amennyire én tudom, a próbaverzió esetén a próbaidő lejárta után is használhatod az adott terméket (lásd pl. Total Commander). A felhasználói licenceszerződésben (fentebb említett EULA)világosan le van írva, hogy mit lehet és mit nem tenni a termékkel. Megkérdezném a nagyrabecsült - telefont lerakó - "SZAKEMBERT", hogy a WINRAR melyik részével kapcsolatban merültek fel problémái, mert ugye a WINRAR, mint olyan, licencel egy rakás másik cégtől/magánszemélytől bizonyos jogokat. A WINRAR, mint olyan, nem csak *.rar kiterjesztésű fájlok létrehozásához/kicsomagolsásához használható, hanem egy rakás más tömörítőeljárást magába foglal. Tehát például a 7zip algoritmust is úgy licenceli, ami ugye LGPL Version 3 license alá esik (bővebben: www.gnu.org/licenses/lgpl.html) Ami legrövidebben úgy jellemezhető, hogy "Ingyen van bazdmeg" Tehát az ilyen tasakfejűek elmehetnek a picsába. Ragozhatnám még napokig, de legyen annyi elég, hogy szerintem te baromira simán használhatod többek közt a winrar programot akkor is, ha lejárt a próbaverzió periódusa. Annyira egyszerű a magyarázata, kár, hogy némelyik majom nem tartja logikusnak. Tehát. Ha Lejárt, akkor bizonyos korlátozásokkal, (funkcióvbeli, müködésbeli) a program tovább használható. Konkrétan a WINRAR azt csinálja, hog yminden indításnál felbasz egy regisztrációs kis ablakot, amivel azt csinálsz, amit akarsz, én becsukom. Aztán esetleg megnyit egy regisztrációs weboldalt, amit megint becsukhatsz. Korlátozva vannak a ki, illetve a betömörítésre kijelölt fájlok/mappák össz méretei, tehát használatban korlátoz bizonyos szinten. DE! Sehol nincs leírva, hogy nem használhatod! Ha azt akarta volna a WINRAR, hogy ne használd, akkor egész egyszerűen nem engedi többet elindítani. Rövidre zárom: :))
Fogj egy ügyvédet, írj a WINRARNAK (Alexander L. Roshal, win.rar GmbH, Schumannstr. 17,
10117 Berlin, Germany, mail cím is kikereshető) és fingasd meg jól ezeket a csirákat. Tanulság: Ne használj windózt.:). Én Linuxot használok, természetesen rar programmal is, amit teljesen jogtisztán, INGYEN használhatok az említett GPL licenszen belül. Nem érdemes windózozni, ha nem muszáj, mert előbb-utóbb belebotlasz ilyen csirákba. Ha kell valami segítség, nyugodtan írj. A lényeg, hogy keress egy jó ügyvédet, aki erre szakosodott, és még a szart is kiperlik a NAV-ból..:). Minden jót.

Proligarcha 2012.06.03. 23:03:35

@rohejorszaga: ja hát szerintem is faszság, hogy egy lejárt licensz miatt akarnak itt szerzőit rádhúzni, persze jó eséllyel szar se lesz belőle, csak hát megy az idő és addig se kapod vissza a cuccaidat.

Amúgy legálisan pattintgatják ideoda az iratokat és a cuccaidat, ebbe nem fogsz tudni belekötni. A nav elkezdett egy eljárást ismeretlen tettes ellen szerzői gyanúja miatt, ennyi. Erről nem kötelesek téged értesíteni.

Környezettudatos 2012.06.03. 23:05:48

@rodeo36: Te vagy hat éves vagy vagy visszamaradott. A winrar egy szellemi termék, így fizetni kell érte. Ennek a fizetendőnek a neve a jogdíj vagy licenszdíj. Akkor is, ha nem a te szinteden használják, azaz kalózmásolatok készítésére.

Környezettudatos 2012.06.03. 23:07:04

@komplikato: Akkor sem értem. Nekem a rendőrség sem tudna a gépemmel mit kezdeni. Lefoglalhatják, de nem kell kiadnom jelszavakat és a többi. A filesystem meg encrypted nyilván, mivel céges gépeim vannak, rajta ügyféladatokkal, stb.

fda 2012.06.03. 23:07:52

@SPQR300: "Ez abszurd, egy lejárt próbaverzió teljesen legális"

Ha az van a licensz-szerződésben, hogy 40 napig gyakorolhatsz vele, utána, ha addig nem vetted meg, törölnöd kell, akkor mitől lenne "teljesen" legális?

A cikkíró történetében az nem kerek, hogy nem is említi, hogy pontosan miért került egyáltalán képbe a számítógépe... Magánszemélyeknél nem is foglalkozik ezzel senki, nem hiszem hogy egy NAV-os kommandós csak úgy beugrott az ablakon, hogy mutasd a winrar-odat.

Egyébként aki nem akar ilyen winrart és egyéb izéket megvenni, az miért rakja fel a próbaverziót? Tán csak nem tovább akarta 40 nap után használni? Normális oprendszerek alatt egy tömörített fájl kezeléséhez nem kell sem fizetni, sem lopni.

fda 2012.06.03. 23:15:07

Közben elolvastam a winrar licenszét, azt írja, nem szbad tovább használni. Van aki felvetette, hogy a használatot a NAV-nak kellene biztonyítania... Na innen jön a jogászkodás, mindenesetre ilyen erővel az összes többi illegális program is jól elfér a gépen, ha épp nem fut...

De nem értem az embereket: minek szivatják magukat ilyen szar fizetős programokkal, ha ugyanazt vagy jobbat meg lehet ingyen is kapni?
Windowst meg használjon, aki szeret mindenért fizetni (vagy mindent ellopni), még egy tömörített fájl kezeléssért is.

WinRAR 2012.06.03. 23:17:27

@Piciki: sem a WinRAR, sem a TotalCommander hanszálata nem legális a kipróbálási idő után (a megvásárlása nélkül).

Az más kérdés, hogy a program csak figyelmeztet a tényre.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 23:17:35

@fda: nekem tényleg egyszeri használatra kellett, eszembe nem jutott, hogy baj, ha ott marad egy trial. Általában a Total commandert használtam ki-be tömörítésre.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy jó-e a Winrar ezen stratégiája. Ez csak akkor működik egyébként, ha eleve az ilyen esetekre épít.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 23:20:08

@WinRAR: egyébként ez érdekes kérdés. Ha nem lehet használni 40 nap után, akkor miért engedi magát használni?

Távol álljon tőlem bármilyen kritika, de ez kizárólag akkor nyereséges üzletpolitika, ha arra épít, hogy az emberek használják utána is, és utána így megveszik.

Ezt egyébként ettől a poszttól függetlenül kérdezem, valahogy az olyan rendszerekre emlékeztet, mint a ppo volt.

LuciFerko 2012.06.03. 23:21:11

Mikor ismerős gépét telepítettem, csak 3db file kicsomagolása erejéig kellett a winrar, de a gépen lehet otthagytam.

komplikato 2012.06.03. 23:22:04

@fda: Tipp kapott olyan direkt WinRAR-al tömörített anyagot amit csak azzal lehet kicsomagolni? értem én, hogy van 7zip, de én is kaptam olyan formában anyagot, hogy a legfrissebb WinZip-en kívül SEMMi nem tudta kicsomagolni.

@Környezettudatos: Nem vennék rá ciánt, hogy kis hazánkban nem vagy köteles kiadni a jelszavaidat, mert mint ha rémlene ezzel kapcsolatos anyázós cikk pár, hiszen jelszó kiadásával céges gépeknél akár milliós vagy milliárdos mértékű anyagi kár is érhet egy céget ha ügyes hatósági kezek által egy új gyógyszer vagy találmány, vagy projekt terv kiszivárog.

2012.06.03. 23:23:37

@WinRAR: Nem mondod, hogy csak ezért reggeltél? Egyébként támaszd alá a mondandódat és linkeld be kérlek az idevágó részt az EULA-ból. Köszi. De ismétlem. Mi a fákkért nem tiltja le az indítást, ha böki a szemét a használata? Ha egyszer időlimites, akkor miért használhatom, L.O.L. Ki nem látja a paradoxont?? Most is vannak időlimites progik. Lejárt, azt hali. Ha a program gyártója lehetőséget teremt nekem arra, hogy az intervallum után is használhassam anélkül, hogy módosítanám a programot, akkor nincs az az ügyvéd, aki ezen szarrá ne röhögné magát.

fda 2012.06.03. 23:26:07

@rohejorszaga: Így nem lehet dolgozni, hogy hirtelen kell egy program, szaladjunk megvenni. Használj linuxot, lesz mindenféle segédprogramod, ingyen, nem szivatod magad azzal hogy mit kellene megvenni. Windowsos gép a világon nincs, amibe nem lehetne belekötni, hogy valami nem tiszta rajta.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.06.03. 23:26:39

Jó sok hozzászólással feljebb volt egy pdf, abból idézek:

"Fő cél a védett művek, illetve a hamisított áruk illegális közvetítői csatornáinak szűkítése és elsődlegesen az ebből vagyoni előnyt szerző, vagy kiugróan magas vagyoni hátrányt okozó elkövetők elleni fellépés
A büntető eljárásoknak nem célja a széles társadalmi rétegeket érintő felhasználói, vevői réteg kriminalizálása."

Szóval a kedves posztoló vagy kiugróan magas vagyoni hátrányt okozott a WinRAR jogszerűtlen használatával, vagy valakinek valami más okból bassza a csőrét, de nagyon.

multi84 2012.06.03. 23:27:25

@rohejorszaga: ugyan ezt akartam írni csak én nem ilyen diplomatikusan... most néztem meg rajta van-e ez a szar a gépemen de nem volt ha lett volna kapott volna egy shift+del-t az biztos.

Egyértelműen arra épít hogy majd utána is használják mert ha nem engedné elindulni akkor simán letörölné mindenki aztán soha többet még csak rá se keresne nem hogy felrakja újra...

fda 2012.06.03. 23:27:40

@komplikato: "legfrissebb WinZip-en kívül SEMMi nem tudta kicsomagolni."

Ha az zip formátumú fájl volt, akkor bizony jópár más program is tudja használni.
Egyébként ha a winzip olyan nagy király, akkor fized meg a készítője munkáját, amennyit kér érte

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 23:28:10

@fda: igen, hát az ember mindig tanul valamit :) Bár nekem most igencsak felkeltette az érdeklődésem a WinRAR üzletpolitika. Esküszöm a post nem speciálisan maga a program miatt íródott, ez tényleg csak így jött ki, hiszen ezt találták a gépemen.

De érdekes kérdés, hogy ha hagyja magát használni, de büntetendő, ha használod, akkor mi is az üzletpolitika?

agyameldobom42 2012.06.03. 23:30:10

@Piciki:
ize, az LGPL pont azt jelenti, hogy olyan program keszitesehez is ingyen fel lehet hasznalni, amit utana te mar nem adsz ingyen (es forraskoddal).

@LuciFerko:
Ha 7zip-et hasznaltal volna, az ismerosod most nem lenne bajban :-)

LuciFerko 2012.06.03. 23:30:43

@fda: van egy újabb, amit tényleg csak az tud nyitni. Méghozzá a ".zipx"

egy atlag 2012.06.03. 23:30:49

én csak nézek, ha ez igaz, akkor a zorbáncigány faszán szétverte ezt az országot. ez tényleg bolond. ez a nyomorult nav meg...szánalmas. senkik csicskái.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.03. 23:31:30

Na, a végén még néhány elszánt kommentelő nem csak a sztori valódiságában fog kételkedni, hanem még azt is megkapom, hogy ez valami rejtett 7zip reklám :DDDDD

komplikato 2012.06.03. 23:32:56

@rohejorszaga: Total Commander előre telepített tömörítőt használ, meg is kell adni első használatnál hová van telepítve. Ez alól csak ilyen régi Zip-el kompatibilis fileok azt hiszem, de azt már a Windowsban is ki lehet nyitni program nélkül. Meg linuxban is.

egy atlag 2012.06.03. 23:33:32

azért a winrar is bekaphassa a tyúxaros commanderjével együtt. tesék 30nap után blokkolni a működést. kíváncsi vagyok hány user tudja, h ezek nem ingyenesek...

komplikato 2012.06.03. 23:36:48

@fda: Mint írtam, volt már olyan ZIP a közelben amit semmi más nem csomagolt ki. Konkrét okát nem tudom, de a tömörítő eljárások is fejlődnek ugye. WinRAR-ban mást ne mondjak a saját kódolását használva (amit semmilyen más program nem imser) már is sikerült kilőni az összes konkurenciát.
Hülye példával élve te vettél 1000 éve egy DivX képes lejátszó kütyüt, de az "csak" a 3-as, 4-es, 5-ös verziót támogatja, mert már azok régiek. Kapsz egy DivX 6 vagy 7 fájlt és kenheted hajadra.

Környezettudatos 2012.06.03. 23:37:25

@rohejorszaga: Ezt ügyvédnek is érdemes súgni, mert ő majd lefordítja jogi nyelvre, miszerint a szoftver gazdája nem tett meg mindent, hogy az illegális használatot korlátozza. És rémlik, hogy köteles rá...a minden pedig nem egy eula...az kevés.

egy atlag 2012.06.03. 23:38:57

@komplikato: jelszó kiadás--> elfelejtettem, me' úgy rám teccett ilyeszteni...oszt' bizonyítsa az ellenkezőjét....

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.06.03. 23:41:15

hat ez van, de legalabb majd kapsz karteritest.

dobzse.laci 2012.06.03. 23:41:48

@kovi1970: de ha lézerdzsoni verdájával nem lett volna tele a net, akkor bejött volna...

agyameldobom42 2012.06.03. 23:41:55

Minden BSA-s felhasznaloszopatas egyben szabadszoftver-reklam, ez alol az sem kivetel, ha Orban Viktor szemelyesen kuldte ki a TEK-et hogy vigye a laptopod a NAV-nak hogy elhallgattasson.

egy atlag 2012.06.03. 23:41:58

@egy atlag: megvan az az évi 3x8000 Ft a teljes bevételük...amit az ávos csicskák kivernek /év :D

2012.06.03. 23:42:11

@egy atlag: ezért használok filzip-et ugyanazt tudja csak ingyenes

2012.06.03. 23:42:38

@agyameldobom42: Az ok, de én, mint felhasználó használhatom az ő programját ingyen. Az más kérdés, hogy ha azt egy másik progiba belerakja, és pénzt kér, akkor szarban vagyok..:)).

egy atlag 2012.06.03. 23:45:34

ja majd el felejtettem: zorbán feri takarogggy

lobaszopiatej 2012.06.03. 23:47:29

@agyameldobom42: igen, de LGPL-es kódhoz a fizetős szoftver csak dinamikusan linkelhet.

2012.06.03. 23:54:10

"és ezért bűnjel, ami nem visszaadható."

-Véleményem szerint ez sem így van teljesen és minden esetben. Voltam már tanú hasonló géplefoglalásnál és ott a szakértő (valóban az volt) a tulajdonossal karöltve lementette a tartalmakat, (lemezképek..etc) kivette a vinyót, elvitte, de néhány nap múlva vissza is adta, mert ami kellett neki, azt már megoldotta. Sok pert buknak el a hivatalos szervek csak azért, mert az eljáráshoz seggek voltak.

dr. mesterséges színezék 2012.06.04. 00:00:46

Volt évfolyamtársam, mellesleg cimborám volt hajdan egy Pest megyei város kapitányságán a rendszergazda.
Szofverlicenszes razziákon feszt őt akasztották le hatósági tanúnak - effektíve neki kellett megmondania kovácskettőéknek, hogy mi lehet és mi nem számítogét a bútorzat környékén.
A razziák végeztével volt még egy - nem hivatalos - feladata: neki kellett lemezt írnia a legígéretesebb programokból/médiafájlokból a jardon.
Amúgy ettől függetlenül is hemzsegtek az illegális szoftverek a kaptinyáság gépein, jobban kellett nekik a MSoftos purgatórium-keretszerződés, mint bármelyik egyetemnek.

dipling 2012.06.04. 00:03:20

Tisztelt Szerzője az írásnak!
Tisztelt Olvasók, kommentelők!

www.truecrypt.org/

Ha kell, ha nem, ezek után javaslom telepíteni, használni.

dr. mesterséges színezék 2012.06.04. 00:04:58

@Piciki: "Sok pert buknak el a hivatalos szervek csak azért, mert az eljáráshoz seggek voltak. "

Ez az igazi szépség: tönkretesznek magánszemélyt/céget, aztán a penitenciát a többi adófizető kontójára fizetik, amikor éppen fizetik, és másnap ott folytatja ugyanaz a kovácskettő, aki az előzőt is kvódlicejóvi alapon cseszte el.

2012.06.04. 00:05:02

Valahol olvastam, hogy az egyik legtöbbet használt illegál szoft az "emesoffisz" hivatalos szerveknél fordult elő régebben. :). Ma már biztos változott a helyzet..:).

komplikato 2012.06.04. 00:06:20

@egy atlag: Rengeteg program van ami 3-45 napos próbaidővel rendelkezik és utána elvileg nem használhatod még is működik.
De.
Ilyenkor MINDEN indításnál kapsz egy üzenetet, hogy a jogszerű használathoz vegyél licencet. Sőt internet korában aljas módon linket is felajánlja csak rá kell bökni. Ezért elég valószínűtlen senki nem tudja nem ingyenes. Telepítéskor meg ugye user elfogadja a szerződést (EULA), akkor is ha nem érti a szövegét.

2012.06.04. 00:07:49

@dr. mesterseges szinezek: Azért egy jó ügyvéd sok kellemetlenséget tud okozni. :).

bonebear · http://cinca.blog.hu 2012.06.04. 00:09:20

Jelentsd fel az osztályvezetőt valahogy, csak van erre passzus.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:10:37

@dr. mesterseges szinezek: egyetértek. Bár, megjegyzem nem lennék holnap reggel az illető helyében, amikor a sajtóreferens megkérdezi tőle, hogy ezt mégis mi a lósz*rnak kellett.

Azt gondolom, hogy kell legyen értelmes ember a NAV-nál is, aki azt mondja, hogy hát azért nem biztos, hogy ezért le kéne foglalni egy notebookot. Vagy le kéne, de akkor foglalják le - mert most jogilag lóg a levegőben.

komplikato 2012.06.04. 00:25:46

@Környezettudatos: Szabálysértési eljárásban kaphat ügyvéd ÉS ítélet nélkül 30 vagy 60 napot is. Valamint ha "kiemelt" ügyben nyomoznak ellene, akkor a fasza új törvények értelmében már nem is jogosult ügyvéd jelenlétére, pedig rémlik ezt még a Monarchia sem játszotta meg, márpedig marhára nem demokratikus volt ugye.

Körömcsiga 2012.06.04. 00:28:25

És amúgy hogy került hozzájuk és miért?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:31:05

Kérek mindenkit, hogy ne politizáljon a kommentek között. Sokadik kommentet moderáltam ezért ki. Ez nem a politikáról szól.

spike179 2012.06.04. 00:31:20

Titkosítani kell a merevlemez tartalmát vagy bitlockerrel, ami a win7 fedélzeten van persze csak pró editionben, vagy truecrypttel. Az előbbi mester kulcsát nem adja ki az MS egy csatlós kis államnak. Az utóbbit pedig amíg fel törik, addig elévül bármilyen bűncselekmény.

Ennyi.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:31:43

@dipling: igen... én is csak javasolni tudom mostmár.

Körömcsiga 2012.06.04. 00:50:02

Szóval, miért került hozzájuk? Ott lesz az ok, ha ennyire nincs válasz.

[megmondoember] 2012.06.04. 00:52:19

@rohejorszaga: "ráadásul a bíróság VISSZAADNI RENDELI. Ki egy NAV-os ahhoz, hogy egy bírót felülbíráljon?:) "
A bíróság az adott ügyben rendelte visszaadni. Más jogcímen és más ügy kapcsán bármikor lefoglalva tarthatják továbbra is jogszerűen.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:53:20

@Körömcsiga: leírtam sokszor a kommentekben. Más ügyben házkutatás során lefoglalták, majd kértek egy szakértői véleményt róla, hogy milyen szerzői jogot sértő tartalmak vannak rajta (ez egyébként teljesen nem az ügybe vágó volt).

A szakértő meg mondta, hogy a WinRAR (pontosabban még egy Microsoft Office is, aminek azonban igazoltam a jogtisztaságát, szóval azt le is vették a gyanúsításból - maradt a WinRAR)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:54:49

@[megmondoember]: ha lefoglalták volna. De nem foglalták le, csak nem adják vissza, mert bűnjel. Jogilag nem tudom értelmezni egyébként ezt, sem az ügyvédek akiknek elmondtam.

De ha jogszerűen le is lenne foglalva, a poston témája nem a jogszerűség, hanem az arányosság.

[megmondoember] 2012.06.04. 00:55:58

@rohejorszaga: "te biztos NAV-os vagy :-) Nem lehet adótartozásom, ha nem éltem itthon több éve. "
Ettől még simán lehet adótartozásod millió címen. Valószínűleg van is, pont azért, mert ennyire nem vagy tisztában a jogszabályokkal.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 00:58:33

@[megmondoember]: ha úgy lenne, arról értesíteniük kellett volna, és megindokolni, hogy miért veszik zár alá - azzal az indokkal, ami a valós ok.

Ez így azonban sok szempontból sántít.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.06.04. 01:04:13

@rohejorszaga: azért, mert csak. Mert meg fognak büntetni.
A büntetés a lényeg. Szopjon a polgár, mert a Hivatal azért van, hogy szopassa.

Pénzed vidd külföldre mielőtt inkasszózzák a számládról a büntetést.

Hogy egy rendőrt idézzek:
"- Megsérült?
- Nem.
- Jó, akkor megbüntetem."

szmoker (Homo Trollicus) 2012.06.04. 01:07:12

@[megmondoember]: apám szokja mondogatni: Magyarországon jogszolgáltatás van, nem pedig igazságszolgáltatás.
És erősebb kutya baszik alapon a jog annak a bunkósbotja, aki épp jó helyen van.
Legyen az politikus, oligarcha, vagy egy sértett méltóságú nyomozó.

SvenH. (törölt) 2012.06.04. 01:07:52

valami ilyesmit hallottam mar, hogy a kiscsoka egy telefon beszelgetest vagy videot bevitt megosztani a rendorokhoz es kiderult, hogy nem mellesleg raneztek a gepere...

na most nekem ha ilyenem lenne tutti egy elfekvoben levo laptoposkan neznem meg, de valoszinu a posz tolo is pont erre gondolt... azert nem a munkagepet foglaltak le hanem a masikat ami nem ertekes :)

komplikato 2012.06.04. 01:10:42

@szmoker (Homo Trollicus): /OFF
Két dolog jut erről eszembe:
1. Inkasszó sztori volt pár éve. Cég vagyonát inkasszó néven bank letiltotta. A vicces az volt, hogy az inkasszót kérő céggel semmilyen kapcsolatban nem voltak és a bank nem adta ki az adatait az inkasszózást kérő cégnek, merthogy titkos. Ennyi erővel bármilyen céget pár hét alatt csődbe lehet juttatni ha konkurencia.
2. Fószer bicikli úton csalinkázott amikor elütötte biciklis. Emberünk lába eltört és üvöltött a vele ellentétben szabályosan közlekedő biciklissel, hogy rendőrt hív. Rendőr el is jött és megvágta a gyalogost 10 rongyra, mielőtt mentő elvitte. Tehát azért nem biztos :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:11:01

Egyébként hallanotok és látnotok kellett volna a NAV-ost, amikor büszkén mondta, hogy ő foglalt már le 1 oldal scannelt könyv miatt is számítógépet. Innen gratulálok hozzá.

Mr. Waszabi 2012.06.04. 01:11:18

Egyelőre még a bíróság a legfőbb hatóság jogértelmezésben. Tehát náluk kezdeményezheted a további jogi lépéseket.
Bírósági végzés értelmezésére, felülbírálatára a NAV sem jogosult, tehát rossz pályán vagy, ha velük alkudozol.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:13:50

@Mr. Waszabi: a bíróság egyébként a nyomozó hatósággal szemben az eddigi tapasztalataim szerint alaposan és korrekten működik, bár szemet huny a nyomozók stiklijei fölött.

A bíróság ebben az ügyben szerintem korrekt volt, náluk szerepelt a bűnjeljegyzékben, kiadni rendelték. Ennél többet nem tudnak tenni.

Lehet tényleg bírósági végrehajtót kell hívni a NAV bűnügyi igazgatóságára?:)

shwarcz bácsi 2012.06.04. 01:19:46

@[megmondoember]: nem élek otthon több éve.nincs semmi a nevemen, miből eredhet adótartozásom ezt vezesd már pontosan légyszives. valamint a hatályos jogszabályokat is.tudod azokat amik napi szinten változnak és a hivatalok is többféleképpen értelmezik.

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:20:38

Hát ha az volt a célod ezzel, hogy elolvassam a könyved, jelentem, sikerült :)... mármint amennyit publikáltál már belőle. Sőt, olvasni is fogom még :)...ha még folytatod. Mert nem rossz, sőt, bár valóban érdemes lenne valakivel beszélned, aki az írásban gyakorlottabb...szívesen segítek....
Ha meg nem az volt a célod, hanem frankón így van, és tényleg a rendszernek akarsz ellent tenni... akkor se rossz, de akkor még inkább segítségre van szükséged. Alapnak jó ez, de a kommunikáció irdatlanul veszélyes terület, és nagyon nagyot is lehet bukni vele. Még ha a média rá is harap, sőt, akkor leginkább. Ne felejtsd el, hogy a sztori a médiának csak egy eszköz arra, hogy az olvasó/nézőtáborát növelje, főleg a kereskedelmi médiának, de még a közszolgálatinak is. És ha már valami miatt nem vagy érdekes (lejár a 15 perc ), nehogy azt gondold, hogy az igazságod bármit is számít...Szóval: "15 mintes of fame!"...nem több, csak azt kell és azt lehet kihasználni. Azt pedig nagyon okosan kell!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.04. 01:21:39

@cso zsi:

A PDF-ből:

A büntető eljárásoknak nem célja a széles
felhasználói, vevői réteg kriminalizálása.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:24:43

@TFL: amikor elhajtanak egy jogerős bírósági végzéssel a kezemben egy hatóságtól, és közlik, hogy ők akkor se adják vissza a gépem - ráadásul egy ilyen minimális súlyú dolog miatt, és még a portások is közlik, hogy hát ők ezt nem értik, akkor nincs más választásom.

10 napot vártam, telefonáltam minden nap, bementem személyesen, hátha történik valami.

Szerintem az igazság igenis számít. Számítania kell. Nem akarok a rendszer ellen tenni. Szerintem minden egyes ilyen dolog segít a rendszernek javulni.

Gumi 2012.06.04. 01:26:10

Megelőzés:
Le kell titkosítani az egész diszket, és akkor bekaphatják. Nem vagy köteles elárulni a boot jelszót, ha úgy érzed, az terhelő lehet rád. Így viszont semmit se tudnak bizonyítani.
www.truecrypt.org
Windows 7-tel is megy, transzparens, ingyenes kis progi.

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:26:51

Jogilag amúgy az égvilágon semmit nem tehetsz, a történet teljesen jogszerű és tipikus a NAV részéről...hiába kérsz bírósági végrehajtót, mivel külön bűnügyet kreáltak, amíg abban nem lesz újabb kiadást elrendelő bírósági végzés, addig tényleg baszhatod, és ezen a blogod sem segíts semmit, sőt igazából talán inkább ront...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:27:35

@TFL: egyébként pedig... minden segítség jól jön.

A könyvvel kapcsolatban pedig: én soha nem írtam könyvet. Nem is akartam. Aztán végül ezt dobta a gép:) Nem hiszem azt, hogy ez egy profi munka lenne, sőt még azt sem, hogy ezt minden áron meg kellene jelentetni.

Engem lekötött az írása.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:30:00

@TFL: jogilag az a fura benne, hogy ebben az új ügyben (WinRAR) nem foglalták le.

Én azét szeretnék hinni bizonyos értékekben.
Nem tudom láttad-e már ezt a videót, ha nem, ajánlom figyelmedbe:

www.youtube.com/watch?v=kZlXWp6vFdE

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:31:34

@rohejorszaga:
"Szerintem az igazság igenis számít. Számítania kell. Nem akarok a rendszer ellen tenni. Szerintem minden egyes ilyen dolog segít a rendszernek javulni. "

Ezt ugyanúgy gondolom, és ugyanígy is élek 45 éve. Azt viszont fenntartom, hogy a kommunikáció nagyon kényes terület, ahol az igazad nagyon el tud csúszni, és most erre a területre tévedtél. Érzem én benned az igazságérzetet, és szimpatikus is, de túl régóta foglalkozom ezzel, és túl sokat tapasztaltam negatív értelemben saját példáimon is, hogy ne azt mondjam neked, hogy vigyázz. Nem azért, mert bajod eshet (az már van, úgyis), hanem azért, mert félreérthetnek...

Gumi 2012.06.04. 01:35:31

Most látom, a truecryptet már más is említette.
Akkor egy költői kérdés. Azt tudja-e bizonyítani a NAV, hogy a winrar-t a lejárat után használtad? Mert hogy a kikapcsolt gép felett is múlik az idő, azt mindenki tudja, de életszerű-e, hogy valaki csak azért kapcsolja be a gépét, hogy eltávolítsa az időközben lejáró shareware programot? Ugye nem? Hát nem csoda, hogy a NAV találhat ilyen programot MIUTÁN BEKAPCSOLTA a gépet.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:37:27

@TFL: igazad van ebben. De nem tudok úgy ülni, hogy nem próbálok meg tenni valamit.

Ha végigolvastad a sztorit, akkor tudod, hogy láttam már csodát. Pozitívat is és negatívat is.

Megjegyzem nem számítottam ekkora érdeklődésre azért.

Ha azt veszem, akkor legalább intelligens módon dühöngtem ki magam, és nem törtem-zúztam. :)

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:37:39

@TFL: jogilag, ha kikéred egyszerűen azt csinálják (ha kell), hogy papíron visszaszolgáltatják, aztán azonnal újra lefoglalják, de ez ügyvédi kérdés, ne te foglalkozz vele, a lényeg, hogy ha valami miatt bent akarják tartani, bent tartják, nem csak itt, bárhol a világon, csak a mieink kicsid hülyébbek, kicsit műveletlenebbek, kicsit udvariatlanabbak és kicsit abszurdabbak, ez tény...
A videót láttam, illetve ennél kicsit több, sokat is írtam róla, mármint a sztoriról...:)

Hinni pedig kell az értékekben, nagyon igaz. De nem mindegy, hogy a te hited ki hiszi el, ez a sok ezer kommentelő itt nehogy azt hidd, hogy mind érti...Azt szoktam mondani, hogy lehet fejjel menni a falnak, de jobb módszeresen :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:38:38

@Gumi: az a baj, hogy a lefoglalás napján járt le 3 nappal. Ez persze nem változtat a "bűncselekmény súlyának" és a gép lefoglalásának arányán, amit a post firtat.

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:39:50

@rohejorszaga: Amúgy ha a fele igaz annak, ami a könyvedben van, akkor tényleg érdekes ember lehetsz :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:41:41

@TFL: hm... a mondataid arra utalnak, hogy te is láttál már ezt-azt... kevés dolgot tisztelek, de a tapasztalatot azt nagyon.

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:42:28

ja, és ha veszélyről beszélek, akkor nem erről a blogról beszélek, hanem arról, hogy ha tényleg felkapja a sztorit a média...és valamennyire biztos felkapja, sajnos nem a jobbik része előbb, hát abban nagyon vigyázz és abban kérj segítséget olyantól, aki csinált már ilyet, biztos van ilyen ismerősöd, nem is egy, legalábbis a könyv alapján....

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:42:37

@TFL: maradjunk annyiban, hogy jelen pillanatban nagyon szeretnék unalmas életet. :)

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:44:17

@rohejorszaga: hát látni láttam én is, nem keveset, már csak abból is ítélve, hogy lehet majd húsz évvel több időm volt erre, mint neked...de amúgy ha a sztori nem is igaz, akkor is érdekes ember vagy :D

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 01:52:16

@TFL: :)))))))

Hát... ezt én már rég elb*sztam:) Mármint a nyugis életet... szóval már mindegy :)

Azt viszont - picit rendszerelemzői szemmel - pontosan látom, hogy a hatóság embereinek egy dolog fontos: a saját s*ggük védelme. Általában ez a terhelt kárára billen, hiszen "abból nem lehet baj". De ha az ember megmutatja, hogy "de, abból lehet baj", akkor - volt már rá példa - történhetnek csodák.

Azt nem lehet elvárni, hogy a különböző szervek egymást büntessék meg. Pontosabban el lehetne várni, de nem így van. Úgyhogy marad a nyilvánosság, mint eszköz.

mokas_gizi 2012.06.04. 01:54:15

@Gumi: Egy okos ember én is ezt akartam írni...
securestar - DriveCrypt Plus Pack boot szinten titkosítja a winchetert ez az egy szoftvert kell csak megvásárolni...
Károsultnak meg azt üzenem, hogy sajnálom őket, de a itthoni gépek 99% van illegális szoftver és igen mindenki gépét elvihetnék és eljárás alá vonhatnának mindenki, csak csak ahhoz mennek ki általában akit feljelentettek ez vagy más miatt és megnézik a gépet is és találnak rajta valamit...
Te még olcsón megúsztad a dolgot, ha csak a gépedet foglalják le és nem kapsz egy pár százezres bírságot is pluszba...minket átlagembereket keményen büntetnek...
Akik 100 milliókat lopnak azok elég kevés büntetést kapnak, ha egyáltalán ügy lesz a dolgaikból...

Tehát titkosítani kell a gépet ez alap, de ezt igen kevés ember teszi meg, amit javasolt Gumi az igen jó program,de amit én javasoltam az boot szintű a másik meg nem tudom, hogy az-e...

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 01:55:56

@rohejorszaga: így tényleg nem biztos, hogy meg kell jelentetni könyv formában is, de ha lekötött az írása, és élvezted, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mit lehetne tenni a megjelenéshez, az orrom azt mondja, hogy van benne(d) spiritusz, és találtam már el dolgokat :D, mármint könyv témában...
ha tényleg kell segítség, írj mailt, tanácsot bírok adni rengeteget :D ...csak jól is járj vele...azt már nemigen garantálhatom....

mokas_gizi 2012.06.04. 02:01:19

@mokas_gizi:
+ amit azok vagy a rendőrök elvisznek informatikát arra kicsi az esély hogy vissza kapjad...
Egyébként úgy tudom, hogy még winchestert sem vihetnének el csak lemásolhatnák PC-t meg biztos, hogy ne vihetnek el...
ügyészek lapja valamelyik számában van erről szól, csak most nem tudom, hogy melyikbe,de valójában azt csinálnak amit akarnak a hűtődet is elvihetik és te majd utána panaszt tehetsz + a házkutatáskor jelezheted, hogy panasszal élsz attól még amit akarnak azt elviszik... :)

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 02:01:36

@rohejorszaga: Úgyhogy marad a nyilvánosság, mint eszköz." Na ezzel kell vigyáznod. Nyugaton ez rendszerint működik, de ott is csak ésszel használva, mosolygós országunkban viszont legfeljebb kereskedelmi vonalon, ha egy céggel van dolgod. Hatóságnál meg nagyon nem, illetve csak nagyon okosan használva. A NAV kommunikátorai pl. (Burillák, Sipos) viszonlag jó fejek és képzettek, de egyrészt, amíg hozzájuk jut, addig sok víz folyik le még a Seychelles szigeteken (:D), másrészt katonák, én nem olyan jófej parancsnokaik vannak...:D

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 02:06:44

@TFL: lehet egyébként az a bajom, hogy Nyugat-európai üzleti körökben "nőttem fel", ottani a mentalitásom.

Ellenben... mindenképpen megkereslek holnap privátban, ha nem bánod:) Nem tudom ki vagy, de elég érdekes ember.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 02:08:39

@mokas_gizi: igen, ez a realitás sajnos. Panasszal élhetsz, de át se olvassák, lesöprik az asztalról.

TFL · http://civilzone.eu 2012.06.04. 02:10:53

@rohejorszaga: keressél nyugodtan, szívesen segítek. Lehet csalódást okozok, és én nem vagyok annyira érdekes :), de azt átérzem, hogy mi munkál benned, és alapvetően jó is, amit csinálsz ezzel az egésszel...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 02:23:05

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, mind jogi, mind technikai oldalról. Tényleg sokat segítettetek.

Edani 2012.06.04. 08:25:59

Szia!

Nem tudom van-e ügyvéded vagy nincs,ha van akkor sürgősen szerezz egy normálisat.
Nekem egy mindegy hogy milyen terméket foglaltak le a vámosok(büntetőeljárás,rabositás, kihallgatás, stb..)majd az ügy végén a biróság kiadni rendelte és azt sem akarták...DE MIVEL...a biróság kiadni rendelte, úgy a vámosnak kutya kötelessége azt visszaadni, különben egy birósági végzést birál felül, amivel ő bűncselekményt követ el, ezért be is perelheted őket!
Nálam ez volt.Az ügyvéd meg irta neki, hogy amennyiben nem adja ki úgy feljelentjük őket...mit ad isten, 3napon belül megjött a levél,hogy mehetek érte az Orczy térre...
Szerintem fuss még egy kört és ne hagyd magad!!Undoritó helyen élünk....

dipling 2012.06.04. 08:27:19

Új napra virradtunk. Az ügy számtalan tanulsággal szolgál, mint például: a gondokkal terhes élet együtt jár az álmatlansággal. További tanulság a kutyaharapást szőrével mondás jegyében, hogy szervezetekkel szemben hasonló, vagy jobban szervezett formában érdemes felvenni a küzdelmet. Nagyon rühellem már én is, ahogy a hazai hivatalok packáznak a néppel, ezért igazából megfordítani javaslom a jelenlegi állapotokat. A hivatalnokok érezzenek fenyegetettséget, ha kifogásolhatóan végzik dolgukat. Amikor ezen gondolkodom, sajnos mindig oda lyukadok ki, hogy hatalmat szerezni talán lehet erőszak nélkül, de gyakorolni, megtartani már esélytelen. Nem vagyok biztos abban, hogy birka módjára kell tűrni. Amúgy az erőszak hatékony, a félelem és a fájdalom nagy úr.
Az elpuhult, hájas segget növesztett magyarországi rendfenntartókkal szemben roppant hatékony lehet a meglepetésszerű ellenállás. El tudom képzelni azt a helyzetet, amikor rádöbbennek arra, hogy a fegyverek ereje a másik oldalról is érvényesülhet, nem csak az ő kezükből. Szerintem hanyatt-homlok menekülnének.
Forradalmak - a tiltás ellenére - mindig voltak, lesznek.

nlght84 2012.06.04. 08:27:31

az első windows 95 szoftveremet egy rendőrkapitányságon írta meg egy ismerős ott dolgozó még anno, szal a nyakamat teszem a rozsdás bicskára, hogy a NAV-nál is hemzsegnek az illegál szoftverek...

majd ha a fizetések amerikai színvonalúak lesznek, akkor kérjék majd számon, hogy az emberek nem veszik meg az amerikai áron forgalmazott szoftvereket...

Horváth Marcell 2012.06.04. 08:29:34

Kedves Zoltán!

Megpróbálom elhinni, hogy azt mondod, mindez nem a politikáról szól. Csak számomra a blog címe eleve előítéletesnek és predesztinálónak tűnt ("röhej országa"), ilyet általában a kormányt elvből gyűlölők szoktak írni. De tegyük fel, hogy rossz tapasztalatból írod.

Mivel biztosan intelligens ember vagy, meg kellene először is kérdezned, mitől is van ez. Ez nem politika, hanem történelem: a morális válság (legyen az lakosság, vagy rendőrség) nem múlik el nyomtalanul, és mindannyian tudjuk, hogy a tisztesség a gazdasággal egyenes arányban romlott le, 2002/2004-től kezdve (nem, ez nem politika; én a legjobbakat kívántam a 2002-ben induló kormánynak). Bocsánat hogy offtopicnak tűnik, de akkor is innen indult a dolog: 2002-től kezdve az országban egyre kevésbé volt értékes a tisztesség.

A problémádról: egyrészt nevetséges, ami történt (még ha jogilag nekik is van igazuk esetleg), másrészt sajnos érthető. Ebben az országban 2002-től fokozatosan megszűnt a morál, ebbe az adófizetés is beletartozik. Most a NAV-nak ki van adva, hogy mindent szuper-szigorúan kell venni. Sajnos egyesek szivatásra is képesek, és hát jogilag egy lejárt szoftver tényleg lejárt szoftver (persze evidens hogy mondvacsinált az ok). Az utóbbi évben 40 milliárddal több adót szedtek be, nagy a nyomás rajtuk, mert úgy tűnik a szigor beválik. Szóval bármit is mondanak Neked az index olvasók, átpolitizáltan, én pártsemleges szemszögből is azt mondom Neked, ennek a túlzott szigornak az oka a teljesítési vágy. Hogy az adóhivatal tekintélyét visszaállítsák.

Nem olvastam a könyved fejezeteit, de ez a "mosoly országából" a "röhej országába" mottó nekem azt jelzi, nagyon nagy és sok negatív élményben kellett hogy részed legyen, hogy így beszélj a hazádról. Írhatnád, hogy a röhejesen irányított ország, vagy az ország ahol röhejes állapotok uralkkodnak, de szerintem a "röhej országa" sértő, ahogyan a kontrasztba állítás Thaifölddel is. A hazádat "a röhej országának" nevezni több mint politikai, hidd el mindenki így fogja értelmezni.

A bevezetésbe belenéztem, ott azt írod, programozó vagy aki komoly és magas szintű elemzői és biztonsági rendszereket tervezett (gondolom ez a része nem fikció). Nos, ez sántít. Ha tényleg a szakmában vagy, tudnod kell hogy a programozó nem tervez, azt a (szoftverfejlesztő) mérnök teszi. Programozó bárki lehet, mérnök (vagy azzal egyező tudású egyéb szoftverfejlesztő) viszont komoly tudást és jártasságot igényel.

Mint programozó/fejlesztő, logikus gondolkodásra is képes vagy természetesen, így hidd el nekem, az adóhivatal így fitogtatja erejét. Sajnos a tekintélyt csak ilyen áron lehet visszaszerezni, bármennyire is röhejes amit Veled műveltek.

És még egy megjegyzés: Mo.-on a 2002-es évektől kezdve lassan kialakult, hogy nincs értéke a tisztességnek (sőt, jó eséllyel az Index.hu-ról idetévedő olvasóid egy része is emberséget nélkülöző, haszonleső ember -- mindjárt mondom miért). Mert megérte csalni, hiszen a legmagasabb vezetők is ezt tették. Valóban egy morális válság keletkezett. Thaiföldön van tekintély. 20 évre becsuknak, ha megsérted akár szóban is a királyt (javíts ki ha rosszul tudom). Ahhoz, hogy egy ország élhető legyen, a munka és szabályok becsületét vissza kell állítani. Sajnos Mo. egy átmeneti állapotban van még, a morális válságból most van kiútban. Ha majd annyira komolyan veszik az emberek a becsületet és a törvényeket, mint Thaiföldön, akkor mind rendőr, mind a civilek sokkal másabbak lesznek.

Hogy miért is elfogultak az Index.hu olvasói, aminek a címlapjára kikerült a blogod? Hogy miért tisztességtelen emberek is vannak köztük jelentős számban? Az Index.hu csalásra tanít. Az egyik rovatában például azt ecsetelte, hogyan lehet megcsalni a párodat anélkül, hogy észrevenné ("10 tanács"). Ez a rovat (és a cikk is) az Index.hu címlapon volt elérhető. Miközben néhány hasábbal feljebb Schmitt Pál köztársasági elnök botrányával kapcsolatban játszotta a becsületes híroldal szerepét. Hogy lehet morálisan támadni bárkit is, miközben más emberek megcsalásáról, becsapásáról oszt tanácsokat?

Kérlek, mint feltehetően nagy tudású fejlesztő, használd a logikus énedet is: ha valaha is szeretted hazádat, fogadd el hogy egy fertő lett (minden hogy milyen kormány miatt történetesen), és most ára van az abból kikerülésnek. Te is láthatod, a blogodban sorra kapod az "ork bár" és "Vezír" típusú cinikus kommenteket. Ezek érzelemből beszélnek, ahogyan biztosan Te is, ha a "mosoly országából" a "röhej országába" érkeztél; érzelmeket pedig a rossz tapasztalat szüli. Programozóként tudnod kell, hogy globálisan is rá lehet nézni a dolgokra, logikával. Emelett természetesen lépj fel az igazadért, ahogyan teszed, és szerezd vissza a notebookod. Engem csak a "röhej országa" minősítés döbbentett le.

Üdv:
Marcell,
szoftverfejlesztő

multi84 2012.06.04. 08:29:44

Nah elolvastam a könyv fejezeteit, érdekes, szívesen olvastam volna tovább pedig nem vagyok egy olvasós fajta de ahogy nézem az utolsó fejezet(10) is majd 2 hónapja került fel. Szóval érdekelne hogy érdemes-e menteni az oldalt(ezt vagy a bloppostosat) mert fog frissülni vagy sem?

Hozzáteszem hogy sorozatot sem szeretek 1 évig követni inkább kivárom és egybe nézem utálok várni egy hetet a következőre és ahogy olvastam hogy 43?! fejezet és még csak a 10. van kint és az is elég rég került fel, kicsit lelombozott.

kpityu2 2012.06.04. 08:30:00

Van egy olyan érzésem, hogy teljesen mindegy, hogy Linuxot használ az illető vagy Wint.
A NAV azért talált valamit, mert találni akart. Ez nyilvánvaló ha egy filléres WinRAR-ba belekötött. Ha ez nincs akkor talált volna mást.

kirsten 2012.06.04. 08:30:06

Nagyon együttérzek veled. Én most már semmin sem csodálkozom. Ebben az országban ma a hatalomnak mindent meg lehet tenni következmények nélkül.

wazzu 2012.06.04. 08:30:12

Nem fogsz semmilyen büntetést kapni. A maximum egy ügyészi megrovás lesz. A tilitoli ilyenkor idegesítőbb sajnos.

Silverseal 2012.06.04. 08:30:29

szerintem a NAV tudta mit akar a gépedről. ez az ő részükről hiba volt, mármint elkobozni, jogilag pedig a laptopnak a programhoz semmi köze. egy házkutatáskor sem foglalják le a házat.
érdekel minket is min dolgoztál, mert kishazánkban a nemzeti érdekekre hivatkozva törvények alkotásával támogatott kormányzati lopás hogyismondjam , bevett szokás :D

Iszak Iszakievics Stajn 2012.06.04. 08:30:52

Blogger Gézának:
Lehet, hogy ez "szabályos", mert megszoktuk mutyiország szabályait. Az általam elképzelt jogállamtól igen messze van, ahol a jog egy szolgáltatás...az lenne a minimum, hogy a hatósgok minden lépésükről tájékoztatják azt, aki ellen eljárást folytatnak. És az osztályvezető nem mondhatná azt, hogy nem érdekli.

Ez arra utal, hogy a jog itt azt jelenti, hogy a hatóság az isten, az állampolgár meg egy senki.

Az is necces, és visszaélés-gyanús, hogy a bűncselekmény elkövetésének eszközeként lefoglalták a laptopot. Bár lehet, hogy itt a törvény rossz, ha ilyenre ad lehetőséget. Erősen szembe megy a magántulajdon szentségével, pláne, hogy a laptop egy nagyobb értékű vagyontárgy. Ez olyan, mintha valakinek a házában pl. megölnének valakit, akkor a hatóság elkobozná a házat.

Ahhoz, hogy kiderítsék, történt-e bűncselekmény, elég egy másolatot készíteni a winchester adattartalmáról.

Ezért problémás ez az eset és nem amiatt, hogy a winrar időntúli feltelepítettsége viszonylag kicsi bűn (ha az).

különvélemény 2012.06.04. 08:31:09

@rohejorszaga: "A NAV érvelése, hogy a gép bűncselekmény elkövetésének eszköze szerzői jog megsértésének vétsége kapcsán. Lejárt rajta a WinRAR."

Erről véletlenül nincs dokumentumod?

minafoto · http://www.minafoto.hu 2012.06.04. 08:31:19

Biztos én vagyok a gyanakvó genyó, de nekem támadt olyan érzésem, hogy azért nem kapod vissza a géped, mert valaki igen jól érzi magát vele kettecskén... (kvázi használja). A főnök meg asszisztál hozzá, mert vagy neki kell, vagy a haverjának... Ilyenek ezek a bűnjelraktárak, onnan is tűntek már el dolgok.

wmanó 2012.06.04. 08:31:34

Éljenek az ortodoxok!
Úgy látszik, már nem csak a pénzügyi politikánkat jellemzi!
És vajon még kire nem vonatkoznak a bíroság határozatai?
Mi is akkor a bíroság szerepe, van rá szükség egyáltalán?
És, ha nincs...
Ez egy nagyon veszélyes utca!
Nehogy az emberekben felmerüljön, hogy átveszik ezt a feladatot az államtól!
Jobban tenné a hivatal, ha sűrű bocsánatkérések között visszaadnák a gépedet, némi kártérítés kiséretében!

Csavarhúzós 2012.06.04. 08:31:39

Azt sem értem, hogy a NAV-nak mi köze van a szerzői és szomszédos jogokhoz. Nem a rendőrség dolga lenne ez?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.06.04. 08:31:51

Mondjuk nekem elég sok részlet kérdéses ebben a történetben, de amúgy el tudom képzelni, hogy ez így megtörtént.

A NAV örülhet, hogy volt egy kapása. De szerintem még a saját számítógépeiken is van ilyen vagy olyan illegális szoftver.

"Józsikám, átküldtem e-mailben azt a Word okumentumot, konvertáld át már nekem pdf-be!"
"Hát, azzal lesz egy kis probléma, mert nekem csak az ingyenes verzió van meg, az meg vízjelet rak a sarokba. Az on-line verziók meg össza-vissza tologatják a sorokat."
"...és akkor eddig hogy csináltad?"
"Átpasszoltam Andinak, mert neki megvan a PDF Converter 6-os verziója full, de ő most szabin van, a gépe meg le van jelszavazva."
"...hát addig nem várhatunk amíg visszajön, oldd meg valahogy! *kacsint*"

DominoFX 2012.06.04. 08:32:04

A posztban leírt dolog sajnos nem egyedi eset. Több évvel ezelőtt egy ismerősömmel történt meg, hogy a rendőrség (egy nem szerzői jogi dolog miatt) lefoglalta a laptopját. Találtak rajta egy lejárt WinZip-et meg egy másik hasonló, kis értékű shareware programot. Ezekre való hivatkozással elkobozták a laptopot. Kb. 1 évig ment a huzavona, utána visszakapta. Végül az eredeti eljárást megszüntették, a WinZip miatt pedig megrovást kapott.

vladimir964 2012.06.04. 08:32:23

Egy észrevételem van. Fordítóként dolgozom, és néhány hónapja pont egy bírósági ítéletben fordult elő hasonló eset. Ott a bíró az indokolásban majdnem szó szerint azt írta, hogy az illegális használatot és a rosszhiszeműséget az elkobzó/eljárást kezdeményező HATÓSÁGNAK KELL BIZONYÍTANIA, azonban ettől függetlenül a bírósági végzés jogerőre emelkedése után az elkobzott tárgyakat vissza KELL szolgáltatni az illetőnek, és amennyiben bizonyítani tudja a hatóság az illegális használatot és rosszhiszeműséget, és külön eljárásban kell rendezni (értsd a bírságot) a szerzői jogi kérdéseket.

lobster thermidor 2012.06.04. 08:32:41

A törvény teljes szigorával le kell csapni az illegális szoftverhasználókra!
Vagy nem...!?
T. NAV!
Ugyan vajon hány kormányhivatalt, vagy önkormányzati irodát zártak be kamu módon letöltött szoftver használatáért?

dzsaszper 2012.06.04. 08:32:55

@WinRAR: nézd meg alaposabban a Piciki által feltett EULA-t!

az 5. pont szerint a szoftver teljes példánya (ha nem hekkelték, nem más szoftverrel került fel) jogszerűen van a gépen, mivel szabadon terjeszthető.

"The RAR/WinRAR unlicensed trial version may be freely distributed,
with exceptions noted below, provided the distribution package is not
modified in any way.

a. No person or company may distribute separate parts of the package
with the exception of the UnRAR components, without written
permission of the copyright owner.

b. The RAR/WinRAR unlicensed trial version may not be distributed
inside of any other software package without written permission
of the copyright owner.

c. Hacks/cracks, keys or key generators may not be included on the
same distribution."

illetve a 2. pont csak a használatot tiltja, az egyébként lejárt próbaváltozat pl. ismerősök közti terjesztését nem.

"2. Anyone may use this software during a test period of 40 days.
Following this test period of 40 days or less, if you wish to
continue to use RAR, you must purchase a license."

Szóval az a rossz hír a NAV-nak, hogy a WinRAR megengedi a próbaverzió terjesztését. Ami miatt jogszerű lejárt a szoftverpéldány a gépen mindaddig, amíg azt regisztráció nélkül nem használják, feltéve, hogy nem más szoftverdisztribúció részeként került a gépre és nem hekkelték meg.

Innentől kezdve egyértelmű, hogy a próbaidő lejárta utáni használat kapcsán a bizonyítási teher a NAVnál van, mivel csak így tudják bizonyítani a szerzői jogok megsértését.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 08:38:27

@Horváth Marcell: Nagyon érdekes amit írtál, és politikai csengése ellenére azért engedtem be, mert tényleg van mondanivalója.

Nem politikai tartalmú a könyv, inkább utal arra, hogy szinte minden neves feltalálónk hazánkon kívül tudott alkotni, itthon nem. Sőt, Asbóth Oszkárt még meg is vádolták egy csomó mindennel.

Szerintem nem az szereti a hazáját, aki elfogadja olyannak, amilyen, hanem az, aki megpróbálja jobbá tenni. Ehhez néha erélyes szavakat is használni kell, néha el kell vállalni azt az árat is, hogy valószínűleg a NAV zsigerből oda akar majd vágni. Ez nem politika, semmi köze egyik párthoz sem.

Hozzánk, a mi NAV-unkhoz és Rendőrségünkhöz van köze. Ebben a témában egyébként az NVSZ létrehozása szinte életmentő volt, ez pl. a FIDESZ érdeme. Ezt csak azért írtam le, mert nem vagyok ellenzéki - bár kormánypárti sem, szimplán nem a politika szemszögéből nézem az országot, hanem jó döntés / roszz döntés szempontból.

Nekem aztán oly' mindegy, hogy azt milyen köntösbe csomagolják, sárgába vagy pirosba.

Ezért szeretem a hazámat.

dzsaszper 2012.06.04. 08:38:46

@különvélemény: a posztolónak: ha van papírod róla, akkor panasz ellene az ügyészségen, kifejtve az EULA-t.

ha nincs, akkor meg a végzéssel azért panasz az ügyészségen?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.06.04. 08:38:49

Ez nekem tiszta ügynek látszik, pereld be őket és napi szinten kérj kártérítést.
Sajnos tudjuk hogy a NAV régóta önjáró.

dzsaszper 2012.06.04. 08:38:51

@Gee Halen: meg lehet azt oldani legálisan is, openoffice-szal :)

reden87 · http://reden87.info/ 2012.06.04. 08:59:38

Én azt nem értem, hogy a lejárt próba verzió miért illegális?
Ha lejár a próba verzió, akkor figyelmeztet hogy lejárt, és vegyem meg, nem? (azért kérdezem, mert én nem windowst használok, tehát nem tudom hogy így van-e)

tixar 2012.06.04. 09:04:03

@dzsaszper: Én azt nem értem, hogy az EULA értelmes helyeken csak a használatra vonatkozik, a szerzői jog meg a terjesztésre.

Ha csak arról lenne szó, hogy hogyan használja, az a legtöbb országban csak egy egyszerű magánjogi szerződés, amivel mehetnek bíróságra, de semmi állami szerv nem dönti el magától, hogy most akkor itt jogtalan másolás történt.

És akkor még mindig ott a kérdés, hogy a 40 nap után volt-e használva, vagy csak nem lett uninstallálva (és az uninstallálás a program által biztosított funkcióval a program használata lenne-e).

Tököm a pénzes programokba.

dipling 2012.06.04. 09:13:18

@Horváth Marcell:
Az a véleményem, hogy ott egye a fene a laptopot, ahol van. Belátom, hogy disznóság, és pénzben kifejezhető értékkel bíró szerkezet, aminek a gazdájánál van a helye, de ennél több jelentősége nincs. Fogni kell egy másik sz.gépet, és a mentésből ki kell alakítani az eredeti munkakörnyezetet. Előbb hiszek mosolyországos történet igazságában ahhoz képest, minthogy nincs mentés.
Nem vagyok nagy ász, nincsenek igazán eredeti ötleteim, de a mentések rendben vannak, mint ahogy a TrueCryptet is minden gépre telepítettem már sok évvel ezelőtt. Így lenne egyensúlyban a világ?

becike4 2012.06.04. 09:13:30

@rohejorszaga: Méghogy nem politikáról szól.Hogy minden faszjancsi leszarhatja a jogerős bírósági ítéletet,honnan a bátorság.Az ország vezető konkrétan leszarják a nemzetközi bíróságok ítéleteit,a példa ragadós.

Bookworm 2012.06.04. 09:23:26

1. A próbaverzió akkor sem illegális, ha lejárt - éppen azért próbaverzió. A készítőjének felelőssége, hogy a próbaidő után működik-e még, vagy sem. A NAV TÚLLÉPTE A HATÁSKÖRÉT.
2. Ma Magyarországon a bírósági ítélet semmire sem kötelezi az állami szerveket, ezt már a Médiahatóság is megmutatta a Klubrádió-ügyben. Éppen ezért az államot illetve az állami szerveket perelni Magyarországon felesleges, ilyen ügyekben inkább az Európai Bírósághoz kell fordulni.
AZ EGÉSZ ÜGY A MEGFÉLEMLÍTÉSRŐL SZÓL: HA AZ ÁLLAMMAL KERÜLSZ SZEMBE, KUSSOLJ!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.04. 09:25:00

Ez miért a "röhejországa" ? A jogvédő csodagittegyletek nemzetköziek.
Amúgy meg ha benne van az eula-ban akkor erre van jog, ez van.

dzsaszper 2012.06.04. 09:25:49

@tixar: a használat/terjesztés/másolattartás mindenütt a szerzői jogok része és elvileg mindet fednie kell az license agreementnek.

a kommentem épp arról szólt, hogy az elmaradt uninstall szerzői jogsértés lehet általában, de nem a WinRAR esetében, mert az EULA a terjesztést megengedi határidőn túl és csak a használatot tiltja. Ezt a NAV benézte :D

a lejárat utáni használat már valóban jogsértés, tehát a NAVnak ezt kellene bizonyítania.

A lejárat utáni uninstallra pedig -- nem meglepő módon -- maga az EULA hatalmaz fel. :)

Farkantoán Chatpartner 2012.06.04. 09:44:22

Már megbocsáss: hogy kerültél olyan helyzetbe, hogy a NAV csak egy ujjal is hozzáérhetett a laptopodhoz?

Vajon a NAV-nak joga van ahhoz, hogy körbenézzen az általad futtatott programok közt???

dzsaszper 2012.06.04. 09:44:26

amúgy meg nem lehet a végzés alapján bírósági végrehajtót küldeni a NAVra, aki elhozza a laptopot? :)

lyken 2012.06.04. 09:44:36

Az ugye megvan mindenkinek, hogy a NAV illetékes hangfelvételre mondja, hogy nem érdekli a bírósági ítélet?

Izé... A rendőrség amúgy nem arra van többek közt, hogy a bírósági ítélet betartását kikényszerítse? Lehet vonulni a NAV-hoz.

Ajtony 2012.06.04. 09:44:41

@szmoker (Homo Trollicus): nem csak Magyarországon van jogszolgáltatás igazságszolgáltatás helyett. Mindenütt, ahol a római jog az alap.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.04. 09:44:46

- Józsikám, láttam a raktárban egy laptopot. Kéne a gyereknek.
- Rendben van Ferikém, vigyed. A tulajt majd jól beszopatjuk, oszt nem mer pampogni.

------------

Hát mert.
Hajrá, neked drukkolok.

Gumi 2012.06.04. 09:44:49

@mokas_gizi: Igen, a truecrypt teljesen titkosít, boot előtt kér egy jelszót. Ennek hiányában még azt sem lehet megállapítani, milyen oprendszer van a diszken.

kisminden 2012.06.04. 09:44:59

Én bizony kompetens vagyok ebben, ezért hiteles az állításom: a NAV különösen a VP-től átkerült része (de tisztelet a kivételnek!!!) ostoba, dilettáns, politikai vagy bratyi alapon előrenyomott seggfejek vezetése alatt áll. A cél nem a megelőzés, vagy a (hova gondolok) tájékoztatás, hanem a minél több „megborítás”, melynek révén jobb lesz a felderítési statisztika és több lesz a bevétel, de leginkább igazolódik az adott részleg létjogosultsága.
A winRAR egy shareware. Az a bunkó, amelyik lefoglalta a gépet, értelmezni tudná az EULA-t, azonnal kiderülne a számára, hogy a szoftver a próbaidőszak lejártával csak a licenc megvásárlása után használható, de a felhasználó nem köteles a számítógépről eltávolítani, ugyanis azt az EULA-ban külön fel kellene tüntetni és a winRAR-ban ilyen nincs. Mert nem is az a fejlesztő célja.
Látom már többen elmondták, de vszeg nem elégszer

Ajtony 2012.06.04. 09:45:22

@reden87: így van. Minden használat előtt nyomja a kérdést.

ExElme (törölt) 2012.06.04. 09:45:29

Ezt a becopyzott "Végzést"-t ki adta ki neked a bíróságon? A takarítónéni vagy a portás?
Jó, jó, nincsen rajta fejléc - ez még elnézhető; de hiányzik róla az ügyiratszámod is, illetve a lefoglalt dolgokat alaposabb azonosítókkal szokták "raktárba" venni..
Baj lesz ebből, Z..! :)

Plumper 2012.06.04. 09:45:39

Én néhány játék kivételével soha semelyik oprendszert és segédprogramot nem vásároltam meg a PC-mhez. Amíg a (kisszobából kinőtt) víruskészítők írják a vírusirtó programokat, addig az én pénzemre ne pályázzanak, főleg ne csak 1 éves díjjal operálva. Nem vagyok én olajmilliomos b+, hogy mindent megvegyek.:-P

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 09:48:08

@ExElme: ezt kérlek szépen a bírósági jegyző adta ide. Nyilván ha bírói végzést copyznék össze, az nem lenne életbiztosítás. :)))

Legalábbis remélem... az egyedi azonosítók pedig szándékosan vannak kitakarva. Mind az enyémek, mind a hardvereké.

Ez kérlek szépen a bírósági végzés scannelve.

dzsaszper 2012.06.04. 09:53:24

@lyken: ennek nem az a menete, hogy kimegy a bírósági végrehajtó, megmutatja a papírjait, és ha az sem érdekli a NAV-ot, akkor a végrehajtó hívja a rendőröket/ügyészséget?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 10:00:15

@lyken: ami még durvább, még az is elhangzott, hogy ez az egész majd nem lesz érdekes, mert ők visszavonatják a bírósági végzést.

Nyilván egyébként ezt nem tudták megtenni, hiszen a bíróság tényleg törvényesen és méltósággal működik az én tapasztalatom szerint, de maga a NAV gondolkodásmódja, hogy "majd ők visszavonatják", az árulkodó.

balu_ 2012.06.04. 10:02:12

Sose értettem hogy milyen alapon viszik el az egész gépet! Vegyék ki a winchestert.

Persze azon is lehetnek pótolhatatlan adatok, de mi van ha egy 300k-s notebook-ról van szó...

_John_Doe_ 2012.06.04. 10:03:22

Sajnos szerintem megszívtad. Magyarországon jelenleg, nem hogy igazságszolgáltatás, még jogbiztonság sincs.

@Horváth Marcell: te pedig szerintem nem itt élsz, ha sértő a "röhej ország". Ez a jelző még szolid és visszafogott a valósághoz képest.

És nekem ne dumálj a hazaszeretetről, az nem azonos a politikusok fenekének nyalásával.
Fizess adót, élj itt, nevelj gyerekeket, itt legyenek a barátaid és vedd észre a visszásságokat, örülj a sikereknek.
60 éve sem az szerette a hazáját aki tapsolt Rákosi pajtásnak és éltette az ÁVO-t.

Ajtony 2012.06.04. 10:12:57

@Horváth Marcell: nem tudok mást hozzátenni:
Köszönöm
egy műszaki szaki, akinek még működik a logikája :-)

AutosVilli 2012.06.04. 10:12:59

Most komolyan ilyen faszságokal foglalkoznak,az én adópénzemen is fizetett állami alkalmazottak?

tede 2012.06.04. 10:28:55

Egy haszna volt a cikknek, hogy felteszem a truecryptet a teljes merevlemezre, aztán jöhet a kisf...om szagértő, sok sikert neki a feltöréshez :)

Eleve azt nem tudom, hogy milyen alapon kobozhatnak el asztalig gépet vagy laptopot? Csak úgy bejöhet a rendőr és kutathat?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 10:30:27

@AutosVilli: egyébként a szakértői vélemény elkészítése 140e Ft körüli összeg volt, ha jól emlékszem. De ez csak mellékszála a történetnek.

Zuzzant 2012.06.04. 10:31:01

@Horváth Marcell: szoftverfejlesztő szakma nem létezik. Kb. 30 évvel ezelőtt a Számalknál volt utoljára ilyen irányú képzés.

Normális IT programozó! Aki szoftverfejlesztőnek nevezi magát, az csak egy púp a háton, akit minden coder k.vára utál.

Remélem ennek tudatában okoskodtál most is! :P

énisfélek 2012.06.04. 10:40:40

Aki winzip-et, vagy winrar-t használ azok ingyenes alternatívái helyett, az ne nevezze magát szakembernek, mert körül lesz röhögve.

És igen, a szerzői jogi törvényeink olyanok, hogy azok alapján Magyarország lakosságának 80 százaléka jelen pillanatban bűnöző (ez nem vicc, olvassátok egyszer el).
Birka nép meg is érdemeli az ilyet.

Alternatív 2012.06.04. 10:40:41

A lejárt WinRar próbaverzióval nem követtél el semmit. Amikor installáltad, jogszerűen installáltad. Amikor használtad, jogszerűen használtad. A licensz azt írja, hogy a 40 nap lejárta után, ha továbbra is használni akarod, akkor licenszet kell vásárolnod. Nem írja azt, hogy a 40 nap lejárta előtt uninstallálnod kell!
Vagyis a szoftver teljesen legálisan van a gépeden (akár még további ötszáz évig is), csak használni nem szabad.
Azt, hogy abban a három napban is használtad, nekik kellene bizonyítani...

a_tizedes 2012.06.04. 10:41:55

@Horváth Marcell:

Aki itt morális válságot emleget és annak kezdetét 2002 re teszi az vagy vak és magát mindenképpen sötétségben szeretné tartani, vagy sajnos hipokrita. Ez egy kompország amióta létezik, egyszerre akarunk angol lordok lenni és balkáni ügyeskedő életművészek.

Rendet meg nem így kell csinálni, de még csak neki kezdeni sem. Évszázados hagyománya van itten az ügyeskedésnek, pont ezért nem értem mikor a globális nézőpontról beszélsz, közben meg azt gondolod itt ez az elmúlt néhány év terméke és eredménye, ugyanmár...

genyamagyar 2012.06.04. 10:55:38

Be kell perelni őket, többmilliós kártérítést követelj.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.04. 11:05:05

Azért hihetetlen, hogy egy ekkora helyen nincs egy értelmesebb vezető.

1. Kifizettek 140.000 Ft szakértői díjat.
2. A srác talán elveszti a melóját, adót sem fog utána fizetni.
3. A cselekmény társadalmi veszélyessége nulla, kár senkit nem ért, vagy ha igen, nagyon minimális.

Felhívtam volna a srác figyelmét, hogy törölje le előttem a szoftvert és annyi.

Az államot (minket) már eddig is több százezer Ft kár érte, a srácot nyilván hatan fogják basztatni egy csomót fizet, kell vennie egy új laptopot, az is lehet, hogy kimegy külföldre és magasról szarja le a NAV-ot.

Ha feltör egy közértet, talán olcsóbban megússza.

Kotkodus 2012.06.04. 11:08:22

@rohejorszaga: lehet, hogy már válaszoltál ilyen kérdésre, de nagyon sok a komment, nem tudom mind végigolvasni: részt veszel bármilyen politikai (kormány tevékenységét kritizáló) tevékenységben informatikai háttérrel (blogolás, kommentelés, stb.), vagy teljesen apolitikus a szgép használatod?

az ügyedet már önmagában is felháborítónak tartom persze... bármilyen előjelű kormány hivatalnokai felelősek is érte...

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.06.04. 11:13:35

@Alternatív:
Szerintem 40 nap után feltörte, és ezért vitték el. Ezt az apróságot kifelejti. Egy lejárt próbaverzió teljesen legális. Használni ugyanis nem lehet.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 11:13:44

@Kotkodus: nem veszek részt semmilyen politikai tevékenységben, nem is vettem, ezért is gondolom, hogy ez a történet nem politikai. Hacsak nincs összefüggésben az általam készített viselkedéselemző rendszerrel, de szerintem nincs.

Inkább pitiáner ez az egész, azon túl, hogy jogilag nehezen értelmezhető a NAV álláspontja.

@Alternatív: nem törtem fel, egyszerűen csak ott volt rajta, nem szedtem le 40 nap után (nyilván nem írtam be a naptárba, hogy le kell szedni a WinRAR-t, így eszembe se jutott)

dipling 2012.06.04. 11:13:55

Az állam adót szed. Ezért megvéd téged külső és belső ellenségtől, fenntartja és fejleszti az infrastruktúrát, és jogot szolgáltat. Nagyvonalakban ennyi. Ha esetleg úgy érzed, hogy az adódért nem kapod meg az ellenértéket, akkor csalódottságod következtében megteheted, hogy nem fizetsz adót, viszont megvéded magad. A nálad maradó lóvéból akár futná is ilyesmire.

England win The Ashes! 2012.06.04. 11:14:33

@rohejorszaga: Nem olvastam végig az összes kommentet, szóval lehet, hogy már volt:

Mikor a rendőrségnek átadtad a gépet, a program már akkor is túl volt a 40 napon, vagy a rendőrség felügyelete alatt futott ki az időből? Mert utóbbi esetben no para.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 11:14:51

7130Ft?
Én 5000-re tippeltem.

Mondjuk más kérdés, hogy miért is kezd el kutakodni a NAV egy laposon, de ha már mást nem találnak, ne ezen cigánykodjanak már...

Mennyit fog hozni ez a kis kihágás büntetési pénzben?
Mondjuk nagyon megvágják a tulajt, 300 ezerre.
Vajon a 300 ezer fedezi az eljárás költségeit? :D:D:D:D

Nem tudnak maguknak jövedelmezőbb balekot találni?
Állítom, fél nap alatt lehet olyat fogni, akin 7 millát alsó hangon keresnének...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 11:15:54

@genyamagyar: Áh. Szerinted lehet ilyen helyzetben pert nyerni?
Gondolom a "szép lehetsz, de okos men" verzsön lesz majd.

nergo 2012.06.04. 11:19:16

megtenné a poszter, hogy elárulja, milyen eljárás keretében foglalták le a laptopját? esetleg elmondja, mi áll a lefoglalás jegyzökönyvében? mert a sztori, miszerint akkora ostobák a fináncok, hogy egy trial version lejárta miatt büncselekménnyé avanzsáljanak egy semmiséget, enyhén sántít. szerintem a sztori negyedét sem osztottad meg, már megbocsáss.

Kotkodus 2012.06.04. 11:19:20

@Alternatív: elvileg 40 nap után nem is enged bekapcsolni, hacsak fel nem töröd...
elvileg beugrik a kis regisztrációs link ahol kéri a befizetést...

nem is értem...

B.blog 2012.06.04. 11:19:23

mellekszal, de majd a nagy titkositosdinak az lesz a vege, hogy alapbol 20+ ev minden titkos bitert
ha en lennek az Allam es igy szivatna a nep en bevezetnem
szerencsetek, hogy nem en vagyok az Allam, toltom is a Truecryptet :D

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 11:19:27

@Dr Jozef Vengloš: amikor elvitték, akkor járt le 3 nappal.

@nergo: ez a sztori nem ott kezdődik, hogy a rendőrök miért vitték el, hiszen az a sztori véget ért a bírósági végzéssel, amely nekem a gépet visszaadni rendelte.

Ez a sztori ott kezdődik, hogy a NAV ennek ellenére erre a WinRAR-ra hivatkozva - hangsúlyozom, nem másra - nem adja vissza.

A bírói végzésig a rendőrségi lefoglalás törvényes volt, egy gazdasági bűncselekmény kapcsán nyomoztak, és át kellett nézzék a tartalmát. Ezzel semmi problémám nincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 11:19:32

@dipling: "Ha esetleg úgy érzed, hogy az adódért nem kapod meg az ellenértéket, akkor csalódottságod következtében megteheted, hogy nem fizetsz adót, viszont megvéded magad. "

Nem, akkor jól megvágnak érte.
Különben ez az állam már régóta nem a polgárait védi.

forradalmar 2012.06.04. 11:23:38

én is hasonló módon jártam a hatóságokkal, csak nálam több kétes tétel volt. egy rohadt szakértő (akinek a cége mellesleg microsoft szoftvereket értékesít) minden szoftvert élből jogellenesnek ítélt, amit csak úgy cáfolhatok, ha bemutatom az eredeti telepítőlemezt vagy a számlát. ez igaz 10 évvel ezelőtt vásárolt szoftverekre is. ha az ebayen vetted vagy már nincs meg a számla akkor bukta. de ha van papírod, az sem feltétlen véd meg: az esetemben pl. a windowst is jogellenesnek minősítette a szakértő, pedig négy windows licencem is volt (egy oem, két céges előfizetéses és egy saját privát dobozos)! szerinte ennek ellenére sem volt jogszerű a használat.
ez olyan mintha bemennének a lakásodba és azt mondanék, hogy itt minden, ami van azt te loptad: a kanapét, a csillárt, a villát és a wcpapírt. ha nem mutatod be róluk a számlát, akkor irány a börtön.
egy normális bíró persze nem fog ezért börtönre ítélni, de az egész eljárás sokszázezer forintodba kerülhet.
az én esetemben ami már két éve tart, eddig az állam több millió forintot költött rá (szakértő, ügyész, rendőrök, nav) és nekem is több százezer forintomba került.
mindezt párszázezer forintnyi, a hatóságok által kétesnek tartott szoftver miatt.
nagyon gazdag ország vagyunk.

makacs szennyeződés 2012.06.04. 11:23:48

jesszenszkizmus
zalkatás
pénzbehajtás

komissarlajos 2012.06.04. 11:24:55

Jézus Mária! Nekem nem csak a WinRAR lopott! Egy nyavajás programom sincs ami jogtiszta lenne.

komissarlajos 2012.06.04. 11:28:14

Szánalmas vagy moderátor!

szgyula 2012.06.04. 11:29:16

Csak naivan megkérdem: Amikor bemész a jogerős végzéssel a rendőrségre, hogy kötelesek visszaadni, akkor mit reagálnak? "Lexarjuk a jogerős bírósági végzést"? Te nagyon szívesen meghallgatod Ady össyes versét, stb., miután végrehajtották azt, ami egy jogerős bírósági végzés elrendelt. Nem a Te problémád, hogy ők hova rakták a gépet. A NAV ott állhat az átadás pillanatában (rögtön az ügyvéded mellett), de a rendőrséget erre kötelezték.

btomi1980a 2012.06.04. 11:29:29

Nekem az a véleményem, hogy nem egy szaros WinRar miatt szopatják az ipsét! Az csak ürügy!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 11:36:05

@forradalmar: Erről beszéltem :D
De ha milliárdos nagyságrendben sikkasztasz, az nem szokott feltűnni.

gyurma187 2012.06.04. 11:36:34

üdv!

3 éve szintén nekem is meggyűl a bajom ezzel a hatósággal...lefoglaltál a notebook-omat...valami jóakaróm névtelenül feljelentett ,hogy szoftvereket,ps2 játékokat másolok -árulok.kijöttek házkutatásra,nem találtak semmi ...lefoglalták a notebook-ot ,az összes filmet ami dvd-re volt írva...de érdekes módon az asztali gépet nem amivel nagyüzemben másolhattam volna az illegális szoftvereket..2 év nyomozás után kiadták a dvd-ket,notebook-ot meg be akarták nyelni ,mert az Xp és egyéb telepített programok nem voltak legálisak /én így vettem kéz alól/.Bírósági határozat is születettaz aelkobzásról ,kaptam egy 280e ft-os szakértői költséget,megfellebbeztem azzal az indokkal ,hogy az adathordozó /hdd/ cserélhető ,gépet így vettem,így annak kivételéve megszűnik a jogsértés...persze volt szájhúzás ,hogy csak fizetett informatikus szedheti ki ,stb,stb...kiszedték ,visszakaptam a notebook-ot...2 és fél után...ne hagy magadat ha a notebook-od már csak filléreket ér is...

Carla Sefković 2012.06.04. 11:47:35

Elnézést, ha előttem már írta valaki, de a WinRAR a legtöbb embernek évek óta kiírja szerintem minden futtatásnál, hogy lejárt a próbaverzió, nem? ÉS érdekel valakit? Nem. Röhejes az egész, hogy ilyen ürüggyel visszatartják a tulajdonát az írónak. Kínácsi lennék, a NAV-os illetőknél mi a helyzet.
Szomorú eset...

B.blog 2012.06.04. 11:59:42

@komissarlajos:

IP cimet rogzitettuk, tovabbiakbban tarkora tett kezzel varja ugynokunk erkezeset!
Minden ellenallas hasztalan!

Netuddki. 2012.06.04. 12:19:04

@forradalmar: "nagyon gazdag ország vagyunk."

Bezony, és nem is az eljárás díja a sok, hanem eltartani ezt a sok léhűtőt. Persze azért arra is kíváncsi lennék kik és miért kapják a nem kevés eljárási díjat...

tede 2012.06.04. 12:32:43

@gyurma187: ma délután már teszem is fel a truecyptet :) Pedig szerintem nincs illegál programom, de most nem nyálazok át 500 gigát, hogy van-e lejárt próba idős cucc. Sok mindent kipróbálok én is, főleg konvertereket és ami használhatatlan, azt szoktam törölni, de lehet, hogy illegál az még így is, nem kockáztatok.

Mindegy, ha tényleg ennyire könnyen lefoglalhatják az ember gépét, akkor tényleg csak a truecrypt marad, azt képtelenség ezen a szinten feltörni, ami ebben az országban rendelkezésre áll.

Olcsóbb megoldás, mint attól rettegni, hogy lekapcsolják a laptopomat, aztán soha nem kapom vissza. Meg például ha utazom valahova, akkor előbb utóbb ott is lehetnek ilyen ellenőrzések.

Az azért remélem jól gondolom, ha a szagértő kap egy truecyptes meghajtót és bedobja a törülközőt, akkor mindennemű bizonyhatóság hiányában még nálunk sem lehet a gépet elkobozni?

Azt tudja valaki, hogy meglevő rendszert is le lehet titkosítani? Vagy előbb le kell gyalulni a hdd-t, utána titkosítani és aztán újra telepíteni?

Még nem használtam a truecryptet, azért kérdezem.

Ident_ 2012.06.04. 12:39:14

Szia! Használtad, avagy sem a 3 nap alatt, amikor már lejárt? Ha használtad akkor nyoma van a Windowsban, ha nem, akkor nincs nyoma. 1 fájl az egész, ha abban nem találják a program működésére vonatkozó log-ot, akkor ess nekik bátran jogi úton és mint fentebb más is említette, kérj kártérítést is.

Remélem hamar megoldódik a gondod és mihamarabb visszakapod a saját tulajdonod!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:42:13

@tede: Frászost, akkor gondolom a hatósegg munkájának akadályozásáért még meg is büntetnek...

sanyix 2012.06.04. 12:44:31

@Kotkodus: gyakorlatilag meg simán elindul utána is, mint a kisebb shareware programok többsége...

histar007 2012.06.04. 12:54:28

Ha mégis használtad, akkor kötelezhető lennék annak megvásárlása, illetve minimális büntetésre.
A gond az a rendszerrel, hogy nem ismeri a szűrő fogalmát. Ahogy cégek és hatóságok hajlamosak ahár 100Ft-ért is levelet meg csekket küldeni, így egy ilyen pitiáner ügyből is lehet milliós per.
Szabálysértési érték alatt nincs ügy. Jegyző => bírság/közmunka/elzárás.
20.000,- felett van értelme eljárásról beszélni.

sajnosnemnyert 2012.06.04. 12:56:17

Tőlem meg foglalják le a konyhámból az összes konyhakést, mert az meg bűncselekmény elkövetésének eszköze lehet :P

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:59:28

@histar007: Vagy legalábbis úgy lenne értelme, hogy minimum az ügy várható költségeit fedezze a bünti.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:59:44

@histar007: Ja, meg nagyobb halakat akkor semmiért nem büntetnék, de ez már a korrupció területe - meg így sem büntetik.

Mercel 2012.06.04. 13:01:59

Hello!
Ez egy vicc basszus.
Mégis mi a franckarikát képzel a NAV?!
Eleve hiba volt koholt ok alapján lefoglalni a laptopot, de ezt megfejelni azzal, hogy az elkobzást megsemmisítő bírósági ítéletet le...ják egy vicc.
Ezek után én is csak azt tudom javasolni, hogy teljes rendszer titkosítás, "probléma" esetén pedig széles mosoly mellett bekaphatják.
A posztolónak pedig javaslom, hogy kapjon elő egy jó ügyvédet és kezdje sz@rrá perelni a NAV-ot elmaradt haszon és egyebek emlegetésével.
Amúgy ahogy valaki már írta, igen a NAV-on belül hemzsegnek a VPOP-tól átemelt agyhalott idióták, nem szóbeszéd - tényleg így van.

"Frigyes"

sanyix 2012.06.04. 13:12:38

@tede: szerintem akkor is elviszik "átvizsgálásra" és soha nem kapod vissza

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.06.04. 13:15:20

Bocs a láma kérdésért de a titkosítással kapcsolatban:
a hatósági vizsgálat előtt a kikódolást (szoftveres vagy hw) nem vagy köteles eltávolítani? Ugyanis azzal lehetetlenné teszed, hogy vizsgálódjanak (kb. olyan kategória, mint bizonyíték elrejtése).

Szóval ha kiderült, hogy "van ott valami" akkor nagy pofonnak lesz az illető kisgazdája.

tede 2012.06.04. 13:24:09

@sanyix: :) végül is lehet, mert az átvizsgálás soha nem tud befejeződni. Ha jól olvastam egy hozzászólást, akkor a gyerek szerint legalább 10 évig kell egy átlag asztali gépen futtatni a törő programot. Igaz be is vonhatják a hárombetű amerikai intézményeket, mert azok napok alatt végeznek, de a számla még borsosabb akkor.

A magyar gyakorlat egyszerübb lesz szerintem, törvényileg kijelentik, hogy aki letitkosítja, annak úgy kell számolni a merevlemezével, hogy mondjuk autocad-t és mp3 zenét tárol rajta és így megbecsülni az okozott kárt. Ez jóval egyszerübb :)

Terézágyú 2012.06.04. 13:39:32

@Horváth Marcell:

Az én fogaim is 2002 óta kezdtek romolni!!!!
Hát mi folyik ebben az országban 2002 óta??????

Terézágyú 2012.06.04. 13:55:51

@tede:
A magyar gyakorlat egyszerübb lesz szerintem, törvényileg kijelentik, hogy aki letitkosítja, annak úgy kell számolni a merevlemezével, hogy mondjuk autocad-t és mp3 zenét tárol rajta és így megbecsülni az okozott kárt. Ez jóval egyszerübb :) "

Bezzeg a lézerblokkoló nem számít a rendőrség félrevezetésének...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.04. 14:10:33

@samugy63: "Már értem. de azért ugye azt te is belátod, hogy hátkutatást nem szokás csak úgy ukk-mukk-fukk az egyszerű kispolgárnál tartani. Azért ahhoz elég nyomós indok kell, bírósági pöcsétes papír, meg ilyenek."

Nagyon kevés kell ahhoz, hogy házkutatást tartsanak nálad, egy ismerősömnél pl. azért tartottak, mert a cégnél, ahol vezető beosztásban dolgozik, az egyik alkalmazott hamisított magának egy kereseti igazolást valami hitelkérelemhez. Ebből az ismerősömnél házkutatás lett, és az ő összes számítógépét is elvitték. Azokon mondjuk nem egy illegális cucc volt, és mindent kifizettek vele, még a torrenten leszedett filmeket is, plusz büntetés.

marxengelszleninsz 2012.06.04. 14:54:50

@Mercel: "A posztolónak pedig javaslom, hogy kapjon elő egy jó ügyvédet és kezdje sz@rrá perelni a NAV-ot elmaradt haszon és egyebek emlegetésével."

Ja persze, mer'az csak úgy megy.. Egyrészt egy jobb ügyvéd óradíja nem tíz forint, másrészt a bírósági illeték is a pertárgyérték 5 vagy 6 százaléka (kártérítési perekben általában az ügyvédek is kb ennyit kérnek + óradíj), másrészt az elmaradt hasznot bizonyítani is kell ám, ami elég nehéz (esetünkben szerintem lehetetlen) lenne, azonfelül a per hosszú-hosszú évekig eltartana, és ennek költségeit is mind a posztolónak kellene állnia.

Szóval könnyű osztani az észt, hogy "pereld szarrá őket", csakhogy ahhoz sok zseton és sok szabadidő kell, gondolom a posztolónak mindkettőből van bőven..
Azt mondják, hogy hazánkban nem igazságszolgáltatás hanem jogszolgáltatás van, de ez tévedés: ha tele vagy zsével, akkor a jog neked áll, ha viszont csóró vagy, akkor elmehetsz a pics@ba a jogaiddal együtt. Kábé ez a honi "jogszolgáltatás" lényege dióhéjban.

b@szus 2012.06.04. 17:31:23

2002 eleg vicces itt nehany ember memoriaja :)

Csak annyit, hogy akik most akartak kivizsgalni ki tehet a deviza hitelek bedoleserol. Pont azok irtak ala a bankoknak 2002 elott, hogy lehessen nekik egyoldaluan szerzodest modositani. (hatterben a valasztasi kampanyukban felhasznalt allami tamogatasu lakashitelek) "terdre csuhasok imara" ezek utan koaliciora leptek mert csak igy jutottak be.

Horváth Marcell 2012.06.04. 18:30:09

@rohejorszaga:

"Szerintem nem az szereti a hazáját, aki elfogadja olyannak, amilyen, hanem az, aki megpróbálja jobbá tenni. Ehhez néha erélyes szavakat is használni kell"
Ha tényleg ez (is) vezérel, akkor csak támogatni tudlak. Tudod ahová kikerült a blogod linkje, ott általában kormányt gyalázó (azaz nem konstruktív) blogok szoktak szerepelni, így azt hittem itt is erről lesz szó, elnézést.

"Nem politikai tartalmú a könyv, inkább utal arra, hogy szinte minden neves feltalálónk hazánkon kívül tudott alkotni, itthon nem."

Ez igaz. Éppen ezért jobbá kell tenni, és nem szabad feladni, cinikusan, megkeresedetten hozzáállni (ahogy sokan teszik). Aki logikusan gondolkodik, az látja, hogy akinek esélye van erre (bármennyi hibája, mutyizása ellenére), az a mostani kormány (bocs a politikai megközelítésért, de lesz mondanivaló). Ugyanis bármit is mondanak itt egyesek (leginkább Index olvasók), ez a kormány egységes vízióval bír, és már bizonyított 2002-ig (ezt nem én mondom, hanem nemzetközi konszenzus van arról az időszakról, objektív gazdasági adatok mutatják). Namost egy európai ország, hidd el, akkor lesz élhetőbb, ha a gazdasága erős. Minden a gazdaságtól függ.

Ugyanis ha erős a gazdaság, akkor egyre több ember él jól, és nem fognak ideológiai vitákba menni. Sok embert a jelenlegi kormány ideologizáltsága zavarja, ami részben érthető is, de így érzelmi alapon fognak mindent megítélni. Pedig a logika azt mondja: itt egy egységes koncepció, támogatják a tudományt, kézzelfogható eredmények vannak (pl. lásd CERN európai szgép központja épül itt), kimondták hogy a MÉRNÖKKÉPZÉS fontosabb mint a jogász- és közgazdászképzés. A példádat folytatva, a feltalálók és kutatók azért nem maradnak itt, mert nem támogatják a munkájukat. Egy erős gazdaságú országban ezt már meg lehet tenni.

Mindemellett tökéletesen egyetértek a felháborodásoddal, a NAV nem korrekt, sajnos ez egy szükséges rossz, és ilyen köcsögséget biztos nem tettem volna a NAV-osok helyében.

Szóval a logika bizony azt mondja, hogy még ha valaki nem is ért egyet a mostani rendszer ideologizáltságával, legalább józan paraszti ésszel lássa, hogy gazdaságilag ez az egyetlen esély. Nehéz helyrehozni az óriási adósság okozta károkat, de vannak eredmények, amiket a sajtó igyekszik elnyomni (pl. a Hongkong vezette versenyképességi világranglistán nemrég Magyarország 2 helyet lépett előre).

Olyan ez mint a szabályozástechnika: (pongyolán fogalmazva) egy folyamat nem tud 0 idő alatt váltani, tehetetlensége van; sőt bizonyos értékeknél van egy minimális idő, amíg el lehet mozdulni, amíg az egyensúly helyre kezd állni. Ugyanez a helyzet a gazdasági folyamatokkal is (csak ugye azok ráadásul kaotikus, még dinamikusabb folyamatok), szóval szűklátókörűek azok, akik a mostani kormány eredményeit kudarcnak élik meg, miközben hosszú távon igenis ez most az egyetlen járható út. Mindemellett a NAV szégyelleti magát, ezt nem tagadom!

Szóval aki logikusan közelíti meg, az tudja, hogy az egyetlen esély, ha a jelenlegi vezetést (minden ideológiai alapú antipatikussága ellenére) támogatja, mert gazdasági kérdésekben bizonyítottak. És egy ilyen morális válságot és vereségeket megélt országban minden a gazdaság függvénye, MINDEN. Ha van erős gazdaság, minden javulni fog. A logikus énünknek ezt kell mondania.

@Kentauró7:
Hát ezek szerint púp fejlesztő vagyok a világ hátán, mint 2007-ban végzett informatikus a Budapesti Műszaki Egyetemen, aki többek közt a Nokiának, Microsoftnak, Evosoftnak és MOL-nak is dolgozott már, szoftver architektként is. Ők biztos ilyen idióták, és nem alkalmazzák az igazi programozókat... ;)

sz_ 2012.06.04. 18:30:46

@rohejorszaga:
1. Gondolom a gazdasági bűncselekmény kapcsán készült a 140e forintos szakértői anyag, amiben 1-2 mondat foglalkozhatott a WinRAR-oddal.

2. Biztos vagy abban, hogy ilyen esetben a bűnjelként lefoglalt gépet a rendőrség átadja a NAV-nak? Próbáltad a rendőrségtől visszakérni ezzel a végzéssel? Onnan is elhajtottak?

pyxys 2012.06.04. 20:38:20

tőlem lefoglaltak egy karórát. kamera van benne. mondjuk fél éve. most ugyanazt, valóban ugyanazt, azaz nem hasonlót, hanem ugyanazt lehet kapni a conradban. huszonezer forintért. tőlem azért foglalták le, mert "haditechnikai eszköz". ha egy 47USD értékű, kínai vacak haditechnikai eszköz és ezt le kell foglalni az ország és polgárai védelme érdekében, akkor azthiszem, hogy ebben az országban minden le van sz@rva. szerinem simán megtetszett valamelyik csomagbontogatónak és megtartotta. ez az ország már nem a röhejországa, hanem a siralom, mert ennyi barom állat hülye nincs még a világon, mint a magyar határokon belül. ez szánalmas, vérlázító és felháborító.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 21:14:46

@sz_: a rendőrségnél próbáltam először. Képzelheted a megdöbbenésem, amikor közölték, hogy nincs ott, hanem a NAV-nál van.

Megjegyzem azért engem is tájékoztathattak volna róla mondjuk akkor, amikor átküldték.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 21:23:40

@Horváth Marcell: nézd, engem nem érdekel se a kormány, se az ellenzék. Nekünk, embereknek kell tenni valamit.

Ha mindenki kiállna az igazáért és egymásért, akkor nem itt tartanánk. Baromi mindegy, hogy ki van a kormányon.

Magamon tapasztaltam, hogy külföldön (tényleg szinte bejártam a világot) egész másképp működnek a dolgok. Nem az lenne a megoldás, hogy "el kell menni innen", hanem az, hogy igenis meg tudunk mi is változni valamiben, amiben sajnos mások előrébb járnak.

Ha ezt ötvöznénk az igenis kiemelkedő tudásunkkal, akkor erősek lehetnénk - nyilván figyelembe véve, hogy területét nézve globálisan még az egész Európai Unió is kicsi, viszont kulturálisan és gazdaságilag a vezetők között van.

Mi, az emberek nem fogunk azzal megváltozni, hogy ilyen vagy amolyan kormányunk van. Mi csak akkor fogunk megváltozni, ha egymás sikereit nem irigységgel, hanem büszkeséggel tudjuk nézni és nem gáncsoljuk egymást, hanem segítjük.

Tudom, hogy ehhez hosszú út vezet, de basszus, minél előbb indulunk el rajta, annál hamarabb érünk oda.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.04. 21:31:10

@Horváth Marcell: annyit még hozzátennék, hogy azért is nem moderáltam ki a posztod, mert ez az intelligens, előre vivő politizálás - bár a szó elcsépeltsége miatt én inkább eszmecserének mondanám.

Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy az én esetemnek semmi köze a politikához. Sokkal több köze van a pitiánerséghez.

mokas_gizi 2012.06.04. 21:32:13

@Anti Anyag:

Az a szomorú, hogy igazad van...
Minél tovább húzza a dolgot annál többe fog neki kerülni...
Le kell titkosítani a gépet ennyi, ebből a hibából tanult legközelebb ha van esze titkosít mindent ennyi...
Ha megveszi jogtisztán a programot amit írtam az kb 40.000Ft a büntetés az nem annyi lesz és a laptop sem annyi volt...
De egyik fórumtárs írt ingyenes programot ami tudom hogy nagyon jó csak én azt nem ismerem én mást használok, azt meg is vettem...

mokas_gizi 2012.06.04. 21:40:10

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:

Amit én javasoltam ott nem lehet látni hogy titkosított, ezért is javasoltam inkább azt a másiknál nem tudom...

mokas_gizi 2012.06.04. 21:53:10

@pyxys: Igen tudom, hogy miről beszélsz vatera tele van vele, törvényes boltokban is lehet kapni, de ilyet nem szabad rendelni, mert ha elkapnak vele akkor nem fogod olcsón megúszni...
Igen tudom és ők is tudják hogy nem haditechnikai eszköz valójában...
Régen én is utána néztem ennek talán segít:
"hogy lehet titkosszolgálat eszköz ha a törvény kimondja:Bárki számára elérhető, Boltban,kereskedelemben,elektronikus úton vásárolható termék nem tartozik ebbe a kategóriába."
"Feltételezem, hogy nem haditechnikai vagy kettős felhasználású titkosszolgálati eszközt vásároltál, hanem egy tollat kiegészítve kamerával, ami átlagember kezébe kerülve legfeljebb egy mókás játék. Te nem haditechnikai vagy titkosszolgálati célra rendelt eszközt vásároltál, nem erről szólt az eladó ajánlata, és a termék leírásában, csomagolásán sincs nyilván ilyen rendeltetésre utaló adat. Ezt kell a szájukba rágni ezeknek a bolsevik bürokratáknak.
Úgy gondolom, hogy nekik kell bizonyítani a haditechnikai, titkosszolgálati célra felhasználás szándékát, illetve hogy ilyen rendeletetésű eszközre tett ajánlatot az eladó.
Bármilyen kép- és hangrögzítésre alkalmas eszköz alkalmas rejtett felvételek készítésére, tök mindegy, hogy tollalakú vagy kameraalakú, telefonalakú, óraalakú, vagy bármilyen alakú.
Szerintem itt súlyos jogalkalmazási hibáról van szó, ami véleményem szerint igencsak feszegeti a hivatali visszaélés bűncselekményének határait."
(A te dolgod, de mindenképpen keressél fel egy ügyvédet, nem tudom hol tart az egyed, de egyik emberke egy tollért 500 ezres bírságot kapott...!!!)
Államnak nagyon kell a pénz...

Horváth Marcell 2012.06.04. 22:12:44

@rohejorszaga: pitiánerség, igen, mert lehet hogy szimplán hülye barom volt akinek erre szottyant kedve. Persze az is lehet, hogy tényleg így akarják a statisztikát javítani, a politikai elvárások irányában. Egyik sem fair Veled szemben, ez tény.

BlackCaty 2012.06.05. 11:31:43

Ez azért nem ennyire egyszerű, hogy lerakja a telefont és nem foglalkozik egy bírósági jogerősített végzéssel.

Elméletileg a bíróság hivatalból köteles megküldeni a jogerőre emelkedésről szóló végzést a NAV-nak, aki ennek alapján köteles azt kiadni.

Ügyvédi levelet kell küldeni, - mert úgy látszik más nem használ - hogy erre való hivatkozással jelöljék meg a helyet hol lehet a lefoglalt tárgyat átvenni. Esetleg érdemes megszellőztetni a levélben, hogy mikor volt a jogerőre emelkedés időpontja, azóta mennyi idő telt el és a munkavégzés emiatt áll, tehát kártérítést is lehetne kérni, bár a NAV-val egy ilyenbe belemenni nem barátságos, mert azonnal visszamenőleg néhány évet revizálnak...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.05. 12:16:01

@nergo: minden komment megjelenik, ami:
1. nem uszító politikai tartalmú (ez nem a politikai viták helye)
2. nem olyan kérdést tesz fel, ami a kommentek között már megválaszolásra került korábban.

Z

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.05. 12:32:42

@BlackCaty: a dologban az a durva, hogy a gép hivatalosan még a XX. kerületi rendőrségen kellett volna legyen. Ők mondták,hogy időközben átküldték a NAV-nak... ahol viszont nem adták vissza nekem.

KenSentMe 2012.06.06. 16:44:26

@Horváth Marcell:

(
OFF

John Carmack, Dennis Ritchie, Linus Torvalds - mi az első, ami eszedbe jut ezekről az emberekről? Az, hogy programozók. Esendő, amikor egy Pistike vagy egy átlagos képességű kóder programozóként definiálja magát, de amikor a programozás rocksztárjai nem mindenféle egyetemi fokozatok mögé bújnak és nem mindenféle állásinterjús tárgyalási pozíciók mögé bújnak (pl. "könyörgök, én nem egy szociálisan visszavetett geek vagyok, akiből 12 egy tucat, hanem egy mérnök, aki hatékonyabbá teszi a termelést és pénzt hoz, lécci, lécci, vegyémáfel"), hanem nyíltan felvállalják az allűrjeikkel együtt, hogy nekik a mesterségük rendkívüli programok létrehozása, az legalább ilyen menő.

Mert persze, szép dolog, amikor valaki jó diplomával rendelkezik, jó cégeknek dolgozik és egy valag pénzt keres, de a könyvket azokról írják, akik mondjuk egy kollégiumi szobában ülve lekódolják a Facebook-ot.. elég hiteltelen volna, ha egy történetben nem egy zseniális képességű programozó/hacker szerepelne, hanem egy olyan arc, aki folyamatosan a diplomájára és a munkaszervezetben betöltött pozíciójára veri magát...

ON
)

Kandabula 2012.06.06. 18:54:06

Szegény gép! És hányan csámcsognak az ügyön. Gondold el, hány embernek adtál munkát! Gratulálok! (Azért szeretnék a lelkükbe belátni. Melyikük kiált egyszer csak fel: EMBEREK! Kinek tölthetek még a nadragulyateából?)

Netuddki. 2012.06.06. 19:45:50

@pyxys: Alapból azt kell feltételezni, hogy a hatóság embere nem ismeri a törvényeket. Azokat amiket a munkájához illene ismernie. Sajnos ez van.
E miatt nem kell hagyni, hogy bármilyen még a józan paraszti ész szerint is egyértelmű baromságokkal szívassanak...

Netuddki. 2012.06.06. 19:51:49

@rohejorszaga: Na és ha a NAV-nál van, akkor mi van? Kérjék vissza a rendőrök Bák+...

Netuddki. 2012.06.06. 19:52:00

@mokas_gizi: Nem kell sokat kombinálni. El kell olvasni az ide vonatkozó törvényt, ami definiálja mi a haditechnikai eszköz. Hát ez egyértelműen nem az. Ezek után valóban az a kérdés, hogy az adónkból fizetett állami alkalmazott túllépte-e a hatáskörét.
Mellesleg szerintem sok EU-s törvény alapból rosszul van magyarra fordítva...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.06. 21:21:21

@VRbagoly:
Röviden és tömören: egyetértek. Lehet bármi a titulusod, de a hivatás az a "programozó". Szimplán és egyszerűen.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.06. 21:22:17

@kovi1970: ez sajnos így van. És azt is feltételezned kell, hogy a nyomozók sajnos szenvednek egyfajta hmm... fura komplexusban.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.06. 21:23:27

@Kandabula: kaptam olyan kommentet még az eredeti lefoglalás kapcsán a nyomozótól, hogy "igen kiterjedt szexuális életet éltem".
Gondolom végignézte a fényképeket. Azon túl, hogy ez törvénytelen, innen kívánom neki, hogy ez legyen a legnagyobb öröme, és örülök, hogy hozzájárulhattam az estéjéhez :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.06. 21:26:01

@Tebe: ha gondolod, szólok a NAV-os embernek :) Biztos vagy abban, hogy a konyhakésed legális? :) (Pengehossz, stb.)

Huszita 2012.06.06. 23:53:22

Lehet nincs is már meg a laptopja, mert egy dolgozónak megtetszett és hazavitte. Erre senki nem gondol? Arra nem számoltak, hogy a tulajdonos vissza szerzi bíróság által tulajdonát. Így inkább mélyen hallgatnak.

Gfkid 2012.06.07. 10:48:06

Figyelmeztet hogy vedd meg.Vagy TÖRÖLD le.

El kellene olvasni mit ír a Winrar.

Persze ez attól még hülyeség...

Horváth Marcell 2012.06.07. 17:21:47

@VRbagoly: először is látszik, hogy semmit nem értesz a témához. A mérnök nem attól mérnök, hogy hozzájárul a termeléshez, bla bla bla, hanem hogy mérnöki gondolkodásra képes, részben a végzettségének köszönhetően. Valakinek nem kell ehhez diploma, az tény. Az általad felsorolt nevek is képesek mérnöki gondolkodásra, ebben az értelemben mérnökök.

Az pedig mérhetetlen naivságról tanúskodik, hogy azt képzeled a facebook meg a cukorfiú a semmiből érte el azt amit. Egy jó ötlet mindehhez kevés volt. Hatalmas támogatás, erőforrás és kapcsolatrendszer kellett ahhoz, hogy egyáltalán kezdetben befusson.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.07. 21:56:05

@Horváth Marcell: szerintem egyébként három részre lehet bontani a "programozó" szakmát:
- a felső szinten van a kreatív elme, aki kitalálja a dolgokat. Ez a legértékesebb, ehhez ismerni kell persze, hogy milyen eszközök vannak, de nem mérnöki precizitással.
- ez alatt van a mérnök, aki már precízebben tudja megtervezni a rendszert, de magától soha nem lenne képes újdonságot kitalálni
- az alsó szint a kóder, aki a mérnök által megtervezett programot megcsinálja.

Az utolsó kettő tanulható/tanítható, az első az nem. És ezek persze nem minőségi szintek, hiszen ugyanúgy lehet valaki a három valamelyikében zseniális és profi, míg a másik kettőhöz esetleg nem ért annyira.

De ez persze csak az én véleményem.

Netuddki. 2012.06.08. 10:01:55

@rohejorszaga: Akkor mi a gond? Egy jó ügyvéd aztán 1 hét alatt már a kezedben is van a laptopod. Vagy már közben vissza is szolgáltatták?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.08. 10:03:19

@kovi1970: még nem. De körvonalazódni látszik a megoldás, ha minden igaz hétfőre kiderül. Elvileg jó esély van rá, hogy visszakapom. Elvileg.

Szukubusz (törölt) 2012.06.08. 23:22:32

Elég egyszerű a szituáció. A Winrar esetében egyértelmű, hogy 40 nap után vagy megveszed vagy letörlöd. A kicsi huszár azt hitte, hogy ez csak tréfa, és nincs semmi jelentősége. Most kapott 1 alapos leckét az élettől...

"Valljuk be őszintén, egy lejárt próbaverzió mindenkinek a gépén van."

Ezt pedig egyenesen kikérem magamnak. Aki rászán egy pár percet a gépére, az szinte minden programból talál ingyenesen használható verziót. Pl: 7zip, PeaZip.

Horváth Marcell 2012.06.09. 09:53:11

@rohejorszaga: Egyetértek, természetesen a tehetség ebben a szakmában is játszik.

@Szakubusz: itt azért ez nem volt szokványos; más lenne ha USA-ban lennénk ahol néhány zeneszám letöltéséért példát statuálnak valakin sokszázezer dollár büntetéssel... Szerintem Közép-Európában a hatóságok felhasználói szinten abszolút nem törődnek még a ténylegesen másolt (demo verzióval nem rendelkező) szoftverekkel sem, persze csak akkor ha nem céges a gép... Itt persze Zoltán esetében a munkájához használt (tehát lényegében céges) gépről volt szó, de akkor sem osztom a véleményed hogy ez hú-de-mennyire evidens dolog volt... Szerintem nem sokan ismerünk olyasvalakit akinek egy ilyen shareware apró cucc miatt valaha is gondja akadt a NAV-val...

Horváth Marcell 2012.06.09. 09:53:15

@Szukubusz: persze az tény, hogy érdemes ingyen használhatókat választani (ebben igazad van), de ettől még tényleg nem annyira figyel az ember a próbaverziók lejárt állapotára... céges gépen persze jobban kell vigyázni, ott nem játék a dolog.

Netuddki. 2012.06.10. 14:31:36

@Szukubusz: Számtalan olyan program van amelyik az időkorlát letelte után átkapcsol korlátozott módba vagy egyszerűen el sem indul. Ezt a Winrar nevű állítólagos magyar képviseleti hozzászólónak is üzenem. Ha nem akarják, hogy az időkorlát letelte után használják, akkor oldják meg ne induljon el a program ha az ingyenes használati idő letelik. Ha ki tudja írni a program egy idő után, hogy vegyed meg akkor ezt is egyszerűen el lehet intézni.
Ettől még a programot lehet másolni mert úgyis a telepítés idejét veszi alapul.
Nyilvánvaló, hogy reklámcélból nem akadályozzák meg a további használatot. Innentől kezdve pedig írhatnak bármit a "szerződésbe", amit sokan el sem olvasnak csak rányomnak a tovább gombra.
Ebből következik, hogy egyenesen egyenlő a hazaárulással ha egy magyar állampolgárt egy ilyen, 3 napja lejárt programért csesztet egy magyar hivatal. A helyett, hogy a programok gyártóját köteleznék, hogy akadályozza meg a lejárat utáni használatot a programba beépítve.

Remélem lesz még olyan idő is ahol az adónkból eltartott hivatalok alkalmazottai végre intézik az ügyeinket és nem bonyolítják...

Szukubusz (törölt) 2012.06.10. 15:20:04

@Horváth Marcell: Ezzel mondjuk teljes mértékben egyet tudok érteni, hogy sokan nem gondolták azt, hogy a NAV ilyen ügyekben ennyire keményen lecsap. Emiatt viszont roppant tanulságos ez a blogbejegyzés, talán ezek után több tiszteletet kapnak a szerzői jogok. Akinek vaj van a füle mögött, annak itt a példa, hogy tényleg komolyan kell venni ezt a dolgot. Ebben az esetben ez a blogbejegyzés rengeteg kellemetlenségtől mentheti meg őket.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.10. 15:23:15

@Szukubusz: te tényleg azt hiszed, hogy a lejárt WinRAR nem csak ürügy, hanem a NAV veszi ennyire komolyan a 7000 forintos szoftverek próbaverzióját?:)
Úgy látom te is csak olvastál még az életről...

Szukubusz (törölt) 2012.06.10. 16:41:55

"Úgy látom te is csak olvastál még az életről..."
HaHA :D És mégse engem sz*pattak meg. :D

mokas_gizi 2012.06.11. 10:27:44

@kovi1970: Megvádolnak 10 embert, 2-3 nem hagyja magát, ért a joghoz, van pénze ügyvédre stb-stb...
7-8 embert megbüntetnek + van számítógép a háztartások többségében egyszerűen kimennek és lefoglalják még pluszba a gépet is, azon csak találnak 1-2 illegális szoftvert már lehet büntetni, már lesz bevétele az államnak...
De annál a 2-3-nál aki nem hülye igyekeznek azért találni valamit...
Nem 1-2 embert büntetnek meg itt a bíróságok, szerintem ezt te is tudod...

mokas_gizi 2012.06.11. 10:27:53

Peszleg Tibor: A digitális bizonyítási eszközök megszerzésének elvei és gyakorlati érvényesülésük. Ügyészek Lapja 2010. 2. szám
(Az oldalukról szabadon letölthető az újság…)

A bizonyítási nehézségekhez tartozik az is, hogy a digitális bizonyítási eszközök biztosításá-nak a szabályai szerint a lefoglalt adathordozók közvetlen szakértői vizsgálata nem lehetsé-ges, mert ebben az esetben nem garantálható az eredeti adathordozó változatlanságának bizto-sítása. A kriminalisztikai szabályok szerint6, az egész adattartalmat át kell másolni egy másik adathordozóra, mégpedig azért, mert az eredeti adathordozón rejtett adattartalmak és átmeneti állományok is találhatók, amelyek vizsgálata a bizonyítás során szükséges lehet. Mondanom
6 Peszleg Tibor: A digitális bizonyítási eszközök megszerzésének elvei és gyakorlati érvényesülésük. Ügyészek Lapja 2010. 2. szám
7
sem kell, hogy a magyar nyomozó hatóságok erre nincsenek felkészülve, az ezzel ellentétes gyakorlat azonban azt eredményezheti, hogy a bíróság előtti eljárásban a védelem megkérdő-jelezheti az egész szakértői bizonyítást, amely a bizonyítékok törvényes és szakszerű beszer-zésének voltára (helyesen) egyre nagyobb súlyt helyező bíróság előtt könnyen sikerrel járhat.

Horváth Marcell 2012.06.11. 10:28:20

@rohejorszaga: valamire ürügy, az biztos, de mint az első hozzászólásaim egyikében írtam: simán lehet, hogy egyszerűen példát akarnak statuálni. Nem a WinRAR miatt, hanem úgy általában véve, hogy mindenki féljen még jobban a NAV-tól. Ha Könyves Kálmán idejében egy csirke ellopásáért halál járt, naná hogy a baromfiudvart végképp nem akarta megfújni utána senki...

Szóval még az a paradoxon is megtörténhet, hogy Zoltán egyedi (és igazságtalan) esete miatt előbbrelép a hazai adófizetési morál és az adózás tisztelete úgy általában véve.

sokadszorra 2012.06.11. 15:55:52

@kovi1970: Tehát készüljenek fel a szabályokat áthágó, jogokkal csak addig törődő, amíg a sajátja magyarokra külön? Értelmesebb, kulturáltabb európai nemzeteknél nem gyakori dolog, hogy a leírt "játékszabályokat" ne tartsák be. Nálunk ez össznépi sport. Sajnos.

sokadszorra 2012.06.11. 15:55:57

@rohejorszaga: Az EGYIK ügyben vissza kell adni, de a másik, párhuzamos ügyben meg nem, mert az nem zárult még le.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.11. 17:51:16

@sokadszorra: ahhoz a másik ügyben (winrar) le kellett volna foglalni, vagy legalábbis bírói engedéllyel áttenni. Egyébként az arányosságot a winraros eljárás kapcsán törvényi kötelességük lenne figyelembe venni, ezek alapján pedig az okozott kár nem mérhető a winrar próbaverzió 3 napos lejártával.

A törvény szerint lefoglalhatná a rendőr a kocsid, ha nincs bekötve a biztonsági öv. Mégsem teszi, mert nem lenne arányos.

sokadszorra 2012.06.12. 12:02:16

@rohejorszaga: Biztos vagy abban, hogy csak egy rendbeli szerzői jog megsértéséről van szó? Egyébként mindegy, az adott ügyben IS kell jogerős döntés, és csak utána lehet arról beszélni, hogy visszakapod vagy sem.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.12. 12:06:29

@sokadszorra: egészen biztos vagyok benne, hiszen a szakértői vélemény alapján dolgoztak és az összes többi szoftver eredetiségét szerződéssel igazoltam, a végső gyanúsításban már csak ez az egy tétel szerepel a notebookom kapcsán.

Amit írtál akkor lenne igaz, ha az lenne a kiindulópont, hogy minden a hatóságé. Na, hál'Istennek azért itt még nem tartunk, bár nagyon sok ember gondolja magát - elsősorban a nyomozó hatóságoknál - törvények feletti igazságosztónak. De mivel nem a hatóságé a gép, hanem alapvetően az enyém, ezért az adott ügyben történő lefoglaláshoz kellett volna jogerős döntés, nem a visszaadáshoz. Visszaadni adott ügyben csak az ott lefoglalt dolgokat lehet. Amennyiben az nincs meg, nem beszélhetünk jogszerűségről.

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.18. 10:41:00

@bkvmvmmav:
Sokan kérdeztétek, hogy mi volt az eredeti ügy, aminek lezárultával a Bíróság visszaadni rendelte a laptopot. Nos, ahogy ígértem, több interjút is adtam az ügyben, ezek egy része már kezd megjelenni az online és nyomtatott sajtóban.

Nagyon fontos része ez a történetnek, hiszen látszik belőle, hogy a "szivatás" nem a laptoppal kezdődött. Kiemelnék azonban néhány dolgot:

1. Ez a post a lefoglalás megszüntetése után történtekkel foglalkozik. Azzal, hogy ugyan legyőzheted a korrupt nyomozókat, akiknek a munkája, hát, finoman szólva is hagyott némi kívánni valót maga után, ám amikor bebizonyítod az ártatlanságod, akkor még utána is ilyen piti dolgokkal szivatnak.

2. Nekem ez a harcom a rendőrséggel ugyanúgy az életem része, mint a sikerek. (Egyelőre persze sikernek tekinthető ez is, hiszen nem sikerült rámhúzniuk egy olyan bűncselekményt, amit nem követtem el.) Meggyőződésem, hogy az élet rossz dolgait is ugyanolyan méltósággal kell viselni és vállalni, mint a jókat. Ezért is szerepelnek a thai börtönről szóló képek is pl. egy külön postban a blogon, lássa mindenki. Nem titok, sőt! Kerüljön be bárki ártatlanul, és élje túl. Nem kívánom senkinek!:)

3. Az eljárás során a nyomozók jegyzőkönyveket hamisítottak, bizonyítékokat söpörtek le az asztalról, megtagadták tanúk kihallgatását. (ld. legújabb post a blogon) Ez az egész a koncepciós eljárásokat idézi.

Úgyhogy azért is vállaltam az interjúkat, mert erről igenis beszélni kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő legközelebb Magyarországon. Beszélni kell, még annak az árán is, ha - ahogy elmondtam az interjúban is - tisztában vagyok vele, hogy az emberek jelentős része azt fogja gondolni, hogy nem ártatlan vagyok, csak megúsztam. Az üzenet azonban nem nekik, hanem azoknak szól, akik átlátják, hogy mi is történt valójában.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2012.06.19. 13:10:09

"ld. legújabb post a blogon"

Melyik blogon, melyik poszt? Mert nincs új sehol. :-)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.06.19. 13:11:20

@Meister: hm... valóban... pedig tegnap még itt volt:)
sebaj, felrakom mégegyszer....

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2012.06.26. 18:45:18

Van valami új fejlemény?
Lesz következő rész valamikor?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.12. 12:33:33

Ilyenekre is jó lenne a felhő.

webnazi 2012.07.19. 08:04:34

@Urban Gorilla:

Lehet azt használni ítéletnapig, de mivel már "gyárilag" alaposan "le van csontozva", hisz azért is csak próbaverzió (amiben csupán egy-két dolog működik igazán, ám a többi nem)
a legkevésbé sem fog tökéletesen működni.

webnazi 2012.07.19. 08:04:51

@Szukubusz:
Mindenki gépén?
A normális ember már jóelőre beszerez hozzá egy kódot vagy krack-et, netán a torrentről letölti mondjuk az egész működő műsort - de ilyen apróságnak, hogy lejárt - nem teszi ki magát senki.
Vér ciki!

Alf (törölt) 2012.07.19. 10:57:26

Nagy probléma, hogy a közalkalmazottak nem a lakosság alkalmazottainak, hanem uaiank tekintik magukat. Rendőrségtől NAV-on át a parlamentben ücsörgőkig.

Már a tűzoltó is nyugdíjának többszörösére megbüntethet egy öreg nénit, ha az virágokat tart az ablakában. Ez nem röhej, hanem gyász. Sürgősen kézbe kell vennünk a hatalmat, hisz a többség érti, hogy ez abszurd.

Alf (törölt) 2012.07.19. 10:58:05

@Szukubusz:A Win Rar-nál szó sincs arról, hogy a trial-t le kell törölni a gépedről:

www.rarlab.com/license.htm

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

magyar_ellenállás 2012.07.20. 11:38:26

Üdv. Az én hasonló ügyem kb. 1 évig húzódott, többszázezer forintos pénzbüntetést kaptam. Az eljárás során több hibát tapasztaltam (főként a szakértői vizsgálat terén), ezeket szóvá is tettem a bíróságon. A számítógépemet a lefoglalás után 2 hónappal adták vissza, vincseszter nélkül. A merevlemezt soha nem fogom visszakapni, mert bűnjelként bekerült valami raktárba. Gondolom, a "Magyar"országnak nevezett szarkupachoz hasonlítani kezdő "jog"államban a késes gyilkosnak is előbb elviszik a komplett étkészletét, aztán visszatartják azt a kést, amelyik véres... A teljes ügyet nem kívánom leírni, a végén a csattanó az igazán pikáns. A tárgyalásra bevittem egy leglisan beszerzett telepítőlemezt, igazlova, hogy annak a programnak a licensze rendelkezésemre áll. A bírónő kijelentette, ha ki akarom húzatni a felsorolásból, újabb szakértői vizsgálatot kell elrendelni, aminek a NETTÓ 90ezer forintos díját ismét nekem kell kifizetni. Mondtam, akkor inkább hagyjuk. Tehát végül az ítéletben olyan bűn is szerepel, amit nem követtem el, pusztán azért, mert nem volt több ablakon kidobandó pénzem. A károsult cégek közül egyetlen érdeklődött az ügy iránt, nekik már az ítélet utáni napon át is utaltam az egyszeri licenszdíjat, nem fenyegetőztek, megköszönték, hogy gyorsan rendeztük az ügyet. A poén, hogy ezáltal már jogosan használhatnám a szoftverüket, DE AZ A VINYÓN MARADT.

Szóval, ennyit erről a foshulladék jogszolgáltatásról. Mert igazságszolgáltatásban ne is reménykedjünk, drága barátaim.

magyar_ellenállás 2012.07.20. 11:38:31

@Tebe: "Tőlem meg foglalják le a konyhámból az összes konyhakést, mert az meg bűncselekmény elkövetésének eszköze lehet."

Az a vicc, hogy ez nem vicc. Volt már rá precedens, hogy fegyverbuzi öreg bácsit majdnem elítélték illegális lőfegyvertartásért, mert valamelyik jóakarója ráküldte a zsarukat, és ők találtak nála hatástalanított fegyvereket + a műhelyben olyan eszközöket, amivel és amiből lőfegyvert lehet készíteni. Ez már a jogi őrültség határait feszegeti... Szerencsére ejtették ellene a vádat.

Tovább: szaküzletben teljesen legálisan beszerezhető anyagokból bárki készíthet robbanószert. Az anyagok beszerzése és otthon tárolása nem bűncselekmény, Tomcatre mégis rátörték az ajtót a rendőrök.

De írd és mondd: pát hete bankrablást TERVEZŐ egyént tartóztattak le, és ugyanúgy el fogják ítélni, mintha kirabolta volna a bankot.

A Különvéleményben vizionált világ már a spájzban van.

Kodak média 2012.09.02. 14:17:33

Hát ezek teljesen meghibbantak, ki fogja fizetni így az adókat?

Az én ügyem nagyon hasonló:
hup.hu/node/107001
hup.hu/node/115493

lyken 2012.09.03. 20:22:47

@Kodak média: Írd meg határátkelőbe a sztorit, érdemes: hataratkelo.blog.hu/

fchris82 2012.09.05. 22:39:14

@Kodak média: Szerintem is írd meg a hataratkelo-be!
süti beállítások módosítása